Tumppaa tyylillä, valitse roskis

Jannika Melkko

Tuttavalla oli tapana istua terassilla tupakalla ja seurailla lähipuussa asuvaa oravaperhettä. Jo poikasten ja niitä kaitsevan emon seuraileminen oli mukavaa, mutta vielä hauskempaa isännästä oli se, kun hän viimeiset sauhut vedettyään siirtyi seurailemaan tapahtumia sisätiloihin.

Lähes joka kerta orava hyppäsi terassin pöydälle ja alkoi nakerrella tupakantumppeja. Nikotiiniriippuvainen kurre, heh heh, naureskeli isäntä, aina siihen päivään asti, jolloin orava ei enää ilmestynyt.

Viikko sitten tamperelaiselle eläinlääkäriklinikalle tuotiin koskelonpoikanen, joka vaikutti nuutuneelta.

Poikanen sai lääkäriasemalla nesteytystä ja ravintoa, mutta siitä huolimatta linnun tila huononi ja lopulta se menehtyi. Ruumiinavauksessa paljastui kuolinsyy. Poikasen nielemä tupakanfiltteri oli imenyt nesteen pienestä kehosta, turvonnut ja lopulta täyttänyt vatsan.

Klinikan ottamissa kuvissa näkyy pikkuruinen, untuvainen ruumis.

Mitkään roskat eivät kuulu luontoon, eivätkä tupakat varmastikaan ole maailman roskaongelman suurimpia syyllisiä, mutta jokin juuri tumppien päätymisessä maahan riepoo aivan erityisesti.

Ehkä syy on siinä, ettei monikaan tunnu osaavan ajatella tupakkaa roskana. Meihin on niin iskostunut ajatus siitä, että tumppi kuuluu viskata asfaltille. Sen voi tehdä välinpitämättömästi niin kuin Millennium-trilogian Lisbeth Salander, karismaattisesti, kuten Clint Eastwoodin roolihahmot lännenelokuvissa, tai vaikkapa Sinkkuelämän Carrie Bradshawn tapaan kömpelön aistikkaasti.

Tai sitten voi tehdä niin kuin valtaosa ihmisistä: heittää tumpin maahan sen kummempia pohtimatta. Sinnehän se maatuu.

Ei muuten maadu.

Tupakantumppi on selluloosa-asetaattia, joka maatumisen sijaan hajoaa vuosien kuluessa yhä pienemmiksi mikromuovihiukkasiksi ja huuhtoutuu esimerkiksi sadeveden mukana vesistöihin.

Mikromuovi on päivän sana, jolta ei oikein nykypäivänä voi välttyä. Se on sitä pienenpientä muovimujua, jota maailman järvet ja meret alkavat olla pullollaan, ja joka lopulta päätyy pieneliöihin.

Kaiken lisäksi mikromuovi vieläpä imee itseensä ympäristömyrkkyjä niin tehokkaasti, että esimerkiksi kalat voivat saada mikromuovista kitusiinsa aikamoisen kemikaalicocktailin. Ja ruokaketjun huipulla kun olemme, mehän sen itse syömme.

Suomessa poltetaan vähän, mutta laskentatavasta riippuen meilläkin on vajaat 900 000 päivittäin tai satunnaisesti tupakoivaa.

Sellainen ihmisjoukko tumppaa jo päivässä aikamoisen määrän savukkeita.

Tupakka kuuluu sekajätteeseen. Roska-astioita ei ole aina saatavilla, mutta mukanaan voi kuljettaa esimerkiksi kannellista purkkia.

Pienellä teolla voi vaikuttaa paitsi tienlaitojen siisteyteen, myös siihen, etteivät tupakan myrkyt päädy vaikkapa eläinten elimistöihin. Tumppaa tyylillä, valitse roskis.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.