Suomalaiset eivät ole innostuneet hakemaan Virosta lääkkeitä sähköisellä reseptillä – vain muutama tuhat käyttänyt mahdollisuutta hyväksi

Virossa lääkkeiden hinnat ovat apteekkien nettisivujen mukaan yleisesti ottaen halvempia kuin Suomessa, mutta ero ei ole valtavan suuri. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Suomalaiset ovat hankkineet lääkkeitä Virosta sähköisellä reseptillä vain 3 664 kertaa heinäkuun loppuun mennessä, kertoo Tiia Lundqvist Kelan viestinnästä.

Hänen mukaansa kuukausittain luku on ollut runsaat 500 paitsi heinäkuussa, jolloin reseptien määrä pomppasi 860:een. Määrä on mitätön verrattuna kaikkiin Suomessa kirjoitettuihin resepteihin.

– Lääkemääräyksiä kirjoitettiin (heinäkuussa) pyöreästi kaksi miljoonaa, Lundqvist vertaa.

Hänen mukaansa Virossa on paljon apteekkeja, joilla on valmius ottaa vastaan suomalaisia sähköisiä reseptejä. Niitä on myös muissa kaupungeissa kuin Tallinnassa.

Suomessa kirjoitetun sähköisen reseptin käyttö virolaisissa apteekeissa avautui tammikuussa. Reseptilääkkeiden osto ulkomailta edellyttää suostumuksen antamista Omakanta-palvelussa. Keskushermostoon vaikuttavia tai huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä ei voi ostaa ulkomaisista apteekeista.

Ei toimi vielä Virosta Suomeen päin

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen ei pidä reseptien määrää yllättävän pienenä vaan pikemminkin toisin päin. Hän muistuttaa, että kyse on EU:n laajuisesta hankkeesta, joka on vasta käynnistysvaiheessa. Suomi ja Viro ovat ensimmäiset maat, joissa hanke on edennyt käytäntöön.

– Varsinaiset hyödyt tulevat vasta sitten, kun kaikki maat ovat mukana. Nämä ovat tämän järjestelmän ensiaskeleita, Virtanen sanoo.

Suomen ja Viron yhteistyö on toistaiseksi yksipuolista. Virolaisten sähköisten reseptien kelpaaminen vastavuoroisesti suomalaisissa apteekeissa on vasta valmisteilla.

– Alkuperäinen ajatus on, että se toteutuisi tämän vuoden loppuun mennessä. Varmaksi ei voi sanoa ennen kuin se on toteutunut, Kelan Tiia Lundqvist huomauttaa.

Kroatia tullut mukaan kolmantena maana

Suomen ja Viron lisäksi kolmantena maana sähköisiä reseptejä koskevaan järjestelmään on liittynyt Kroatia. Lundqvistin mukaan lääkkeitä ei kuitenkaan ole vielä Kroatiassa toimitettu asiakkaille suomalaisella reseptillä.

Kroatia kuuluu suomalaisten suosimiin lomakohteisiin. Virtanen arvioikin, että laajimmat hyödyt järjestelmästä saadaan, kun siihen ovat liittyneet suuret matkailumaat, kuten Espanja ja Kreikka.

EU:n laajuisen sähköisen reseptin käyttöönoton on kaavailtu tapahtuvan muutamassa vuodessa. Järjestelmä on kuitenkin sellainen, että jokainen maa tulee mukaan sitten, kun on saanut asiansa kuntoon liittymistä varten.

– Ei ole olemassa tarkkaa aikataulutusta, milloin kukakin tulee mukaan. Sanotaan, että parin vuoden kuluessa, Teemupekka Virtanen arvioi.

Hintaero ei ole valtaisan suuri

EU:ssa on jo olemassa yleisesti hyväksytty eurooppalainen paperiresepti. Virtanen pitää sähköisen reseptin tuomaa muutosta teknisenä.

Lääkkeiden hinnat eivät ole sanottavasti yhtenäistyneet EU:ssa eurooppalaisen paperireseptin myötä. Virossa lääkkeiden hinnat ovat apteekkien nettisivujen mukaan yleisesti ottaen halvempia kuin Suomessa, mutta ero ei ole valtavan suuri, paitsi ehkä joissakin yksittäisissä lääkkeissä.

– Lääkkeitä ei kannata varta vasten lähteä Virosta hakemaan, Virtanen sanoo.

Hän painottaa, ettei sähköisten reseptien käyttöönotossa ole ajateltu hintakysymyksiä vaan matkailijoiden ja töissä olevien palvelemista.

Voi tilata EU-alueen laillisista nettiapteekeista

Lääkkeiden tilaaminen EU:n alueella sijaitsevista verkkoapteekeista on sallittua, jos apteekki on laillinen ja lääkevalmiste on kyseisen maan viranomaisen hyväksymä. Lääkkeiden tuonti postitse EU:n ulkopuolelta ei ole sallittua.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan EU:ssa on käytössä yhteinen tunnus, josta voi tunnistaa lailliset verkkoapteekit.

Fimea varoittaa, että suuri osa internetissä toimivista lääkkeiden kauppapaikoista on laittomia. Niiden sivut voivat olla hyvinkin vakuuttavia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.