Nuori Palmin yrittäjäpariskunta ahdistuu välillä Sysmän tyhjien liikekiinteistöjen keskellä – "Talvisin olemme harkinneet muuttoa kaupunkiin"

Sysmässä syntynyt Pekka Palm auttaa paikallisia tietoteknisissä ongelmissa, Espoosta muuttanut Tuija Palm ompelee vaatteita ylijäämäkankaista.

Pekka ja Tuija Palm työskentelevät sovussa yhteisissä liiketiloissaan. Kotona pariskunnalla on kaksi pientä tyttöä. Katja Luoma

Chiméne Bavard

Myöhäinen, pimeä syysilta ei ole paras ajankohta tulla elämänsä ensimmäistä kertaa Sysmään. Näin kävi kymmenen vuotta sitten nuorelle espoolaisnaiselle, joka saapui tyhjälle bussiasemalle tavatakseen netissä kohtaamansa nuorukaisen.

– Kadut olivat täysin autiot ja keskustassa näkyi tyhjiä liikehuoneistoja. Kaduilta puuttuivat vain isot, pyörivät risupallot. Tunnelma oli jotenkin surullinen ja vaisu, Tuija Palm kuvailee.

 Alkujärkytyksestä huolimatta nopeita päätöksiä tekevä nainen muutti seuraavana vuonna tavaransa Sysmään ja ryhtyi paljasjalkaisen sysmäläisen puolisoksi. Pian perheeseen syntyi esikoistyttö.

Nyt pariskunnan löytää arkipäivinäkin samasta osoitteesta Sysmän keskustasta, missä Pekka Palm ratkoo muun muassa asiakkaiden tietoteknisiä ongelmia ja Tuija Palm ompelee ja myy valmistamiaan vaatteita. Kumpikaan ei varsinaisesti haaveillut yrittäjän urasta, mutta pienellä paikkakunnalla ei ole liikaa vaihtoehtoja.

Miksi kaikki tuijottavat?

Opiskeluvuosia lukuun ottamatta Sysmässä aina asunut Pekka Palm ei lapsena stressannut tulevasta vaan harrasti aktiivisesti monia urheilulajeja ja halusi aina hallita kaikkien laitteiden painikkeiden toiminnot. Ammattikoulun kone- ja metallilinjan jälkeen hän suuntasi vanhempiensa painostuksesta ammattikorkeakouluun opiskelemaan mekatroniikkaa ja tietojenkäsittelyä, mutta jätti opinnot kesken kolmen vuoden jälkeen.

– Se oli liian teoreettista eikä into riittänyt. Palasin Sysmään ja tein tuossa kadun toisella puolella rauta-, maatalous- ja erikoiskaupan myyjän tutkinnon, Pekka Palm nyökkää paikallisen K-Raudan suuntaan.

Sysmään muuttaessaan Tuija Palm oli loppusuoralla pukuompelijan opinnoissaan. Koska oman alan töitä ei ollut tarjolla, hän teki keikkoja S-marketissa, päiväkodilla ja vuoden pestin koulunkäyntiavustajana. Kylillä liikkuessaan uuden asukkaan oli vaikea tottua muiden ihmisten tuijottamiseen.

– Moni vastaantulija tuijotti naama peruslukemilla suoraan silmiin sanomatta mitään. Kaupungin aamuruuhkissa olin tottunut ihmisten ohi katsomiseen ja siksi uusi tapa ärsytti, Tuija Palm kertoo.

– Täällä huomataan heti uusi ihminen kesäsesongin ulkopuolella. Sellaiset skannataan hyvin perusteellisesti, Pekka Palm selittää.

– Alussa oli outoa myös autoilijoiden tapa moikkailla koko ajan. Sitten tajusin, että kaikki paikalliset tosiaan tuntevat toisensa, Tuija Palm jatkaa päätään pyörittäen.

Pekka Palm paljastaa oppineensa ulkoa tuttujen autojen rekisterinumerot. Jos joku vaihtaa autoa, tervehtimiseen voi tulla taukoa, kunnes uusi rekkari on muistissa.

Lupsakkaa peruselämää, mutta...

Espoossa hektistä opiskelu- ja työarkea elänyt Tuija Palm haaveili jo nuorempana väljemmille vesille muuttamisesta, mutta ei näin kauas pääkaupunkiseudusta.

– Lande tarkoitti minulle maksimissaan Mäntsälää. Sysmästä en ollut koskaan kuullutkaan, hän myöntää.

Tuijan perässä Sysmään muuttivat myös hänen äitinsä, joka halusi lähelle ensimmäisiä lapsenlapsiaan, ja veli joka löysi Sysmästä työpaikan.

Paikallisiin ihmisiin tutustuminen vei Tuija Palmilta aikaa, ensimmäiset ystävät löytyivät vasta vauvan syntymän jälkeen. Muuten peruselämä toimii kahden lapsen perheen näkökulmasta hyvin. Minnekään ei ole pitkä matka, elämä on turvallista ja kiireen tuntu on kadonnut vapaa-ajalta kokonaan. Kesällä kylä herää eloon kesäasukkaiden ja turistien ansiosta, mutta talvisin perheessä on harkittu ajoittain vakavasti maiseman vaihtamista.

– Peruselämä on lupsakkaa ja lapsille tämä on ihana paikka. Silti jahkailemme usein kaupunkiin muuttamista, koska näin pienessä paikassa työ- ja harrastusmahdollisuudet ovat rajalliset, Tuija Palm sanoo.

– Ei tarvitse tehdä kuin päiväreissu muualle niin paluu tänne on joskus vaikeaa. Taajama masentaa. Sitä miettii, että olemmeko loppuelämän täällä, Pekka Palm jatkaa.

Pekka ei osaa sanoa ei

Kolme kuukautta nykyisissä liiketiloissa yhdessä olleet Palmit pystyvät kuulemma katselemaan toistensa naamoja ja tekemään töitä rinnakkain hyvässä sovussa. Pekka aloittaa aamut yleensä tekemällä käyntejä asiakkaiden luokse, jolloin Tuija laittaa musiikin soimaan ja leikkaa valmiiksi päivällä ommeltavia töitä.

Päivän mittaan paikalla piipahtaa paljon varsinkin Pekan Heleppi-yrityksen asiakkaita, joista monet ovat ikäihmisiä, joilla on ongelmia puhelimen muistin, salasanojen tai kuvakkeiden kanssa.

– Teen paljon muutakin. Käyn esimerkiksi asentamassa sälekaihtimia, välitän asiakkaille optimoituja teknisiä laitteita, autan niiden asennuksessa ja vaihdan akkuja ja näyttöjä. Työkaluarsenaalissa on myös moottorisaha, kirves ja maalausvälineet. Työhön kuuluu ihmisten kanssa jutustelua. Syventymistä vaativat projektit teen suosiolla vasta lasten iltasadun jälkeen, Pekka Palm kertoo.

Vaimo on huomannut, että Pekkaan luotetaan kylällä täydellisesti eikä mies osaa sanoa asiakkaalle ei-sanaa. Mieleen on jäänyt asiakas, joka tuli liikkeeseen etsimään Pekkaa pilkkikoukku sormessaan. Pekka ei ollut paikalla ja pienen tuumailun jälkeen asiakas lähti Tuijan vinkistä terveyskeskukseen.

Vaatteita ylijäämäkankaista

Ompeleminen ja vaatteiden suunnittelu ovat Tuija Palmin intohimo, jota hän pääsee toteuttamaan Palmiina-tuotemerkkinsä kautta. Kotimaisten tehtaiden ylijäämäkankaista valmistuu tilauksesta mekkoja, huppareita ja legginsejä, joissa näkyy tekijän luontosuhde. Myymälän lisäksi vaatteita voi ostaa ekologisuutta ja vastuullisuutta korostavan Weecos-verkkokaupan kautta.

– Luonnon kunnioittaminen ja vihreät arvot ovat minulle tärkeitä. Värit ja inspiraatiot tulevat luonnosta. Suosin ajattomia malleja, jotta vaatteilla olisi mahdollisimman pitkä käyttöikä. En käy messuilla, koska en halua nähdä uusimpia muotivirtauksia, Tuija Palm linjaa.

Liiketilojensa eteen rennosti aurinkotuoleihin istahtava pariskunta kertoo, että olisi ihanaa, jos joku muu vastaisi firmojen puhelimiin, hoitaisi markkinoinnin ja laskutuksen. Silloin saisi keskittyä oleelliseen tekemiseen. Tuijan haaveissa vilahtaa oma verkkokauppa ja helsinkiläisiä liikkeitä, jotka jälleenmyisivät Palmiinan vaatteita.

– Yrittäminen on kivaa, mutta onhan tässä stressiä, kun ei koskaan tiedä, kuinka paljon töitä on ja millä laskut maksetaan, Tuija Palm huokaisee.

– Tykkään perusarjesta, jos se on hyvässä tasapainossa. Kun saa kuulla olevansa jonkun asiakkaan pelastava enkeli niin se työntää pitkälle, Pekka Palm sanoo.

Keskustan päätiellä menee taas tuttuja, joille pitää sysmäläiseen tapaan moikata kunnolla.

Pekka ja Tuija Palm

Avioparin opit

Mitä olet oppinut puolisoltasi?

Pekka: Olen aina pelannut varman päälle enkä ole uskaltanut haaveilla tai ottaa riskejä. Tuija on opettanut, että elämää ei pidä elää liian varovaisesti.

Tuija: Pekka on suhteemme alusta asti ollut hyvä myöntämään virheensä ääneen ja pohdiskelemaan niiden syitä. Olen häneltä oivaltanut, että on ihan ok tehdä virheitä ja myöntää ne. Aina ei tarvitse olla hyvä kaikessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.