Rauhalan kaksoisveljelle valtionsyyttäjältä puhtaat paperit

Mikko Kivelä

Poliisihallitus kanteli alkuperäisen syyttäjän ratkaisusta pian sen tekemisen jälkeen. Peltipoliiseja härnänneen poliisimiehen aiheuttama "mediamylläkkä" oli herättänyt Poliisihallituksen mielenkiinnon.

– Tämä juttu poikkeaa massasta. Se on herättänyt ihmetystä, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin.

Kantelussaan Valtakunnansyyttäjänvirastolle Poliisihallitus toteaa, että "esitutkinta- ja syyttäjänviranomaisten toiminnan uskottavuuden kannalta on pidettävä sietämättömänä sellaista tilannetta, että poliisina työskentelevän Olli Rauhalan rikosoikeudellista vastuuta ei selvitetä ollenkaan, vaikka hänen syyllisyytensä tueksi on olemassa todennäköisiä syitä".

Kantelun mukaan näyttöä olisi pitänyt harkita kokonaisuutena ja arvioida sitä vasten väitettä kaksoisveljen osuudesta. Myös apulaisvaltakunnansyyttäjän sijainen, valtionsyyttäjä Jorma Äijälä olisi odottanut näytön perusteellisempaa käsittelyä.

Rauhalan kaksoisveli on lainannut veljensä autoa, mutta on kiistänyt ylinopeuden. Jorma Äijälän mielestä on hyvin epätodennäköistä, että kaksoisveli olisi osaksikaan syyllistynyt epäiltyihin rikkomuksiin.

Vastaavasti hän pitää varsin epäuskottavana poliisimies Rauhalan kertomusta siitä, että joku olisi puolen vuoden aikana ajanut lähes kaksisataa kertaa ylinopeutta hänen omistamallaan autolla.

Valtionsyyttäjä Äijälän mielestä Rauhalan ylinopeudella ajaminen on ainakin osittain ollut suunnitelmallista. Se, oliko poliisimies ajanut ylinopeutta myös työaikana, jäi epäselväksi, joten Äijälä ei nostanut syytettä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisihallitus viittaa kantelussaan myös poliisin hallinnosta annetun lain pykälään, joka koskee poliisin käyttäytymistä virassa ja vapaa-ajalla.

Asian käsittely jatkunee hovioikeudessa, sillä syyttäjä pitää todennäköisenä, että hän valittaa tuomiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.