Guardian: Britannian hallitusta ollaan haastamassa oikeuteen EU-vaalien äänestysongelmien takia

Brexit-ratkaisun kanssa kamppaileva Britannia äänesti EU-vaaleissa torstaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian hallitusta ollaan haastamassa oikeuteen EU-vaalien äänestykseen liittyneiden ongelmien takia, kirjoittaa Guardian.

Brexit-ratkaisun kanssa kamppaileva Britannia äänesti EU-vaaleissa torstaina. Kyselyjen mukaan Nigel Faragen uusi EU-vastainen brexit-puolue oli matkalla suurvoittoon.

Guardian kertoo saaneensa lähemmäs tuhat tapauskertomusta Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja ulkomailla asuvien brittien äänestysongelmista.

Lehden mukaan monia EU-kansalaisia käännytettiin Britanniassa pois äänestyspaikoilta ja heidän nimiään oli viivattu äänestäjälistoista yli. Ulkomailla asuvat britit ovat puolestaan kertoneet, että ilmoitus äänioikeudesta saapui vain muutamia päiviä ennen äänestystä tai ei ollenkaan.

Oikeusjutun rahoittamiseksi käynnistettiin lauantaina joukkorahoituskampanja.

Erityisasiantuntija John Halford lakitoimisto Bindmansista sanoo, että oikeus äänestää on kaikkien kansalaisoikeuksien perusta.

– Viime torstaina näimme kuinka tämä oikeus kiellettiin laajasti, systemaattisesti ja avoimen syrjivästi. Juttu jonka aiomme nostaa osoittaa, että tällaista ei pidä sietää ja tapahtuneesta täytyy tulla seurauksia, Halford sanoi.

Halford tekee yhteistyötä EU-kansalaisten oikeuksia brexitin jälkeen ajavan the3million-ryhmän ja ulkomailla asuvia brittejä edustavan British in Europe -ryhmän kanssa.

"Prosessi ei ollut riittävän hyvä"

Vaalikomitean johtaja Bob Posner myönsi perjantaina, että vaaliprosessi ei ole ollut riittävän hyvä. Hän mainitsi osasyyksi sen, että hallitukselle jäi epäselvän brexit-tilanteen vuoksi hyvin vähän aikaa vahvistaa osallistuminen vaaleihin.

Posner jatkoi, että Britannian vaalilaissa on puutteita. Komitea suositteli viime vuonna, että ulkomailla asuville äänestäjille tulisi antaa mahdollisuus äänestää esimerkiksi suurlähetystöissä.

– Olemme olleet jo jonkin aikaa sitä mieltä, että hallitukset ja parlamentti ovat epäonnistuneet ylläpitämään ja päivittämään vaalilakia ja painostamaan paikallisviranomaisia, mistä aiheutuu suuria riskejä hyvin järjestettyjä vaaleja ajatellen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.