Lahden uusi ekohotelli avattiin, vaikka ekoteot alkavat vasta ensi vuonna

Hotellirakennukseen suunnitellut ekologisuuteen tähtäävät uudistukset tehdään ensi vuonna hotellin ollessa auki asiakkaille.

GreenStar-hotelli avattiin Lahteen 1. elokuuta. Hotellia uudistetaan ensi vuonna yhtiön konseptin mukaiseksi toiminnan ohessa. GreenStar oy

Veera Sinervo

Ympäristöystävälliseen hotellitoimintaan erikoistunut kotimainen GreenStar-hotelliketju avasi torstaina 1. elokuuta ensimmäisen hotellinsa Lahteen. Hotelli sijaitsee Lahden matkakeskuksen vieressä Vesijärvenkadulla, entisessä Scandic-hotellissa. Lahden Scandicin liiketoiminta siirtyi Kilpailu- ja kuluttajaviraston ehdollisen Scandicin ja Restel Hotellit Oy:n yrityskaupan ehtona GreenStar Hotels oy:lle viime huhtikuussa.

90-luvun alussa valmistunutta hotellirakennusta uudistetaan ja päivitetään toiminnan aloittamisen ohessa GreenStarin ilmeen mukaiseksi.

Painopisteenä viihtyvyys ja ekologisuus

GreenStarin toimitusjohtaja Kristian Ikosen mukaan hotellirakennukseen suunnitellut uudistukset tehdään toiminnan ehdoilla, ja hotelli pidetään koko ajan auki asiakkaille. Tarkoituksena on vaihtaa rakennuksen ikkunat, parantaa kiinteistön energiatehokkuutta ja remontoida kylpyhuoneet. Uudistukset aloitetaan ensi vuoden alussa.

– Tämä vuosi mennään vielä olemassa olevilla toimintatavoilla. Joulun jälkeen uudistuksia aletaan tehdä pala kerrallaan niin, että se häiritsee mahdollisimman vähän. Meillä säilyy käytössä koko ajan toistasataa huonetta, Ikonen selittää.

Uusiutuvat energiamuodot isossa roolissa

Hotelli käyttää toiminnassaan uusiutuvia energiamuotoja, jotka se tilaa Lahti Energialta. Rakennuksen rautatieaseman puoleiseen päätyseinään on suunnitteilla uudenlainen aurinkovoimala, jossa aurinkopaneeleita kiinnitetään katon sijasta seinään.

Ikosen mukaan Lahti Energia on simuloinut toteutuksen, ja seinään kiinnitettävät aurinkopaneelit tuottavat hotellin otollisen sijainnin ansiosta saman verran energiaa, kuin perinteiset kattopaneelit. Aurinkopaneelien todellisesta tehokkuudesta Ikonen ei voi vielä antaa kommentteja, sillä aurinkopaneelihanke on vasta luvanhankintavaiheessa.

– Realismia on se, että hotellirakennuksiin ei voi saada hirveän paljon paneeleita, mutta muissa hotelleissamme aurinkopaneelit tuottavat noin 10–15 prosenttia hotellin energiatarpeesta, hän toteaa.

Aurinkovoiman lisäksi Lahden GreenStar-hotelli käyttää kivihiiletöntä kaukolämpöä, ja hotelliin rakennetaan myös sähköautojen latausjärjestelmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.