Kansalaisten harhauttaminen on poliitikolta pelkkä likainen kikka

Veera Sinervo

"Ennen oli leipää ja sirkushuveja. Nykyään DJ-settejä ja kebabeja", kirjoitti brittilehti viime viikonloppuna (10.8.2019), kun kävi ilmi, että Moskovan johto järjestää niin sanottuja harhautusfestivaaleja houkutellakseen nuoria pois poliittisten asioiden ääreltä.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat viimeisten viikonloppujen aikana osallistuneet Moskovassa mielenosoituksiin, joissa kritisoidaan Kremlin pyrkimyksiä estää oppositioehdokkaiden osallistuminen Moskovan kaupunginvaltuuston vaaleihin.

Samaan aikaan kaupunkiin on putkahdellut kuin tyhjästä epäpoliittisia festivaaleja, joiden pääasiallinen tarkoitus on asiantuntijoiden mukaan houkutella mielenosoituksiin skeptisesti ja neutraalisti suhtautuvia ihmisiä pois protestien ja politiikan parista.

Osittain valtiorahoitteinen RT-uutiskanava kertoi, että päivien varoitusajalla järjestetyille festivaaleille on osallistunut jopa yli 300 000 ihmistä – enemmän kuin millekään muulle festivaalille koko Euroopassa. Uskoo ken tahtoo, mutta suosiotakin festivaalilla Guardianin mukaan oli.

Historia ja etenkin poliittinen historia on täynnä tiedon leviämisen mullistavia käännekohtia ja toinen toistaan likaisempia poliittisia kikkoja, joista katkeroituneen roomalaisrunoilija Juvenaliksen lanseeraama leipää ja sirkushuveja, , lienee yksi klassisimmista.

Moskovan tapahtumat ovat juuri sitä: modernia leipää ja sirkushuveja.

Kansalle tarjotaan kebabia ja musaa konfliktien ja mielenosoittajajoukkojen väkivaltaisen suitsinnan sijaan. Itsekin menisin ehkä kebabille, jos olisin tarpeeksi kyllästynyt korruptoituneisiin vaaleihin ja absurdilta kuulostaviin äänestysprosentteihin, jotka eivät voi mitenkään pitää kutiaan.

Istuisin onnellisena piknikillä ja kiskoisin schwarmaa, kun toisella puolella metropolia mellakoitsijat saavat turpaan kommandopipoisilta poliiseilta ja oppositiopoliitikkoja heitetään putkaan viettämään viimeisiä kampanjointiviikkojaan. – Mitä juuri minä sille muka voin?

Yllättävää ei ole se, että valtion edustajat yrittävät ohjata huomiota pois negatiivisista asioista. Niin tehdään joka puolella maailmaa, enemmän tai vähemmän näkyvästi ja väkivaltaisesti.

Pelottavaa on, että taktiikka toimii liiankin hyvin ja sotii täysin demokratian periaatteita vastaan. Jos huomio kiinnitetään tarpeeksi taitaen johonkin muuhun kuin päättäjien tekemisiin ja yhteiskunnan ongelmiin, näkemys siitä, mitä voi vaatia ja mihin pitäisi tarttua, hämärtyy. On vaikea puuttua epäkohtiin, jos ei tiedä mistään mitään. Jos kokee pudonneensa keskustelun ulkopuolelle ja tulleensa väärinymmärretyksi ja ohitetuksi.

Politiikan iljettävin piirre lienee se, miten päätöksenteossa ja julkisessa keskustelussa käytetty kieli on omiaan saamaan asiat kuulostamaan epäselviltä ja tarpeen vaatiessa joko monimutkaisilta tai turhankin yksinkertaisilta. Politiikka on aina ja enenevissä määrin henkilöitynyttä valtapeliä, jota seuratessa helposti unohtuu, että päätökset tehdään kansan mandaatilla. Asiat riitelevät, ja niin riitelevät ihmiset ja heidän kannattajansakin.

Kieli on yksi voimakkaimmista yhteisöllisyyden rakentajista, mutta sillä samalla voimalla voidaan myös repiä meitä erilleen toisistamme. Nykypoliitikon likaisin kikka on turvautua vieraannuttamiseen ja alistamiseen silloin, kun olisi mahdollisuus rehelliseen keskusteluun ja yhteisten päämäärien asettamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 7. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 12. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.