Rehtori Esko Taipale ponnahti Lahden kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi – muista jäsenistä ei meinannut löytyä sopua

Esko Taipale valittiin kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi. Mirja Hussain

Heidi Nikunen

Lahden uusi kirkkovaltuusto kokoontui keskiviikkona ensimmäisen kerran. Kirkkovaltuuston uutena puheenjohtajana aloittaa Launeen koulun rehtori Esko Taipale Launeen seurakunnasta. Varapuheenjohtajaksi valittiin Matti Vierumäki Keski-Lahden seurakunnasta. Molemmat valittiin luottamustehtäviin yksimielisesti.

Taipale arvioi valtuustokauden suurimmaksi haasteeksi nousevan talouden tasapainon samalla kun kirkon jäsenmäärä laskee.

– Seurakuntalaisista ei saa kuitenkaan tulla pelkkiä rahantuojia, vaan meidän on myös mietittävä toimintaa, Taipale muistutti.

Taipaleen mukaan päätöksenteossa pitää edistää kestävää kehitystä ja että päätöksenteon pitää perustua kristillisiin arvoihin, jotka on myös kirjattu seurakuntayhtymän uuteen strategiaan.

Yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi ilman vastaesityksiä valittiin Puolustusvoimissa työskentelevä, Nastolan seurakunnan Ohto Oksanen. Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajaksi tuomiokapituli on jo aiemmin nimittänyt kirkkoherra Kari Eskelisen.

Lopuista äänestys

Kirkkoneuvoston jäsenten vaali aiheutti kokoukseen useita katkoja, ja kokous venyi lähes viisituntiseksi. Kirkkovaltuuston kokousta edeltäneissä neuvotteluissa osapuolet eivät olleet löytäneet sopua valinnoista, joten paikoista jouduttiin äänestämään. Äänestystä vaativat sekä sosiaalidemokraatit että Joutjärvellä vaikuttava Tavallisten seurakuntalaisten ryhmä. Demarit halusi neuvostoon Erkki Niemisen, Tavalliset seurakuntalaiset Tiina Wallinin.

Suhteellisella vaalitavalla järjestetyssä lippuäänestyksessä kirkkoneuvoston jäseniksi valittiin lopulta Päivi Eskola, Mika Falk, Simo Hiilamo, Eila Jokinen, Regina Leppänen, Pauli Rantanen, Jonna Rothberg-Mikkonen, Kari Simolin, Risto Tarkiainen ja Vuokko Vänskä.

Erkki Nieminen sai riittävästi ääniä, mutta koska neuvoston mieskiintiö oli jo täynnä, hän jäi vaalien jälkeenkin neuvoston ulkopuolelle. Taustalla tässä on kokoonpanon kirkkolain säädös, joka takaa vähintään 40 prosentin edustuksen vähemmistönä olevalle sukupuolelle.

Kasvatuksen ja perheasioiden johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Risto Kaakinen ja diakonian ja sairaalasielunhoidon johtokunnan puheenjohtajaksi Merja-Liisa Norjava.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.