Marjatta Tapiolan unelma on maalata vielä satavuotiaanakin – Pinxinmäen näyttely on Päijät-Hämeen taidekesän odotetuimpia

Kallot ovat puhutelleet Tapiolaa pitkään. Kuvan maalaus Kallo on vuodelta 2018. Silvi Kaarakainen

Millamari Uotila

Kesä oli pitkään silkkaa työntekoa.

Marjatta Tapiolalle kesämerkitsi aina vimmaista maalausten viimeistelyä, sillä edessä siinsi jo alkusyksyn näyttelysesonki. Viisikymppisenä Tapiola havahtui huomaamaan, että kesälomaa ei ole tullut pidettyä vuosikausiin.

Nyt rytmi on hiukan toinen. Tapiola ajoittaa mieluusti näyttelyidensä avajaiset alkukesään, jotta vapaa-aikaakin jää.

Tänä keväänä maamme arvostetuimpiin ja menestyneimpiin taidemaalareihin kuuluva Tapiola valmistautuu kahteen yhteisnäyttelyyn. Toinen on taiteilijan kotipaikkakunnalla Sysmässä, toinen Helsingissä.

"Minotaurokset saattavat pysyä vielä aika kauankin"

Toukokuussa Tapiolan uudet maalaukset odottavat viimeistelyä ateljeessa. Se sijaitsee Tapiolan syntymäkodin pihapiirissä, vanhassa puimalassa. Ikkunalaudalla lepää eläinten kalloja. Maalaukset seisovat selin. Tapiola ei mielellään näytä teoksiaan ennen näyttelyä. Hänen tapoihinsa on aina kuulunut maalata viime hetkeen asti.

Yhden maalauksen Tapiola kuitenkin kääntää esiin. Kankaalta katsoo suurikokoinen, sarvipäinen kallo.

Kallot ovat kulkeneet Tapiolan matkassa pitkään – niin kuin myös myyttiset antiikin hahmot, minotaurokset ja kentaurit.

– Minotaurokset saattavat pysyä taiteessani vielä aika kauankin, Tapiola sanoo.

– Minusta on kiinnostavaa yhdistellä ihmisen ja eläimen hahmoja. Minulle minotauros on ollut sellainen olento, jolla pystyn ilmaisemaan sen, mitä haluan.

Marjatta Tapiola maalaa syntymäkotinsa pihapiirissä sijaitsevassa ateljeessa Sysmässä. Kun ilma on tarpeeksi lämmin, taidemaalari avaa ateljeen lasiovet ja päästää kesän sisään. Silvi Kaarakainen

Kesäkuun puolivälissä uudet teokset ovat yleisön nähtävillä Pinxinmäen kesänäyttelyssä Sysmässä. Tapiolaa on kysytty Pinxinmäelle aiemminkin, mutta tänä vuonna pitkäaikainen toive toteutui.

Tapiolan lisäksi näyttely esittelee taidetta kahdelta muulta taidemaalarilta Reijo Viljaselta ja Silja Rantaselta sekä kuvanveistäjä Pekka Pitkäseltä.

Maalaaminen alkaa jo ennen maalaamista

Tapiolan ateljeen keskellä on tyhjä, valkea kangas. Se vetää jo taiteilijaa puoleensa.

Uuden teoksen aloittaminen ei ole muuttunut vuosien mittaan yhtään helpommaksi, Tapiola sanoo. Mutta kun kankaan monivaiheinen ja aikaa vievä pohjustus on tehty, varsinaisen maalaamisen aloittaminen on ilo.

– Maalaus on tavallaan jo alkanut siinä vaiheessa, kun olen ratkaissut sen koon. Maalaaminen alkaa mittasuhteista. Aloittamisen kauhu ikään kuin karkaa käsistä. Sitä ei ehdi huomata, kun on jo oikea hetki käydä työhön käsiksi.

Ateljeessa tehdään vain töitä

Työhuoneessa ei ole pakko tehdä työtä, mutta siellä ei saa tehdä mitään muuta. Näin kuuluu kirjailija Raymond Chandlerin neuvo, jota Tapiola kertoo noudattavansa.

– Ateljeessa ei soitella puheluita, eikä kirjoitella kirjeitä. Siellä ei tehdä mitään muuta kuin työtä. Jos viisikin tuntia pällistelee kankaan edessä, kyllä sitä alkaa lopulta maalata.

Tapiolalle maalaaminen on ehdotonta omistautumista.

– Maalaamiseen liittyvä elämäntapa tarkoittaa, että saa elää omilla ehdoillaan. Samalla täytyy oppia, että työ vaatii sosiaalisen elämän rajoittamista ja yksinäisyyttä. Se on tehnyt minusta aika kärsimättömän ihmisen.

"Alan päästä maalaamisesta jyvälle"

Kun Tapiolalta kysyy unelmista, vastaus tulee viipymättä.

– Tänään sain itseni kiinni unelmoimasta, että maalaisin vielä 97-vuotiaana. Todella toivon, että niin voisi olla, Tapiola, 67, sanoo.

– Unelmoin maalaamisesta, koska alan päästä siitä jyvälle. Rakastan maalaamista. Enhän minä muuten sitä tekisi.

Toiseksi, hupaisaksi haaveekseen hän sanoo ruuanlaiton: olisipa sille enemmän aikaa.

– Maalaamisessa ja ruuanlaitossa on samoja seikkoja. Kannattaa käyttää niin täydellisiä aineita kuin vain voi saada ja tehdä niin huolella kuin ikinä.

Matkustelua ja chileläistä kirjallisuutta

Hyvän ruuan ja viinin lisäksi Tapiola nauttii vapaa-ajalla elokuvista ja kirjallisuudesta – oikeastaan kaikesta muusta taiteesta kuin kuvataiteesta. Yksi viime aikoina kolahtaneista kirjailijoista on chileläinen Roberto Bolano ja hänen -romaaninsa sekä novellikokoelma .

Myös innostus matkustelua kohtaan virisi viime syksynä, kun Tapiola matkusti junalla Alppien yli Italiaan. Siellä taiteilijan lumosivat vanhojen mestareiden maalaamat freskot.

Elämästä nauttiminen ei kuitenkaan vaadi aina huvituksia. Tapiola sanoo kuuluvansa elämän rakastajiin.

– Minusta elämä on ihmeellistä. Pelkkä taivas on joka päivä käsittämätön ihme. Ja valo ennen auringonnousua.

– Pelkään, että hirveän helposti sitä tulee vain jotenkin etäännyttyä elämästä ja sokeuduttua sen ihmeellisyydelle. Vaikka sehän vaatii vain sen, että pitää silmänsä auki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.