Päijät-Hämeen kunnat ottavat kantaa ensihoidon laskutusvirheisiin – takavuosien maksuosuuksiin jopa satojentuhansien eurojen muutoksia?

Ensihoidon vuosien 2013-2017 kuntalaskutus sisältää virheellisyyksiä. Antti Yrjönen

Vili Uuskallio

Päijät-Hämeen kuntien vuosina 2013–2017 maksamat ensihoitolaskut on avattu uuteen tarkasteluun. Hyvinvointiyhtymän tekemän selvityksen mukaan jäsenkuntien maksuosuuksissa on ollut jopa satojentuhansien eurojen suuruisia virheitä.

Asia nousi esille, kun Sysmän ja Hartolan kunnat tekivät yhtymälle viime vuonna selvityspyynnön ensihoidon laskutusperusteista. Kuntien mielestä laskutusta ei hoidettu yhtymän valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti.

Asiaa selvittänyt työryhmä piti Sysmän ja Hartolan selvityspyyntöä aiheellisena. Muun muassa Kela-tuloja ei ole huomioitu oikein. Lisäksi kuntalaskutus sisältää muitakin virheellisyyksiä, eivätkä virheellisyydet koske pelkästään selvitystä pyytäneitä kuntia.

Yhtymä pyytää lausuntoja

Hyvinvointiyhtymä on selvittänyt maksuosuuksien oikaisemista ja pyytää kuntia antamaan asiasta lausunnon 30. elokuuta mennessä. Työryhmä ei tehnyt esitystä siitä, miten asia tulisi ratkaista.

Tarkistettujen laskelmien mukaan Sysmä olisi maksanut ensihoitomaksuja 272 000 euroa, Kärkölä 247 000 euroa ja Padasjoki 235 000 euroa liikaa. Hollolalta ja Orimattilalta olisi peritty runsaat 140 000 euroa ylimääräistä.

Heinola puolestaan olisi saamassa noin puolen miljoonan euron ja Iitti 426 000 euron lisälaskun. Lahden maksuosuus kasvaisi runsaalla sadallatuhannella eurolla.

Iitin kunnanhallitus käsittelee maanantaina esitystä, jonka mukaan kunta ei hyväksyisi maksuosuuden oikaisua. Myös Heinola on aikeissa kyseenalaistaa vuosien takaisten maksuosuuksien uudelleenjaon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.