Kirja-arvio: Palkitun Lassi Hyvärisen runokokoelmassa tavallinen tarina muuntuu unenomaisiksi variaatioiksi

Lassi Hyvärisen uusin runokokoelma sai Tanssiva karhu 2018 -palkinnon. Saara Hyvärinen

Teppo Kulmala

Lassi Hyvärinen

Tuuli ja kissa

Lassi Hyvärisen kolmannen kokoelman parivaljakko ovat tuuli ja kissa. Kumpikin on laatuaan sellainen, ettei taitaisi suostua runolle, ellei runoilija mukautuisi kissan ja tuulen muodonmuutoksiin, ihmismäiseen toimintatarmoon ja puheisiin.

”Tuuli auttaa kissaa sijaamaan vuoteen. / Sänkypeitto asettuu paukahtaen. / He neuvottelevat auton hinaamisesta / kun tulen varjosta ja kumarran.”

Mainio kokoelma voisi tuoda mieleen perinteisen kissa- ja tuulisymboliikan – erityisesti jos lukija kokisi sen tyylin analyysintarvetta, että pitäisi kissaa ja tuulta runoilijan omakuvina.

Saa sen niinkin nähdä. Kirjoittaja yhtä kaikki huojuttaa lukutapaa. Tavallinen tarina muuntuu lähinnä unenomaisiksi variaatioiksi.

Runoilija antaa runon tapahtua. Runo antaa runoilijan tapahtua. Lukija kohtaa loogisuuden sijasta erikoisen näkökulman. Usein se on hauska ja monesti vakava. Uniset käänteet pikemmin valpastuttavat kuin nukuttavat. Siististi allekkain ladottujen rivien yhteys toisiinsa on vaikutelmana sekä sattumanvarainen että ehyt.

Tekijöinä ovat tuuli, kissa, nainen sipulinvarsihameessa, salakuljettajat, mehiläistarhuri, hanhet, musta lintu, gravitaatio, pää kattilassa, pyhäkoulu, hauta ja paljon muuta toimijaa, kuten huoneet, maisema, yhteiskunta sekä tähdistä ja antiikista kihokkiin tai kranaattiin asti heijastuva aika tänään.

”Vilkaisen kelloa ja totean: / kalliot ovat myöhässä.”

Surrealistisissa motiiveissa juokseva preesens ja visionäärisesti vilkkaat vaihtelut kääntävät havaintoja musiikkiin ja lomittavat niitä kuvataiteisiin. Kun runo tapahtuu, alkavat sanojen lisäksi värähdellä alkuaineet, vaistot ja mielikuvitus.

Runot tulevat kirjoitetuksi esimerkiksi ”maagisessa kioskissa”, jossa asioidaan kuin ”postilaatikolla”. Mikäli kyltistä tavaa nimeään, menettää kulkuriluonteen, johon runoilija näyttäisi lukijaa kutsuvan.

”Kissa pitää kioskia ikkunassa. / Se käsittää tilaukseni väärin. / Kun sanon siitä, se huomauttaa / että itse käsitän väärin koko kioskin, / se on maaginen kioski ja muuntaa kaiken / omanlaisikseen tuotteiksi. // Harhaoppinen käsitys magiasta, sanon. / Kissa syyttää minua postilaatikolla käymisestä. / Ei se ole minun postilaatikkoni. / Onhan siinä sinun nimesi! / Mitä väliä sillä on? / Sinä et ole oikea kulkuri.”

Runojen kertomuksiin liittyy liukuvan uniperspektiivin ja satua hipovien näyttelykuvien molemmin puolin myös kirjaimellisempia inhimillisenä tarinana mieltyviä kohtauksia. Suoria sanoja. Elämän kumahtelua. Unetonkin virittelee kirjaa mielellään. Ehkä hän sen palkeista löytää kulkutien virkistävän soitannolliseen uneen.

”Kissa lyö päänsä ja saa jonkin erikoiskyvyn. / En kerro siitä, koska kissa ei ole enää kissa / vaan kuin kissoista koostuva haitari.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.