Ikääntyviä työntekijöitä syyllistetään nuorten työpaikkojen viennistä – toisaalta "liian aikaisin" eläköityviä syytetään itsekkyydestä

Yli 50-vuotiaat työntekijät ovat kokeneet ikäsyrjintää, kiusaamista ja eläkkeelle painostamista. Colourbox

Milja Kungas

Ikääntyvien työntekijöiden havaitsemat sopimusrikkomukset työelämässä, kuten kokemukset huonosta johtamisesta ja ikäsyrjinnästä, lisäävät aikeita siirtyä eläkkeelle. Sopimusrikkomukset lähipiirissä, kuten avioero, voivat puolestaan pidentää työuria, ilmenee Helsingin yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Työpaikalla sopimusrikkomukset ilmenivät huonona kohteluna kuten ikäsyrjintänä, kiusaamisena ja painostamisena eläkkeelle. Myös vieraantuminen työstä tai tunnollisuudesta tinkiminen ovat rinnastettavissa rikkomuksen kaltaisiksi kokemuksiksi.

Rikkomuskokemukset liittyivät ikääntymiseen ja vanhenemiseen liitettyihin kielteisiin asenteisiin. Erityisesti ikääntyneiden syyllistämispuhe koettiin ristiriitaisena ja epäoikeudenmukaisena.

– Siinä työssä jatkajia syyllistettiin nuorten työpaikkojen viemisestä ja työstä ”liian aikaisin” poisjääneitä eläkeläisiä taas ahneudesta ja itsekkyydestä, väitöskirjatutkija Katri Halen Helsingin yliopistosta sanoo.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin yli 50-vuotiaiden työntekijöiden kokemuksia ja ajatuksia työssä jatkamisesta ja eläkkeelle siirtymisestä.

Kokemuksia sopimuksen rikkoutumisesta yksilötasolla olivat tutkimuksessa muun muassa terveyden menettäminen tai tyytymättömyys omia luonteenpiirteitä tai tehtyjä ratkaisuja kohtaan. Lähipiirin puitteissa sopimusrikkomuksiin kuuluvat esimerkiksi läheisten avuntarpeen kuormittavuus, riitaisat ihmissuhteet, avioero sekä puolison menetys.

Tutkimuksen mukaan ikääntyneet ovat tietoisia uuden ikäpolitiikan mukaisesta työurien pidentämistavoitteesta, mutta eivät koe sen velvoittavan itseään. Joustava eläkeikä ja taloudelliset kannustimet vaikuttavat työssä jatkamiseen. Velvoitteet lähipiirissä koetaan yleensä merkityksellisempinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.