Heinolalainen Anne Lehtokoski yrittää päästä kakkostyypin diabeteksesta muuttamalla ruokavalionsa – "Olen pärjännyt hyvin ilman leipää ja makaronilaatikkoa"

Täytetyn voisarven sisältä Anne Lehtokoskis söisi kahvilassa vain täytteet. Katja Luoma

Chiméne Bavard

Vuosia kakkostyypin diabeteksen kanssa paininut heinolalainen psykologi Anne Lehtokoski kyllästyi viime vuonna erilaisiin lääkekokeiluihin ja lääkärin puheisiin insuliinipiikitysten aloittamisesta.

– Päätin selvittää, voisiko taudista päästä eroon ja aloin pitää ruokapäiväkirjaa, jossa laskin kaikkien aterioiden hiilihydraatit. Käänteentekevä juttu oli Jason Fungin –kirja, jonka ensimmäinen lause jysähti tajuntaani kuin pommi. Sen mukaan kakkostyypin diabetes on etenevä sairaus, josta ei voi parantua lääkkeillä. Tajusin, että tämä on ruokavaliosairaus.

Täydellisen ruokaremontin jälkeen Lehtokoski syö nykyään erittäin paljon kasviksia, jonkin verran kalaa ja soijaa, maitotuotteita tarkasti harkiten ja hyvin vähän hiilihydraatteja. Uutena juttuna ateriavälit ovat kasvaneet pitkiksi ja iltasyöminen on jäänyt pois lähes kokonaan.

– Pyrin olemaan syömättä joka vuorokausi 14 tuntia yöaikaan. Vanha kansanviisaus olla syömättä iltakuuden jälkeen on hyvä ohje. Lisäksi teen pari kertaa viikossa vuorokauden pätkäpaastoja, joiden aikana juon vain vettä, kahvia ja teetä. Pitkän tauon aikana elimistö purkaa täynnä olevia varastojaan. Paasto polttaa varastosokeria ja rasvaa maksasta, Lehtokoski perustelee.

Kakkostyypin diabetesta vuosia sairastanut Anne Lehtokoski on tehnyt suuren ruokavaliorementin, jossa kasvikset ovat isossa roolissa. Katja Luoma

Tuoteselostukset tarkassa syynissä

Uuden ruokavalion jälkeen Lehtokosken verensokerit ja maksa-arvot ovat laskeneet huomattavasti, ja hän pärjää yhdellä lääkkeellä. Ruokapäiväkirjaa hän pitää enää satunnaisesti, mutta kaupassa hän tutkii tuoteselosteet tarkasti.

– En syö mitään pitkälle prosessoituja ruokia. Minun silmissäni suurin pahis on hedelmäsokeri eli fruktoosi, koska se rasvoittaa suoraan maksaa nostamatta verensokeria. Olen myös pärjännyt hyvin ilman leipää ja makaronilaatikkoa, vaikka moni sitä epäili.

Lehtokoski tietää, että monet terveydenhuollon ammattilaiset antavat kakkostyypin diabeteksen hoitoon erilaisia ohjeita. Hän kertoo perehtyneensä asiaan lukemalla paljon tutkimuksia, joiden mukaan insuliinin lisäämisen sijasta tilanteen voi neutralisoida ruokavaliolla. Myös liikunta kannattaa.

– Varastoitu energia palaa liikkumalla. Kävele päivässä vähintään 10 000 askelta, hän kannustaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.