Kolme neljästä eduskuntavaaliehdokkaasta on haja-sijoittamisen puolesta – " Virastojen sijoittaminen Lahteen ei olisi kovin kivuliasta"

Valtion työpaikkoja maakuntiin vaativat Uutissuomalaisen vaalikoneaineiston mukaan eniten keskusta, tähtiliike ja KD.

Sanna Inkinen 

Tahto saada valtion työpaikkoja enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle on voimakkainta Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiireissä, yli 95-prosenttista. Kaikista Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti vaalikoneisiin vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista 73 prosenttia on tätä mieltä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattava sitovat tavoitteet valtion työpaikkojen sijoittamiseksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

– Ellei hallitusohjelmassa ole ilmaistu yhteistä numeraalista tavoitetta, mitään ei tapahdu.

– Digitalisaatio mahdollistaa yhä enemmän valtion monien asiantuntijatehtävien tekemisen hajautetusti eri puolella Suomea. Monipaikkaisuus ja paikkariippumattomuus on huomista. On otettava mallia naapurimaistamme, Vehviläinen jatkaa.

"Helsingissä on kolmasosa valtion työpaikoista"

Keskusta onkin odotetusti yksi niistä puolueista, joissa väite ”Valtion täytyy sijoittaa valtion työpaikkoja nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle” saa eniten kannatusta. Myös Seitsemän tähden liikkeen ja kristillisdemokraattien ehdokkaista noin 90 prosenttia puoltaa väitettä.

Hämeen vaalipiirin ehdokkaan SonjaFalkin (kd.) mukaan Lahden seudulla on muihin kaupunkiseutuihin verrattuna vähän valtion työpaikkoja.

– Virastojen sijoittaminen Lahteen ei edes olisi kovin kivuliasta, sillä liikenneyhteydet pääkaupunkiseudulle ovat erinomaiset.

Pirkanmaan ehdokas MarkoAsell (sd.) toteaa, että myös Pirkanmaalle sopii hyvin valtion työpaikkoja.

– Helsingissä on kolmasosa valtion työpaikoista (24 000/74 000), asukasluku on 12 prosenttia koko väestöstä.

Kansanedustaja AnneKalmari (kesk.) näkee, että työpaikkojen keskittyminen pienentää maakuntien elinvoimaa.

– Julkishallinnon palkkasumma pääkaupunkiseudulle on kolme miljardia. Se on iso aluetuki.

Moni ehdokas perustelee vaalikonevastaustaan sillä, että koko Suomi on pidettävä asuttuna.

– Hajasijoittamisella pidetään koko Suomi asuttuna sekä helpotetaan kasvukeskusten rakennuspaineita, toteaa perussuomalaisten ehdokas JereLiikanen Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

– Keskittävä metropolipolitiikka luo pahoinvointia, sanoo Varsinais-Suomen JohannesYrttiaho (vas.).

"Suomen lääkevalvonta oltiin vähällä ajaa vakavaan kriisiin"

Vähäisintä valtion työpaikkojen hajasijoittamisen kannatus on RKP:ssä, kokoomuksessa, vihreissä ja Liike Nytissä.

– Yliopistot ovat hyvä aluepolitiikan teon väline. Virastojen hajasijoittaminen ei kuitenkaan ole osoittautunut toimivaksi konseptiksi, toteaa kansanedustaja AndersAdlercreutz (r.).

– Julkisen sektorin työpaikat eivät saa olla aluepolitiikan väline, vaan ne pitää sijoittaa sinne, missä työt on tehokkainta järjestää, näkee puolestaan kokoomusnuorten puheenjohtaja HenrikVuornos Uudeltamaalta.

– Monilla valtion toiminnoilla on erittäin hyvä syy sijaita pääkaupunkiseudulla: heidän keskeiset yhteistyökumppaninsa ovat tällä alueella. Suomen lääkevalvonta oltiin vähällä ajaa vakavaan kriisiin, kun Lääkelaitosta (nyk. Fimea) yritettiin väkisin siirtää Kuopioon, muistuttaa vihreiden kansanedustaja EmmaKari.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että jos uusia valtion toimintoja perustetaan, tällöin on perusteltua harkita sijoittamispaikkaa koko maan laajuisesti.

Muutama muukin ehdokas  tuo esille sen, ettei pakkosijoittaminen toimi.

– Lääkeviraston sijoittaminen Kuopioon oli fiasko, toteaa SDP:n ehdokas IlkkaTaipale Helsingistä.

Vaalikoneet

Vastaajat ja vastaukset

Mielipiteet ovat noin 1 500 eduskuntavaaliehdokkaan, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.Puolueittain: Tähtiliike: 90 (samaa mieltä), 8 (eri mieltä); kesk: 90, 7; KD: 89, 8; ps: 84, 14; sin: 83, 10; vas: 76, 18; SDP: 67, 27; Liike Nyt: 62, 31; vihr: 60, 38; kok: 57, 40; RKP: 50, 38.Vaalipiireittäin: Kaakkois-Suomi: 96, 2; Savo-Karjala: 95, 3; Vaasa: 91, 6; Häme: 90, 8; Keski-Suomi: 88, 8; Pirkanmaa: 84, 11; Varsinais-Suomi: 75, 21; Uusimaa: 52, 40; Helsinki: 34, 56.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.