Kymmenen laudaturia irtosi pitkäjänteisyydellä – Kauniaisissa eniten älliä, Seinäjoella paras kokonaistulos

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan keväällä tutkintonsa valmiiksi saavia opiskelijoita on lähes 26 000. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten laudatur-potin pokasi Amanda Sandelin, joka kirjoitti kymmenen laudaturia kymmenestä aineesta. Sandelin kirjoitti ylioppilaaksi Kauniaisissa ruotsinkielisestä Gymnasiet Grankulla samskolasta.

– Olen aina panostanut kouluun ja tehnyt parhaani, mutta oli silti vähän yllätys, että kirjoitukset menivät näin hyvin, Sandelin kertoo tunnelmistaan tulosten julkistamispäivänä.

Sandelin on ainoa kymmenen laudaturin ylioppilas tänä keväänä. Viisi kokelasta ylsi kahdeksaan laudaturiin. He kirjoittivat ylioppilaaksi Gymnasiet Lärkanista, Helsingin luonnontiedelukiosta, Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, Kuopion Lyseon lukiosta ja Mynämäen lukiosta.

Kirjoitusten parhaan kokonaistuloksen sai Seinäjoen lukiosta kirjoittanut Emilia Veikkola, joka saavutti kuusi laudaturia, kolme eximiaa ja neljä magnaa. Veikkola päätti kirjoittaa 13 ainetta, koska hänen tiedonjanonsa ylsi laajasti läpi eri aihealueiden.

– Halusin kaiken hyödyn irti siitä ilmaisesta opetuksesta, mitä voin saada, Veikkola sanoo.

Huipputulos ei vaatinut kirjastossa asumista

Sandelin ja Veikkola jakoivat yo-kokeensa kolmeen erään, joka on kirjoituskertojen maksimimäärä. Opiskelutaakan tasaisessa jakautumisessa auttoi myös jo ala-asteella opittu opiskelutyyli.

– Pyrin tekemään työtä pitkäjänteisesti läpi koko lukion, ja kirjoituksissa keskityin kertaamaan osaamista, Sandelin sanoo.

Kun pohja opinnoille oli kunnossa, kirjoituksiin lukeminen ei tarkoittanut kirjastoon eristäytymistä. Sandelin harrastaa käsipalloa ja Veikkola ratsastamista. Harrastuksille jäi luku-urakan keskellä aikaa, kunhan siitä oli tarvittaessa valmis tinkimään.

Kevään yo-menestyjät korostavat rentoutumisen merkitystä. Lenkkeily tai leffojen katsominen auttoi päästämään irti koepaineista.

– Myös kaveriporukkani muodostui koulun ympärille, ja samanhenkisten kavereiden kanssa keskustellessa vapaa-aika ja opinnot nivoutuivat hyvin yhteen, Veikkola sanoo.

Todistuksella kohti korkeakoulua

Moniin korkeakouluihin on mahdollista päästä pelkällä ylioppilastodistuksella. Veikkola kertoo tutustuneensa korkeakoulujen todistusvaatimuksiin jo opiskellessaan kirjoituksiin.

– Kyllä se motivoi lukemaan, kun tiesi että pelkällä todistuksella päästäkseen täytyy onnistua todella hyvin.

Kesän jälkeen Veikkolalla ja Sandelinilla on tavoitteena jatkaa suoraan jatko-opintoihin. Veikkola on kiinnostunut tähtitieteestä, Sandelinia kiinnostaa biolääketiede. Yhteishaun valintapäätöksiä saadaan vielä odotella, mutta sitä ennen Veikkola, Sandelin ja noin 25 200 muuta pääsevät painamaan ylioppilaslakit päähänsä lauantaina 1.6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.