Kaksi savolaiskaupunkia kävi tiukan taiston Suomen mökkikuninkuudesta – vain 300 mökin ero

Tilastokeskuksen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa. LEHTIKUVA / MIIKA SILTALAHTI

STT

Suomessa oli viime vuonna jopa puoli miljoonaa mökkiä, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta.

Kaksi kaupunkia kävi tiukan kisan Suomen mökkivaltaisimman kunnan tittelistä. Tilastokeskuksen mukaan eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, missä sijaitsi viime vuonna yhteensä noin 10 800 kesämökkiä. Toiseksi tulleessa Mikkelissä mökkejä oli noin kolmesataa vähemmän.

Maakunnista eniten mökkejä oli Varsinais-Suomessa. Vähiten mökkejä puolestaan oli Keski-Pohjanmaalla ja toiseksi vähiten Ahvenanmaalla.

Viime vuonna jopa 64 kunnassa oli enemmän kesämökkejä kuin vakituisia asuntoja. Niistä mökkimäärältään ykkönen on Parainen, jossa on myös maan kolmanneksi eniten kesämökkejä. Muita mökkivoittoisia kuntia ovat muun muassa Mäntyharju, Kemiönsaari ja Pälkäne.

Sen sijaan tihein mökkiasutus oli Kustavissa ja Kaskisissa, joissa oli keskimäärin 15–19 kesämökkiä neliökilometriä kohden. Koko maassa oli keskimäärin 1,7 kesämökkiä neliökilometrillä.

Suomen "mökkiköyhin" kunta on Kauniainen. Tilastokeskuksen mukaan kunnassa ei ollut viime vuonna ainuttakaan kesämökkiä.

Uusmaalaisilla on pitkät mökkimatkat

Yli 800 000 suomalaista voi kutsua itseään kesämökin omistajaksi. Tuo määrä väestöstä kuuluu mökin omistavaan asuntokuntaan. Suomalaisten mökinomistajien keski-ikä oli viime vuonna 63 vuotta.

Uusmaalaisista alle kolmanneksella on mökki kotimaakunnassaan. Vertailun vuoksi Lapin ja Ahvenanmaan mökinomistajista yli 90 prosenttia omistaa mökin kotimaakunnassaan.

Uusmaalaisilla on myös verrattain pitkät mökkimatkat. Uudellamaalla asuvien mökinomistajien mökkimatkan keskiarvo on 167 kilometriä, mikä on lähes kaksinkertainen verrattuna koko maan keskiarvoon.

Tilastossa mökkimatkalla tarkoitetaan mökinomistajan matkaa asunnolta kesämökille linnuntienä, eli todellisuudessa matkat voivat olla paljon pidempiä.

Mökkirakentaminen hiljenee

Kesämökkien määrä Suomessa kasvoi viime vuonna peräti 2600 mökillä vuodesta 2017. Osa mökeistä on uusia, mutta joukossa on myös vapaa-ajan käyttöön muutettuja asuinrakennuksia. Viime vuosina uusia mökkejä on rakennettu vilkkaimmin Lappiin, Etelä-Savoon ja Varsinais-Suomeen.

Uudet mökit ovat pinta-alaltaan yhä suurempia. 2010-luvulla rakennettujen vapaa-ajan asuinrakennusten keskimääräinen pinta-ala oli 71 neliötä. Kesämökkien keskikoko viime vuonna oli 49 neliötä.

Kesämökkirakentaminen on kuitenkin jatkuvasti hiljentynyt 90-luvulta tähän päivään. 1990-luvun alussa valmistui noin 8 000 uutta mökkiä vuosittain, kun taas viime vuosina rakennustahti on ollut noin puolet siitä. Nopeimmin mökkien määrä kasvoi 80-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.