Viestihiihdot palaavat Salpausselän kisoihin

Viestihiihdot kuuluivat vuoden 2017 MM-hiihtojen ohjelmaan Lahdessa, mutta Salpausselän maailmancup-viikonloppuina viestejä ei ole vuosiin järjestetty. Kuvassa Iivo Niskanen viemässä Suomen kakkososuutta MM-viestissä. Katja Luoma

Mikael Hoikkala

Hiihdon maailmancup-viestikilpailut ovat palaamassa pitkän tauon jälkeen Salpausselän kisojen ohjelmaan ensi vuonna. Kisojen ohjelma vahvistetaan tänä viikonloppuna, kun kansainvälinen hiihtoliitto FIS pitää kevätkokoustaan Kroatian Dubrovnikissa.

Yhdistetty, mäkihyppy ja maastohiihto ovat pysymässä Salpausselän ohjelmassa jokainen laji kahden kilpailun voimin. Maastohiihdossa kilpaillaan viestien ohella 10 ja 15 kilometrin väliaikalähtökisat.

Toinen Suomessa pidettävä maailmancup-viikonloppu on Ruka Nordic, joka perinteiseen tapaan avaa kilpailukauden. Rukan kolmipäiväisen kisaviikonlopun ohjelmaan on tulossa kolme maastohiihdon, kolme yhdistetyn ja kaksi mäkihypyn maailmancupkisaa.

Rukalla ja Lahdessa pidetään kauden aikana myös mäkihypyn Continental Cupin kisaviikonloput. Rukalla se järjestetään joulukuussa ja Lahdessa maaliskuussa, heti Salpausselän kisojen jälkeen.

Jukkaralle iso pesti

Kilpailukalenterista päättämisen lisäksi FIS:n kevätkokouksessa on tehty henkilövalintoja tuleviin arvokisatehtäviin. FIS valitsi lahtelaisen Mika Jukkaran Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten mäkihypyn tekniseksi asiantuntijaksi (TD).

Jukkaralla on lähes 20 vuoden kokemus kansainvälisistä tuomari- ja TD-tehtävistä. Hän on toiminut muun muassa mäkihypyn kilpailunjohtajana vuoden 2017 MM-hiihdoissa.

– TD:n, kilpailun teknisen asiantuntijan, tehtävä on vastata, että kilpailut käydään kansainvälisten mäkihypyn sääntöjen mukaisesti. TD:n tehtävänä on avustaa kilpailun järjestäjiä järjestelyihin liittyvissä asioissa ja seurata järjestelyjen edistymistä niin organisaation kuin suorituspaikkojen osalta. Kilpailujen aikana TD toimii kilpailun tuomarineuvoston puheenjohtajana, Jukkara taustoittaa tiedotteessa.

– Nimitys on yksi osoitus suomalaisen mäkihyppytietouden osaamisesta ja itselleni henkilökohtaisesti nimeäminen on suuri luottamuksenosoitus Kansainvälisen hiihtoliiton suunnalta.

Mika Jukkara toimi Lahden MM-hiihdoissa 2017 mäkihypyn kilpailunjohtajana. Nyt häntä odottavat vielä painavammat tehtävät seuraavissa talviolympialaisissa. Mirja Hussain

Suomalaisilla on ollut vahva osa viime vuosien arvokisoissa kilpailunjohdon tehtävissä. Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 maastohiihtokisojen TD:nä toimi Jussi Prykäri, ja tänä vuonna Seefeldin MM-kisoissa samaa tehtävää hoiti Annmari Viljanmaa.

– Mika on arvostettu sääntöasiantuntija ja hänen kokemuksensa sekä kansallisissa että kansainvälisissä kilpailutehtävissä on pitkä ja arvokas. Suomalaisen hiihtolajien aseman ja tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että meillä on kansainvälisen tason huippuosaamista myös taustatehtävissä ja keskeisissä kansainvälisissä rooleissa, sanoo Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi.

Jukkaran valinnan vahvistaa lopulta Kansainvälinen olympiakomitea (KOK).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.