Harkimon taktiikka paljastui

Kokoomuksesta eronnut kansanedustaja Harry Harkimo, demareiden entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ja joukko muitakin julkisuudesta tuttuja henkilöitä perustivat huhtikuussa puolueisiin sitoutumattoman poliittisen liikkeen, nimeltään Liike Nyt.

Perustajat perustelivat liikettään tyytymättömyydellä nykyiseen poliittiseen kulttuuriin ja perinteisten puolueiden toimintatapoihin. Niitä he aikovat nyt ravistella esimerkiksi kuuntelemalla kansalaisia myös vaalien välillä digitalisaation tarjoamin keinoin.

Perinteiset puolueet ovat vähätelleet Harkimon ja kumppaneiden aikeita antamalla ymmärtää, että nämä yrittävät nyt keksiä pyörää uudelleen.

Digitaalinen vuorovaikutus kansalaisten ja päättäjien välillä on ollut politiikassa arkipäivää viimeistään siitä lähtien, kun sosiaalinen media teki läpimurtonsa. Uutta liikettä onkin luonnehdittu pisteliäästi hyväosaisten keski-ikäisten kapinaliikkeeksi, jonka jäseniä yhdistää kykenemättömyys ymmärtää politiikassa vakiintuneita ja tarpeelliseksi havaittuja toimintamalleja.

Vähättelyn taustalta on silti ollut aistittavissa myös hermostuneisuutta. Eritoten markkinaliberalismia suosivissa puolueissa seurataan jo huolestuneena, alkaako niiden jäsenistö tuntea vetoa uutta liikettä kohtaan.

Huoli ei ole täysin tuulesta temmattua. Tällä viikolla Liike Nyt sai ensimmäisen ulkopuolisen vahvistuksensa, kokonaisen poliittisen paikallisyhdistyksen valtuustoryhmineen. Päijät-Hämeessä tapahtunutta päänavausta ei tosin tehnyt mikään perinteinen puolue vaan sitoutumaton Parempi Heinola -ryhmä, joka jatkossa tottelee nimeä Liike Nyt – Heinola.

Parempi Heinola on paikallisesti tuntuva lisä Liike nytille Heinolan kolmanneksi suurimpana valtuustoryhmänä. Lisää lienee luvassa, sillä Harkimon mukaan keskusteluja käydään noin kymmenen paikallisen ryhmän kanssa (ESS 15.6.).

Yhteistyökeskustelujen sanotaan olevan pitkällä toisessakin päijäthämäläisessä kunnassa, Kärkölässä. Siellä pitää valtaa sitoutumaton Kärkölä-ryhmä, joka viime vaaleissa kaappasi valtuuston haltuunsa ja nosti puheenjohtajansa Markku Koskisen kunnan ensimmäiseksi pormestariksi.

Heinolan ja Kärkölän esimerkit paljastavat, minkä taktiikan Liike Nyt on valinnut poliittisen voimansa kasvattamiseksi. Harkimo kumppaneineen himoitsee maamme lukuisia sitoutumattomia paikallisyhdistyksiä, joita yhdistää tyytymättömyys perinteiseen puoluepolitiikkaan.

Jos Liike Nyt onnistuu haalimaan riveihinsä riittävästi näitä paikallisia ryhmiä, siitä tulee kuin itsestään merkittävä vaikuttaja kuntakentässämme. Kaupan päälle se saisi hyvän ponnahduslaudan tuleviin vaaleihin.

Hankkeen onnistumisesta ei silti vielä ole takeita. Kuntien sitoutumattomat ryhmät ovat syntyneet paikallisista lähtökohdista. Yhteistä ideologiaa niillä ei ole. Siksi on kyseenalaista, riittääkö pelkkä tyytymättömyys nykypolitiikkaa kohtaan pitämään koossa sitoutumattomien yhteisen valtakunnallisen liikkeen.

Ja vaikka suunnitelma aluksi onnistuisi, Liike Nyt muistuttaisi sen seurauksena väistämättä jo niin paljon kammoksumiaan perinteisiä puolueita, että seuraava kysymys kuuluisi, kapinoiko liike jo itseäänkin vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.