Teini-ikäisten raskauksia keskeytettiin viime vuonna huomattavasti vähemmän kuin toissa vuonna

Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20–24-vuotiaille. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Raskaudenkeskeytysten määrä laskee entisestään, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessaan.

Keskeytysten kokonaismäärä oli viime vuonna 8 602. Lukumäärä on matalin sen jälkeen, kun abortteja koskeva lainsäädäntö astui voimaan vuonna 1970.

Vuoteen 2017 verrattuna keskeytyksiä oli noin 8,4 prosenttia vähemmän.

Alle 20-vuotiaiden keskuudessa abortit ovat vähentyneet huomattavan paljon viime vuosina. Teini-ikäisten raskauksia keskeytettiin viime vuonna 16,1 prosenttia vähemmän kuin sitä edeltävänä vuonna.

– Viime vuosina kunnat ovat yhä enemmän heränneet tarjoamaan nuorille ilmaista ehkäisyä. Samalla myös netti on helpottanut nuorten tiedonhakua, kertoo THL:n erikoissuunnittelija Anna Heino.

Eniten keskeytyksiä tehtiin yhä 20–24-vuotiaille. Myös tässä ikäryhmässä määrä on silti laskussa ja keskeytyksiä oli viime vuonna noin kymmenes vähemmän kuin sitä edeltävänä.

Puolet jo synnyttäneille

Noin puolet raskauden keskeyttäneistä oli synnyttänyt ainakin kerran ennen keskeytystä. Hieman vajaa kymmenesosa raskaudenkeskeytyksistä tehtiin vuonna 2018 naisille, jotka olivat synnyttäneet kahden vuoden sisällä.

Tämän lisäksi useampi kuin joka kolmas raskaudenkeskeytyksistä tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin. 8,4 prosentissa keskeytyksistä aiempi raskaudenkeskeytys oli ollut vuosien 2017–2018 aikana.

Niistä alle 20-vuotiaista, joiden raskaus keskeytettiin, oli tehty aiempi keskeytys noin joka kymmenennelle.

Perusteet pysyneet samanlaisina

Sosiaaliset syyt olivat ylivoimaisesti yleisin peruste raskaudenkeskeytykselle. Tämä mainittiin syyksi 93,1 prosentissa keskeytyksistä. Muita yleisiä syitä olivat 40 vuoden ikä, vähintään neljän lapsen synnyttäminen ja alle 17 vuoden ikä. Keskeytysten syyt ovat pysyneet hyvin samanlaisina viime vuodet.

Vuonna 2018 hieman reilu kolme prosenttia keskeytyksistä tehtiin mahdollisen tai todetun sikiövaurion perusteella. Sikiövaurion vuoksi tehtyjä abortteja on ollut viime vuosina hieman enemmän kuin vuosituhannen alussa.

Ero vuosituhannen alkuun selittynee THL:n mukaan seulonta-asetuksen mukaisten seulontojen käyttöönotolla. Myös sikiövaurioperusteisten keskeytysten määrä on silti laskenut viime vuosina.

Eniten raskaudenkeskeytyksiä suhteutettuna väestöön tehtiin Ahvenanmaalla ja Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Vähiten keskeytyksiä oli Pirkanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 5. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 8. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 9. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 12. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 13. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 14. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 15. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.