Avoin (myynti)kirje Donald Trumpille

Markus Pirttijoki

Arvoisa herra Amerikan yhdysvaltain presidentti Donald Trump, pyydän mitä nöyrimmin hetkellistä huomiotanne presidentillisten kiireiden keskellä. Unohtakaa toviksi Kiina, Pohjois-Korea ja Afganistan ja suokaa sen sijaan arvokasta aikaanne Suomen suuntaan, sillä minulla on teille tärkeää asiaa.

Ja siltä varalta, että äskeinen meni yli hilseen, sama twitteriksi: ”Kuule jamppa, höristä korvia, nyt on sauma tehdä hilloa! #earn #money #from #finland”.

Olen pannut merkille teidän kasvaneen kiinnostuksen Pohjoismaita kohtaan. Ensin teillä oli palava halu perehtyä ruotsalaiseen järjestelmään, kun yrititte taivutella Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä vaikuttamaan amerikkalaisen räppärin Asap Rockyn oikeudenkäyntiin pahoinpitelystä.

Kenties teille tuli yllätyksenä, että täällä hallitukset eivät jaa tuomioita vaan oikeuslaitokset. No, kantapään kautta oppii ja oppi ei kaada ojaan. Yleensä. Niin sanotuissa normitapauksissa.

Kiinnostuksenne Pohjoismaihin ei ole suinkaan rajoittunut ruotsalaisiin. Olette hieronut tuttavuutta myös tanskalaisten kanssa sillä ajatuksella, että he myisivät teille Grönlannin. Ymmärrän, että olette kiinnostunut Grönlannin rannikon öljystä ja maan uumenissa kimmeltävistä jalokivistä.

Silti on vaikea ymmärtää, mitä järkeä teidän on ostaa tuollainen jättimäinen möhkäle lunta ja jäätä? Grönlanti on melkein kaksi kertaa yhtä suuri kuin kaikki Pohjoismaat. Siinä saattaisi herkästi tulla maksaneeksi ihan turhasta.

Eikä sillä voi kovin suurta geopoliittista merkitystäkään olla. Jos haluatte ammuskella niitä ohjuksianne, niin ei siihen nyt tuollaista maanosan kokoista saarta tarvita. Vähempikin välttää.

Jos Grönlannin sijaintia ajattelee, niin kuvionne ei aukea sitten millään. Ainoa lähinaapuri on Kanada. Ette kai te sentään kanadalaisten kanssa rupea rähisemään?

Geopoliittisesti paljon fiksumpaa olisi ostaa Islanti, Pohjoismaa sekin. Tiedä vaikka näin olisi tapahtunutkin, jos olisitte ollut vallassa kymmenen vuotta sitten. Oli se sen verran heikossa hapessa silloin. Muttei enää.

Unohdetaan siis Islanti, Ruotsi ja Tanska. Kääntäkää katsetta vielä piirun verran itään: miten olisi kappale kauneinta Suomea? Geopoliittista merkitystä ei tarvinne alleviivata.

Meilläkin on kohtalaisen kiinnostava saari. Sitä kutsutaan Ahvenanmaaksi. Jos taas viisarinne värähtää enemmän jaloaineista, voin paljastaa teille pienen salaisuuden: Suomessa on silmänkantamattomiin kultaa. Kyllä, kultaa! Sitä kutsutaan vihreäksi kullaksi ja se kasvaa kuin itsestään. Sen kemiallinen merkki on puu.

Suomen valtiolla on näitä kultavarantoja kuin Roope Ankalla kolikoita.

Sitten vielä toinen vinkki ja tämä vain meidän kesken, ettei huhu leviä ja spekulatiivinen raha ehdi väliin. Minulla on sellainen kutina, että Suomen tulot ja menot ovat menossa pahemman kerran vinksalleen. Tässä voi hyvinkin käydä niin, että valtiolle tulee hätä, ja hätäpäissään kun myy, syntyy ostajan markkinat.

Näppäilette vain kännykkäänne Suomen puhelinnumeron, kerrotte hinnan ja alatte vuolla kultaa, ihan kirjaimellisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.