SDP:n Heinäluoma haravoi suurimman äänisaaliin – "Vetää aika lailla nöyräksi"

Heinäluoma kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Eurovaalien äänirohmuksi nousi SDP:n Eero Heinäluoma. Kun kaikki äänet oli laskettu, Heinäluoma oli kerännyt Ylen vaaliseurannan mukaan yli 128 000 ääntä.

Heinäluoma oli silmin nähden liikuttunut jo silloin, kun ennakkoäänet julkaistiin.

– Mieletön olo ja vetää aika lailla nöyräksi. Tämä on jotain aivan muuta kuin mitä olin odottanut, mutta odotetaan nyt tämän päivän tulos vielä, Heinäluoma sanoi ääni lähes sortuen.

Hän kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä.

Toiseksi eniten ääniä keräsi vihreiden Ville Niinistö, joka keräsi runsaat 111 000 ääntä. Kolmanneksi nousi perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jonka saalis oli ääntenlaskennan loppuvaiheessa reilut 92 000 ääntä.

Kun Niinistöltä kysyttiin tunnelmia, hän vaikutti vaali-illan aikana hieman hämmentyneeltä. Niinistö oli jo ennakkoäänten jälkeen yksi vaalien suurimpia ääniharavia.

– Ennakkoäänimäärä on todella hyvä, ja toivotaan, että saataisiin vielä se kolmas paikka. Jos näin moni ihminen on minua äänestänyt, se velvoittaa tekem��än kovasti töitä, Niinistö kertoi ääntenlaskennan vielä ollessa reippaasti kesken.

– Tammikuussa olin vielä vähän huolissani, että ainakin oma äiti äänestää minua, mutta muista en ollut ihan varma, hän naurahti.

Huhtasaari iloitsi ennakkoäänten jälkeen perussuomalaisten vaalivalvojaisissa siitä, että perussuomalaisten linja näyttää EU-vaaleissa selkiytyneen ja kannatukseen tulleen hienoista kasvua.

"Odottiko kukaan kolmatta paikkaa?"

Heinäluoman, Niinistön ja Huhtasaaren ohella europarlamenttiin nousee kolme muutakin ensikertalaista: keskustakonkari Mauri Pekkarinen, perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen sekä vasemmistoliiton Silvia Modig.

Pekkarinen kertoi olevansa tyytyväinen keskustan tulokseen, vaikka puolue olikin menettämässä yhden paikan ja siten kärsimässä vaalitappion myös eurovaaleissa.

– Odottiko kukaan kolmatta paikkaa kaiken viime aikoina koetun jälkeen? Kaksi paikkaa oli realistinen odotus, ja se näyttäisi toteutuvan, Pekkarinen totesi ennen kuin lopulliset tulokset olivat vielä selvillä.

"Euroopasta ei Euroarabiaa"

Vaalivalvojaisista Jyväskylästä puhelimella tavoitettu perussuomalaisten Hakkarainen kertoi olevansa omaan äänisaaliiseensa ihan tyytyväinen. Puolueen kannatuksesta hän ei ollut aivan samaa mieltä.

– Perussuomalaiset eivät lähteneet äänestämään näissä vaaleissa, Hakkarainen harmitteli kesken ääntenlaskun ja kertoi odottaneensa 17–18 prosentin kannatusta.

Hakkarainen kertoi haluavansa vaikuttaa Euroopan parlamentissa muun muassa siihen, että metsäpolitiikka pysyy suomalaisten käsissä. Lisäksi hän kertoi haluavansa, ettei Euroopasta tehdä "mitään Euroarabiaa".

– Sinä varmaan tiedät, mistä haittamaahanmuutto tulee Suomeen taikka Eurooppaan.

STT ei tavoittanut europarlamentissa Merja Kyllösen korvannutta Modigia puhelinhaastatteluun.

Nykyisistä europarlamentaarikoista paikkansa säilyttivät kokoomuksen kaikki kolme edustajaa eli Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen ja Petri Sarvamaa. Vihreistä paikkansa uusi Heidi Hautala, SDP:stä Miapetra Kumpula-Natri ja keskustasta Elsi Katainen.

Myös RKP:n Nils Torvalds uusi lopulta paikkansa, vaikka ennakkoäänten perusteella näytti siltä, että puolue menettää ainokaisen paikkansa. Tilanne oli samantyyppinen kuin viisi vuotta sitten ja muuttui ääntenlaskennan edetessä.

– Valtakunnallinen puolue ilman paikkaa Euroopan parlamentissa on jo vähän nikotteleva valtakunnallinen puolue, Torvalds kuvasi meppipaikan merkitystä.

Hän kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 6. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 7. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 8. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 9. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 10. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 11. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 12. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 13. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 14. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 15. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.