Kirt hämmästyi keihäskauden kärkituloksesta: En yleensä ole parhaimmillani avausheitossa

Joensuun Katajan Heidi Nokelainen katsoo heittonsa perään Kultainen keihäs -kilpailussa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Virolainen Magnus Kirt ei lauantaina piitannut noin 15 asteen lämpötilasta ja sateen uhkasta. Viime kesän EM-pronssimitalisti Kirt hämmästytti lauantaina Vantaalla Kultainen keihäs -kisan yleisöä ja paiskasi keihään ensimmäisellään kauden kärkitulokseen.

Kirt heitti 89,33 ja sai vahvistuksen sille, että 90 metrin rajan ylittäminen on oraalla olevalla kaudella mahdollista.

– En yleensä ole parhaimmillani ensimmäisellä heitolla. Nyt lämmittelyssä jalat tuntuivat hyviltä, Kirt kertoi hymy huulillaan.

Myyrmäessä Kirt heitti kovan kuntonsa vahvistukseksi kolmannellaan 85,06 ja jätti loput heitot väliin.

– Kolmannen kierroksen jälkeen alkoi olla kylmä, Kirt perusteli kisan päättämistä kesken.

Hän on harjoitellut hyvin, mutta ei yleensä saa keihästään lentämään pitkälle harjoituksissa. Siksi kisaheittämisessä on aina pientä ylimääräistä jännitystä. Niin Vantaallakin, mutta virolainen palkitsi katsojat.

Kirt haastaa saksalaiset

Kirt haastaa viime vuosina miesten keihäskisoja hallinneet saksalaiset MM-mitaleista. Kärkituloksen hän vei Saksan Andreas Hofmannilta, joka oli heittänyt 87,55. MM-kultaa puolustaa Johannes Vetter, hallitseva olympiavoittaja on Thomas Röhler.

– Päätavoite on se, että kunto kestää Dohan MM-kisoihin asti. Kesken kesän on varmaan pakko pitää harjoitusleiri, mutta valmentaja saa päättää, Kirt sanoi.

Dohan MM-kisat alkavat vasta syyskuun lopussa, mikä tuo harjoitteluun oman mausteensa. Myöhään jatkuvalla kaudella on vaikutusta myös ensi vuoteen, sillä Tokion olympialaiset ovat heinä-elokuussa 2020.

Myyrmäessä heitetty kauden kärkitulos takasi virolaiselle Vantaan kaupungin lupaaman 5 000 euron bonuksen.

– Olin kuullut bonuksesta, mutta haluan kisata vain muita heittäjiä vastaan, en rahasta, Kirt tuumasi.

Helander harmitteli tekniikkaansa

Suomen viime kesän ykkösheittäjä Oliver Helander heitti toiseksi viidennen kierroksen tuloksellaan 82,17. Lisäksi 80 metrin raja ylittyi toisen heiton 81,45:llä.

– Heittäminen tuntui vaikealta, Helander sanoi ja ihasteli Kirtin kauden avausta.

– Oli melkein enemmän vastaista tuulta kuin myötäistä. Se oli kova tulos.

Helander arvioi Vantaalla, että hänellä on fyysisesti hyvä olo, mutta tekniikassa on vielä tekemistä. Viime vuonna Helander heitti Kultainen keihäs -kisassa silloisen ennätyksensä 85,46, mutta jäi nyt runsaat kolme metriä siitä ja menetti kenttäennätyksensä Kirtille.

Helander kilpailee seuraavan kerran 10. kesäkuuta Paavo Nurmen kisoissa Turussa. Ohjelmassa ovat myös Kuortaneen juhannuskisat.

– Heitän varmaan yhden heittoharjoituksen ennen Turkua. Siinä pyritään parantamaan heiton tekniikkaa, Helander kertoi.

Helanderin seurakaveri, IF Raseborgin Teo Takala oli toiseksi parhaana suomalaisena neljäs ennätyksellään 77,97. Kolmanneksi kiilasi kiinalainen Qinggang Zhao heitettyään 80,49.

Sade ei pilannut Nokelaisen suoritusta

Joensuun Katajan Heidi Nokelainen pystyi uransa parhaaseen kauden avaukseen keihäänheitossa, vaikka sade piiskasi ja sää oli kolea. Nokelainen heitti Vantaalla toisellaan 58,55.

– Oli tärkeää, että pystyisin heittämään mahdollisimman helposti, hän kertoi.

Nokelainen siirtyi viime syksynä olympiavoittaja Heli Rantasen valmennukseen. Nokelainen asuu pääkaupunkiseudulla ja Rantanen Jyväskylässä, joten kaksikko tapaa usein Pajulahdessa. Heittäjän arjessa on ollut mukana myös Rantastakin aikoinaan valmentanut Leo Pusa.

– Harjoituskausi on mennyt hyvin. Vielä ei ollut tarkoitus halkaista kenttää, mutta sain hyvää tekemistä, Nokelainen kertoi.

Nokelainen, 28, tavoittelee paikkaa Dohan MM-kisoissa ja tähyää ennätykseensä. Hänen parhaansa on 62,13 kolmen vuoden takaa.

Nokelaisen vauhtijuoksun rytmitys on muuttunut siten, että siihen on lisätty niin sanottu impulssiaskel. Käytännössä se tarkoittaa, että heittäjä hypähtää siirtyessään vauhdin ristiaskeliin.

– Tavoite on saada aivoille selkeä merkki, että nyt pitää mennä, Nokelainen kertoi muutoksen tavoitteesta.

Toiseksi Vantaalla heitti Lappeenrannan Urheilu-Miesten Saara Lipsanen päätöskierroksen 54,24:llä. Tampereen Pyrinnön Sanni Utriainen oli kolmas 53,80:lla.

Kangas joutuu odottamaan avauskisaa

Viime kauden kotimaisen ykkösheittäjän Jenni Kankaan oli myös määrä avata kautensa Vantaalla, mutta hän loukkasi oikean jalan lähentäjälihastaan viime sunnuntaina viimeistelyharjoituksessa. Kankaan valmentaja Hannu Kangas kertoi, että tytär avaa mahdollisesti kautensa juhannuksena.

– Jennin tavoite on Dohassa. Kausi on vielä pitkä, valmentaja totesi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.