Juhannuksen juhlinta jatkuu melko lämpimänä, mutta sateisena ja tuulisena – lue yön uutiskooste

STT

Juhannuksen juhlinta jatkuu melko lämpimänä, mutta sateisena ja tuulisena

Keskikesän juhlinta jatkuu tänään juhannuspäivänä. Samalla juhlitaan myös Suomen lippua, ja juhannuspäivä onkin virallinen liputuspäivä. Sää on pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta melko lämmin. Sateita on luvassa eri puolille maata eteläisintä ja itäisintä Suomea lukuun ottamatta. Lännestä leviävät voimakkaat tuulet, ja Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen laajalle alueelle Lapin eteläpuoliseen Suomeen.Ukkoskuurot aiheuttivat juhannusaaton iltana vahinkoa Pohjois-Karjalassa. Etenkin Joensuussa sadevesi tulvi talojen kellareihin, kun viemäriverkoston kapasiteetti ei pysynyt sataneen vesimäärän mukana. Pelastuslaitos suosittelee rakennusten omistajia tarkastamaan oman kiinteistönsä kellaritilat.

Pelastuslaitos sammuttanut useita luvattomia kokkoja metsäpalovaaran takia

Luvattomat juhannuskokot ovat työllistäneet pelastuslaitosta eri puolilla maata. Pirkanmaalla pelastuslaitos kävi sammuttamassa useita pieniä kokkoja illan aikana.Metsäpalovaroitukset ovat yhä voimassa Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eteläpuolella lukuun ottamatta Pohjanmaan maakuntaa.Pelastuslaitos muistuttaa, että kaikki avotulen teko on kiellettyä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.Myös saunan lämmittämisestä syttyneet palot ja erilaiset vahingontorjuntatehtävät ovat pitäneet pelastuslaitosta kiireisenä juhannusyön aikana.

Mies kuoli henkilöauton suistuttua tieltä Reisjärvellä

Reisjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla tapahtui puolenyön jälkeen kuolonkolari, jossa kuoli paikkakuntalainen nuorehko mies, kertoo Oulun poliisilaitos. Mies menehtyi tapahtumapaikalle henkilöauton suistuttua tieltä. Onnettomuudessa ei ollut muita osallisia.Poliisi epäilee, että alkoholilla oli osuutta onnettomuudessa. Tapauksen selvittäminen on kesken.

Ruissadosta odotetaan ennätyssuurta

Viljelijät saavat kahden hankalan vuoden jälkeen odottaa runsasta satoa. Maaseutuyrityksille asiantuntijapalveluita tarjoava ProAgria arvioi, että kokonaisuudessaan viljasato yltää tänä vuonna vajaaseen neljään miljardiin kiloon. Viime vuoden kuivan ja kuuman kesän jälkeen satoa saatiin 2,7 miljardia kiloa. Ruista on pelloilla kypsymässä 2000-luvun ennätysmäärä. Sadosta odotetaan jopa kolminkertaista viime vuoteen nähden. Leipomoille runsas sato tulisi tarpeeseen, sillä alan varastot ovat tällä hetkellä niukat.

Noin 15 prosenttia suomalaisista on kokenut paniikkikohtauksen

Yksittäiset paniikkikohtaukset ovat yleisiä. Noin 15 prosenttia suomalaisista on kokenut sellaisen.Yksittäinen paniikkikohtaus ei kuitenkaan tarkoita, että potilaalla olisi paniikkihäiriö. Vain noin kaksi prosenttia suomalaisista kärsii paniikkihäiriöstä, kertoo psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Sauli Valkeajärvi.Paniikkihäiriödiagnoosi edellyttää vähintään neljää paniikkikohtausta kuukaudessa. Yksittäiset paniikkikohtaukset voivat johtua esimerkiksi liiallisesta stressistä tai päihteidenkäytöstä, Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kerrotaan.

Trump esittää Mark Esperiä pysyvästi Pentagonin johtoon

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittää väliaikaiseksi puolustusministeriksi nimetyn Mark Esperin nimittämistä tehtävään pysyvästi, kertoo Valkoinen talo.Edellinen virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan vetäytyi nimitysprosessista aiemmin tällä viikolla vedoten perhesyihin.Maavoimaministerinä toimivan Esperin on määrä aloittaa virkaatekevänä puolustusministerinä sunnuntaina, kertoo New York Times. Pysyvästi tehtävään nimittäminen edellyttää kongressin hyväksyntää.Pentagon on ollut ilman pysyvää johtajaa viime joulukuusta lähtien, jolloin puolustusministeri Jim Mattis erosi Syyriaan liittyvien erimielisyyksien takia. (Lähde: AFP)

USA:n suurimmat pankit läpäisivät keskuspankin stressitestit

Yhdysvaltain suurimmat pankit ovat riittävän vahvoja selvitäkseen maailmanlaajuisesta talouskriisistä, kertoo Yhdysvaltain keskuspankki Fed. Kaikki 18 suurinta finanssijättiä läpäisivät Fedin vuosittaiset stressitestit.Fedin mukaan Yhdysvaltain finanssijärjestelmä on vahvempi kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Tuolloin rahoitusjärjestelmä hyytyi ja liittovaltion piti pumpata satoja miljardeja dollareita pelastaakseen pankit.Fedin stressitesteissä pankeille aiheutui yhteensä yli 400 miljardin dollarin tappiot, mutta niille jäi jäljelle riittävästi puskuria.Testin läpäisi myös viimevuotisen testin reputtanut Deutsche Bankin Yhdysvaltain-tytäryhtiö. (Lähde: AFP)

Guardian: Poliisi hälytettiin Boris Johnsonin kotiin äänekkään riitelyn takia

Britanniassa poliisi hälytettiin johtavan pääministeriehdokkaan Boris Johnsonin kotiin perjantain vastaisena yönä äänekkään riitelyn takia, kertoo Guardian. Naapuri kertoi lehdelle hälyttäneensä poliisin kuultuaan seinän takaa huutoa, kiljumista ja isoa pauketta.Johnson asuu yhdessä naisystävänsä Carrie Symondsin kanssa. Guardianin mukaan naapuri tallensi ääniä nauhalle, jossa kuuluu vihaista huutoa pariskunnan välillä ennen äänekästä pamausta. Naapuri epäili äänen johtuneen lautasten särkymisestä.Naapuri kertoi koputtaneensa naapurin oveen, muttei saanut vastausta. Poliisi kommentoi asiaa lyhyessä tiedotteessa, jossa se kertoi keskustelleensa asukkaiden kanssa, mutta he olivat kunnossa.Johnsonin toimisto ei vastannut lehden kyselyihin.

Hongkongin poliisi kritisoi mielenosoittajia "laittomista ja järjettömistä" protesteista

Hongkongin poliisi kritisoi perjantain mielenosoituksia, joissa hallitusta vastustavat mielenosoittajat ympäröivät poliisin päämajan. Poliisi kutsui mielenosoitusta laittomaksi ja järjettömäksi ja lupasi reagoida tapahtumiin.Poliisi ilmoitti lausunnossa olleensa tähän asti erittäin sallivainen mielenosoituksia kohtaan, mutta sanoi että mielenosoittajat ovat menneet liian pitkälle.Poliisin mukaan kymmeniä hätäpuheluita ei pystytty hoitamaan heti, koska mielenosoittajat tukkivat poliisin päämajan ympäristön.Mielenosoittajat ovat kritisoineet poliisia kyynelkaasun ja kumiluotien käyttämisestä viime viikon suurmielenosoituksessa ja vaatineet tutkintaa poliisin voimankäytöstä. (Lähde: AFP)

Kakko varattiin NHL:ään toisena, Hughesista odotetusti ykkösvaraus

Kaapo Kakko on varattu jääkiekon NHL:ään toisella varausvuorolla. 18-vuotiaan suomalaishyökkääjän varasi New York Rangers.Vancouverissa pidettävän varaustilaisuuden ykkösvaraus oli ennakkoarvioiden mukaisesti New Jersey Devilsin valitsema yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Jack Hughes.Kakko pelasi päättyneellä kaudella Liigaa TPS:ssä ja kuului myös MM-kisoissa Leijonien kultajoukkueen näkyvimpiin pelaajiin.Viimeksi suomalaispelaaja varattiin kakkosena NHL:ään vuonna 2016, kun Winnipeg varasi Patrik Laineen.

Salahin Egypti voitti Zimbabwen Afrikan mestaruusturnauksen avausottelussa

Mohamed Salahin tähdittämä Egypti otti voiton jalkapallon Afrikan mestaruusturnauksen avausottelussa perjantai-iltana. Egypti avasi kotikisansa 1–0-voitolla Zimbabwesta Kairossa.Liverpool-tähti Salah johti Egyptin hyökkäystä, mutta isäntien voittomaalin teki hieman ennen taukoa Mahmoud "Trezeguet" Hassan.Samassa lohkossa pelaavat myös Kongon demokraattinen tasavalta ja Uganda, jotka aloittavat kisaurakkansa lauantaina.Egypti tavoittelee ennätyksellistä kahdeksatta Afrikan mestaruutta. Turnaus pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa 24 joukkueen voimin ja ensimmäistä kertaa kesä-heinäkuussa aiemman tammi-helmikuun vaihteen sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.