Kolme neljästä eduskuntavaaliehdokkaasta on haja-sijoittamisen puolesta – " Virastojen sijoittaminen Lahteen ei olisi kovin kivuliasta"

Valtion työpaikkoja maakuntiin vaativat Uutissuomalaisen vaalikoneaineiston mukaan eniten keskusta, tähtiliike ja KD.

Fimean sijoittaminen Kuopioon herättää tunteita vaalikoneeseen vastanneissa eduskuntavaaliehdokkaissa. Enemmistö kannattaa valtion virastojen hajasijoittamista.

Sanna Inkinen 

Tahto saada valtion työpaikkoja enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle on voimakkainta Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiireissä, yli 95-prosenttista. Kaikista Mediatalo Keskisuomalaisen ja sanomalehti vaalikoneisiin vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista 73 prosenttia on tätä mieltä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattava sitovat tavoitteet valtion työpaikkojen sijoittamiseksi pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

– Ellei hallitusohjelmassa ole ilmaistu yhteistä numeraalista tavoitetta, mitään ei tapahdu.

– Digitalisaatio mahdollistaa yhä enemmän valtion monien asiantuntijatehtävien tekemisen hajautetusti eri puolella Suomea. Monipaikkaisuus ja paikkariippumattomuus on huomista. On otettava mallia naapurimaistamme, Vehviläinen jatkaa.

"Helsingissä on kolmasosa valtion työpaikoista"

Keskusta onkin odotetusti yksi niistä puolueista, joissa väite ”Valtion täytyy sijoittaa valtion työpaikkoja nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle” saa eniten kannatusta. Myös Seitsemän tähden liikkeen ja kristillisdemokraattien ehdokkaista noin 90 prosenttia puoltaa väitettä.

Hämeen vaalipiirin ehdokkaan SonjaFalkin (kd.) mukaan Lahden seudulla on muihin kaupunkiseutuihin verrattuna vähän valtion työpaikkoja.

– Virastojen sijoittaminen Lahteen ei edes olisi kovin kivuliasta, sillä liikenneyhteydet pääkaupunkiseudulle ovat erinomaiset.

Pirkanmaan ehdokas MarkoAsell (sd.) toteaa, että myös Pirkanmaalle sopii hyvin valtion työpaikkoja.

– Helsingissä on kolmasosa valtion työpaikoista (24 000/74 000), asukasluku on 12 prosenttia koko väestöstä.

Kansanedustaja AnneKalmari (kesk.) näkee, että työpaikkojen keskittyminen pienentää maakuntien elinvoimaa.

– Julkishallinnon palkkasumma pääkaupunkiseudulle on kolme miljardia. Se on iso aluetuki.

Moni ehdokas perustelee vaalikonevastaustaan sillä, että koko Suomi on pidettävä asuttuna.

– Hajasijoittamisella pidetään koko Suomi asuttuna sekä helpotetaan kasvukeskusten rakennuspaineita, toteaa perussuomalaisten ehdokas JereLiikanen Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

– Keskittävä metropolipolitiikka luo pahoinvointia, sanoo Varsinais-Suomen JohannesYrttiaho (vas.).

"Suomen lääkevalvonta oltiin vähällä ajaa vakavaan kriisiin"

Vähäisintä valtion työpaikkojen hajasijoittamisen kannatus on RKP:ssä, kokoomuksessa, vihreissä ja Liike Nytissä.

– Yliopistot ovat hyvä aluepolitiikan teon väline. Virastojen hajasijoittaminen ei kuitenkaan ole osoittautunut toimivaksi konseptiksi, toteaa kansanedustaja AndersAdlercreutz (r.).

– Julkisen sektorin työpaikat eivät saa olla aluepolitiikan väline, vaan ne pitää sijoittaa sinne, missä työt on tehokkainta järjestää, näkee puolestaan kokoomusnuorten puheenjohtaja HenrikVuornos Uudeltamaalta.

– Monilla valtion toiminnoilla on erittäin hyvä syy sijaita pääkaupunkiseudulla: heidän keskeiset yhteistyökumppaninsa ovat tällä alueella. Suomen lääkevalvonta oltiin vähällä ajaa vakavaan kriisiin, kun Lääkelaitosta (nyk. Fimea) yritettiin väkisin siirtää Kuopioon, muistuttaa vihreiden kansanedustaja EmmaKari.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että jos uusia valtion toimintoja perustetaan, tällöin on perusteltua harkita sijoittamispaikkaa koko maan laajuisesti.

Muutama muukin ehdokas  tuo esille sen, ettei pakkosijoittaminen toimi.

– Lääkeviraston sijoittaminen Kuopioon oli fiasko, toteaa SDP:n ehdokas IlkkaTaipale Helsingistä.

Vaalikoneet

Vastaajat ja vastaukset

Mielipiteet ovat noin 1 500 eduskuntavaaliehdokkaan, jotka ovat vastanneet Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.Puolueittain: Tähtiliike: 90 (samaa mieltä), 8 (eri mieltä); kesk: 90, 7; KD: 89, 8; ps: 84, 14; sin: 83, 10; vas: 76, 18; SDP: 67, 27; Liike Nyt: 62, 31; vihr: 60, 38; kok: 57, 40; RKP: 50, 38.Vaalipiireittäin: Kaakkois-Suomi: 96, 2; Savo-Karjala: 95, 3; Vaasa: 91, 6; Häme: 90, 8; Keski-Suomi: 88, 8; Pirkanmaa: 84, 11; Varsinais-Suomi: 75, 21; Uusimaa: 52, 40; Helsinki: 34, 56.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 5. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 6. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 12. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 13. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 14. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.