Helsingin poliisin viestintäjohtajaa epäillään virka- ja lahjontarikoksesta vaalirahoituksessa – "Ei ole kyse suurista summista"

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kiistää HS:lle, että olisi tehnyt hankintoja häneen liittyvän korruption seurauksena. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Helsingin poliisin viestintäjohtajaa epäillään virka- ja lahjontarikoksesta vaalirahoituksessa. Asiasta ensin kertoneen Helsingin Sanomien tietojen mukaan rikosepäilynä on, että Helsingin poliisi olisi hankkinut ainakin ruokailua viestintäjohtaja Juha Hakolan vaalirahoittajalta. Hakola oli kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaana.

Hakola kiistää rikokset. Hän ei halunnut avata tarkemmin, mistä epäilyissä on kyse.

– En ala yksityiskohtia avaamaan. Minua on vasta kuultu tästä asiasta, ja en koe, että olisin syyllistynyt mihinkään rikokseen, Hakola sanoo STT:lle.

Hakolan mielestä on hyvä, että asia tutkitaan.

– Olen aina pitänyt virkatoimen ja poliittisen toiminnan täysin erillään. Kollegan tekemässä tutkintapyynnössä oli vaikka kuinka monta eri osaa, ja ainoastaan tämä on jäänyt.

Hakola sanoo, että tapauksessa voi olla tarkoitushakuisuutta. Hän ei kuitenkaan halunnut avata tarkemmin, mitä tällä tarkoittaa.

– Sanotaan näin, että aina kun on jäsenten välinen kuvio, niin aina voidaan esittää erilaisia kysymyksiä.

Tutkinnanjohtaja: Epäily koskee viime eduskuntavaaleja ja joitain edellisiä vaaleja

Poliisirikossyyttäjä Jukka Haavisto kertoo olevansa tutkinnanjohtajana jutussa, joka koskee Helsingin poliisin ylikomisarion vaalirahoitusta.

– Henkilöön en halua ottaa kantaa, Haavisto sanoo STT:lle.

Haaviston mukaan epäily liittyy viime eduskuntavaaleihin sekä joihinkin edellisiin vaaleihin.

– Muutaman vuoden ajalta lähivuosilta. En mene yksityiskohtiin.

Haaviston mukaan epäillyt rikosnimikkeet ovat virkavelvollisuuden rikkominen ja lahjuksen ottaminen tai lahjusrikkomus. Hänen mukaansa rahasummat, joita rikosepäilyt koskevat, ovat melko pieniä.

– Ei ole kyse suurista summista.

Myös Hakolan käsityksen mukaan kyse on pienistä rahamääristä.

– Käsitykseni mukaan ne (summat) ovat hypoteettisia juttuja, Hakola sanoo.

Hakola ei osaa sanoa, vaikuttaako rikosepäily hänen virkatehtäviensä hoitamiseen.

– On esimiehen tehtävä arvioida sitä. Totta kai olemme käyneet keskustelua asiasta. Ainakaan, kun asia on esitutkintavaiheessa, en ihan hirveästi julkisuudessa poliisilaitosta edusta.

Helsingin poliisin poliisipäällikkö Tomi Vuori sanoo STT:lle, että ilmoitus laitoksen ylikomisariota koskevasta rikostutkinnasta tuli tutkintaa johtavalta syyttäjältä jokin aika sitten.

– Heti silloin määrättiin virkamiesoikeudellisen kuulemisen ajankohta, joka on ensi viikolla. Siellä kuullaan hänen näkemyksensä ja siihen asti mennään näin.

Vuori sanoo, että päätöksiä siitä, miten rikosepäily vaikuttaa ylikomisarion työn hoitamiseen, tehdään kuulemisen jälkeen.

– Tämä on ikävä asia ja tätä ei tietenkään olisi kaivattu. Suhtaudumme siihen vakavuudella, mutta pidetään huolta myös hänen oikeusturvastaan. Päätöksiä tehdään sitten, kun häntä on kuultu.

Poliisipäällikkö aloittanut sisäisen tarkastelun - "Pidin tarvetta ilmeisenä"

Helsingin poliisilaitos on aiemminkin ollut otsikoissa virkamiestensä rikosepäilyjen takia. Kuuluisin lienee jo hovioikeudessa puitava huumepoliisin entisen johtajan Jari Aarnion tapaus sekä siitä seuranneet entisen poliisijohdon virkarikosepäilyt.

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä yhtenä syytettynä on Helsingin poliisin varsinainen poliisipäällikkö Lasse Aapio, jota Vuori sijaistaa oikeusprosessin ollessa kesken. Kuun alussa käräjillä puitiin myös Helsingin poliisin karhuryhmän entisen varajohtajan syytettä, jonka mukaan hän olisi yrittäjänä toimivan tuttavansa kanssa erehdyttänyt poliisilaitosta perusteettomilla laskuilla ja ylihintaisilla tuotteilla.

Oikeusprosessit ovat kesken ja kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Miksi Helsingin poliisi on toistuvasti otsikoissa siitä, että sen omia virkamiehiä epäillään rikoksista? Vuori sanoo tarkastelleensa ja miettineensä asiaa. Hän tuli Helsingin poliisiin elokuussa, ja lokakuussa hän kertoo päättäneensä aloittaa laitoksessa sisäisten prosessien tarkastelun muun muassa hankintaprosessien selkeyttämiseksi.

– Pidin sellaisen tarvetta ilmeisenä. Taustalla olivat moninaiset havainnot ja kokemukset.

Nyt esillä olevasta viestintäjohtajaa koskevasta rikosepäilystä oli Vuoren mukaan tehty ilmoitus jo kesällä.

Vuori korostaa, että puhuu nyt yleisellä tasolla, eikä kommentoi mitään yksittäistä julkisuuteen tullutta asiaa.

– Poliisilaitoksen toiminta on ensiluokkaista, operatiivinen toiminta on vahvaa ja näen sataprosenttisesti sitoutuneita ihmisiä. Kuitenkin ilmeisesti hallinnolliselle puolelle on jäänyt vähän kehitettävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.