Vegetatiivisessa tilassa vuosikymmenen olleen miehen hoito lopetetaan – tapaus jakanut Ranskaa, jopa Marconia pyydetty puuttumaan

Potilaan omaiset ovat olleet hoidon lopettamisen kannalla, mutta miehen hartaan katoliset vanhemmat ovat vastustaneet sitä ja yrittävät vielä viime metreillä estää hoidon keskeyttämisen oikeusteitse. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

STT

Ranskassa ollaan lopettamassa vuosikymmenen ajan vegetatiivisessa tilassa olleen 42-vuotiaan miehen keinotekoinen nesteytys ja ravitsemus, kertoo uutistoimisto AFP. Paljon julkisuutta saanut tapaus on jakanut Ranskaa niin kutsutun passiivisen eutanasian kysymyksessä.

Lääkärit ja potilaan vaimo sekä useat muut omaiset ovat olleet hoidon lopettamisen kannalla, mutta miehen hartaan katoliset vanhemmat ovat vastustaneet sitä ja yrittävät vielä viime metreillä estää hoidon keskeyttämisen oikeusteitse.

Ranskalaismies päätyi vegetatiiviseen tilaan kärsittyään vakavan aivovaurion ja neliraajahalvauksen auto-onnettomuudessa vuonna 2008. Vegetatiivisessa tilassa oleva ihminen on tiedottomassa tilassa eikä kykene ilmaisemaan itseään, mutta hänen aivorunkonsa toimii ja hän voi hengittää itse.

Lääkärit informoivat miehen omaisia vuonna 2013, että hoito tulisi lopettaa, ja omaisista potilaan vaimo ja sisarukset suostuivat tähän. Hoito yritettiin lopettaa vuosina 2013 ja 2014, mutta miehen vanhemmat ja puolisisarukset estivät sen tuolloin hankkimalla oikeuden määräyksen.

Tämän vuoden alussa tuomioistuin asettui lääkärien kannalle asiassa.

Ranskan katolisen kirkon piispat ovat pyytäneet viranomaisia odottamaan YK:n vammaisten oikeuksien komitean valmistelemaa mielipidettä tapauksesta.

– Miksi kiirehdimme häntä kuolemaan? piispat kysyivät lausunnossa.

Presidenttiä pyydettiin apuun

YK:n komitea pyysi viime kuussa Ranskaa odottamaan sen omaa tutkintaa, johon saattaisi vuorostaan kulua vuosia. Ranskan terveysministeri kommentoi tuolloin, ettei Ranskalla ole mitään velvoitetta noudattaa pyyntöä.

Tapauksesta on tullut eurovaalien edellä poliittisen väittelyn aihe Ranskassa, jossa jopa presidentti Emmanuel Macronia on pyydetty puuttumaan asiaan.

Vastaväitteenä on huomautettu, että presidentin valtaoikeuksiin ei kuulu oikeuden määräyksen peruminen, vaan valtion päämies voi vain armahtaa rikoksesta tuomitun.

Passiivinen eutanasia viittaa vakavasti sairaan potilaan elämää ylläpitävien toimintojen lopettamiseen silloin, kun parantumista ei pidetä mahdollisena. Se on myös Suomen potilaslaissa sallittua, kunhan se perustuu potilaan hoitotahtoon ja hyvään lääketieteelliseen käytäntöön.

Suomen Lääkäriliitto vastustaa passiivisen eutanasian käyttöä terminä, sillä sen mukaan eutanasia tarkoittaa vain lääkärin tarkoituksellisesti suorittamaa potilaan surmaamista, jota kutsutaan myös aktiiviseksi eutanasiaksi.

Aktiivinen eutanasia on sekä Suomessa että Ranskassa laiton henkirikos, ja sitä vastustaa myös Suomen Lääkäriliitto, jonka mukaan se on vastoin lääkärin etiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.