Päijäthämäläiset ovat hakeneet aiempaa enemmän influenssarokotuksia – epidemia ei ole vielä alkanut

Vielä ehtii ottaa influenssarokotuksen. Sami Kuusivirta

Heidi Asplund

Influenssarokotteita on otettu Päijät-Hämeessä tänä vuonna enemmän kuin aiemmin. Hyvinvointiyhtymän alueella on annettu jo 26 000 rokotetta. Viime vuonna saman verran rokotteita annettiin koko influenssakaudella.

– Ehkä on tiedotettu vähän enemmän, ja ehkä ihmisten yleinen tietoisuus rokotuksen kannattavuudesta on lisääntynyt. Ihmiset haluavat suojata lähipiiriään, pohtii rokotusinnostuksen syitä hyvinvointiyhtymän hoitotyön päällikkö Eija Immonen.

Tarkka rokotettujen määrä ei ole tiedossa, koska tilastosta puuttuvat muun muassa työterveyshuollon kautta otetut rokotukset ja lasten rokotteet.

"Vielä ehtii ottaa rokotteen"

Kausi-influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Päijät-Hämeessä on varmistettu muutama tapaus, mutta epidemiasta ei vielä ole ollut kyse.

Yleensä influenssaepidemian huippu iskee helmi–maaliskuussa. Vaihtelua on kuitenkin paljon. Toissa vuonna epidemia iski jo joulu–tammikuun vaihteessa, ja joskus huippu on osunut vasta maaliskuulle.

– Vielä ehtii hyvin ottaa influenssarokotteen, muistuttaa Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Joukkorokotukset on Päijät-Hämeessä nyt tehty, mutta rokotteen voi saada varaamalla ajan omalta hoitajalta. Lahtelaiset voivat käydä ottamassa rokotteen myös terveyskioskissa kauppakeskus Triossa.

Influenssarokote viimevuotista järeämpi

Viime vuonna Päijät-Hämeessä oli ennätysmäärä varmistettuja influenssatapauksia.

– Siinä oli myös se, että näytteitäkin otettiin todella paljon. Se osittain heijastuu siitä, Lehtinen toteaa.

Viime vuonna THL:n riskiryhmille hankkimassa rokotteessa ei ollut suojaa liikkeellä olleeseen B-influenssakantaan, joten osa rokotteen saaneistakin sairastui.

Influenssan takia teho-osastohoidossa oli viime vuonna kahdeksan henkeä, valvontatasoisessa hoidossa 25. Sairaalahoitoa tarvitsi hyvinvointiyhtymän alueella epidemian aikana noin 250 henkeä.

Tänä vuonna influenssarokote on aiempaa järeämpi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL hankki tälle talvelle pistettävän rokotteen, jossa on suoja neljää virusta vastaan. Edellisen kauden rokote suojasi kolmelta virukselta. Rokotteen pitäisi tehota hyvin nyt maailmalla liikkeellä oleviin viruksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.