Raskas liikenne paljastaa mustan jään teillä, kännykkäsovellusta voi jo kokeilla

VTT:n koordinoimassa hankkeessa testataan erilaisia älylaitteita, sensoreita ja infonäyttöjä sähköbusseissa. Busseissa on mm. testattu liukkauden tunnistusta. Lehtikuva / Jussi Nukari

STT

Talviajon turvallisuus paranee, jos suomalainen keksintö mustan jään tunnistamiseen yleistyy. Järjestelmä valjastaa raskaan liikenteen liikkuviksi sensoreiksi, joiden avulla välitetään tietoa teiden liukkaudesta autoilijoille.

Liukkauden tunnistusta testataan jo yhteensä parissasadassa bussissa, kuorma-autossa sekä rekassa, ja määrä on kasvussa. Palvelu ei ole tarkoitettu vain raskaalle liikenteelle vaan myös muille tienkäyttäjille. Siitä ilmestyi äskettäin ensimmäinen Android-puhelinten testisovellus, jonka voi ladata vapaasti.

Keksintöä ovat kehittäneet Teknologian tutkimuskeskus VTT ja EEE Innovations.

– Ideana on, että kun saadaan kerättyä riittävästi dataa, muille tienkäyttäjille pystytään antamaan ennakkoon tietoa vaaran paikoista lähes reaaliaikaisesti ja kymmenien metrien tarkkuudella, valottaa keksintöä EEE Innovationsin toimitusjohtaja Jarmo Leino.

Tiedoista voivat hyötyä raskaan liikenteen ja henkilöautoilijoiden lisäksi kunnossapitoyhtiöt, Liikennevirasto (nykyinen Väylävirasto), sääpalvelujen tuottajat ja viranomaiset. Älykäs datankeruujärjestelmä mahdollistaa sen, että liukkausvaroituksia voidaan antaa nykyistä tarkemmalla seulalla. Varoitukset kohdistuvat nyt koko maakuntaan.

Sillat usein vaaranpaikkoja

Järjestelmästä julkaistaan ensimmäisiä sovellusversioita tänä talvena. Kännykkään ladattava eGrip-betaversio löytyy jo Google Play -kaupasta.

– Sovellukseen voi vapaasti tutustua. Se tuo kartalle reaaliajassa liukkaustiedot, joita yksiköt keräävät teillä.

Toistaiseksi dataa kuitenkin saadaan etupäässä pääkaupunkiseudulta, mutta myös jonkin verran pääteiltä eri puolilta Suomea.

– Testivaiheessa on tullut selkeästi esille, kuinka sillat ja vesistöjen läheisyydessä olevat tiet muuttuvat helposti liukkaaksi.

Tavoitteena on, että ohjelmisto asennetaan noin vuoden kuluessa tuhanteen raskaan liikenteen ajoneuvoon ja myöhemmin vielä useampaan. Koska keksintö on ohjelmistopohjainen, se ei vaadi ulkoisia antureita.

EEE Innovations on lisäksi aloittamassa projektia, jossa myös henkilöautoista tehdään kitkatietojen kerääjiä.

Liukkauden tunnistusta on testattu Helsingin sähköbusseissa. Ne ovat mukana VTT:n koordinoimassa Living Lab Bus -hankkeessa, jossa busseja on laajemminkin valjastettu älykkään teknologian kokeilualustoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.