Päijät-Hämeen kesän taidenäyttelyt - katso poiminnat

Francon diktatuuria vastaan osoitettiin mieltä Tukholmassa vuonna 1975. Niels Claessonin ohjaama kokeellinen animaatioelokuva perustuu tähän kuvaan.

Silja Puttonen

Katso poiminnat Päijät-Hämeen kesän taidenäyttelyistä:

Hetkiä elämästä – Erkki Kannosto

Lahden taidemuseo, Vesijärvenkatu 11 A, Lahti 15.6.–12.8. ti–pe klo 9–17, la–su klo 11–16

Tamperelaisen kuvanveistäjä Erkki Kannoston teoksia kuudelta vuosikymmeneltä. Kannoston Lahdessa tunnetuin teos on Punavankien muistomerkki vuodelta 1978 Fellmaninpuistossa.

Viittä vaille 60 – kankaista ommeltu elämä

Vääksyn taidevintin alakerta, Kanavatie 17, Vääksy 12.8. saakka ti–pe klo 11–17, la–su klo 11­–15

Vääksyläinen taiteilija Sanna Lappalainen on tullut tunnetuksi valokuvia muistuttavista, ommelluista tekstiiliteoksistaan. Aihepiirit ovat niin kaupunkikuvia kuin talvimaisemiakin. Taiteilija myös itse värjää suurimman osan töihinsä käyttämistään kankaista.

Taiteilijanura lähti patalappujen tekemisestä, ja ensimmäinen näyttely oli Vääksyssä vuonna 1982. Tämän kesän näyttelyssä on läpileikkaus Lappalaisen varhaisemmasta tuotannosta uusimpiin teoksiin.

Juna Espanjaan

Orimattilan taidemuseo, kulttuuritalon 2. kerros, Lahdentie 65, Orimattila 8.6.–5.8. ti–pe kello 12–16, la klo 10–14, su klo 11–15

Orimattilan taidemuseon näyttelyssä on tänä vuonna poikkeuksellinen kansainvälinen näyttelykokonaisuus elokuvia ja installaatioita Espanjan sisällissodasta (1936–39). Aiheena ovat erityisesti pohjoismaisten vapaaehtoisten tarinat Kansainvälisten prikaatien joukoissa. Kansainväliset prikaatit olivat vapaaehtoisista koottuja joukko-osastoja, jotka taistelivat vapailla vaaleilla valitun hallituksen puolella Francon kapinallisia vastaan. Juna Espanjaan -näyttelyssä on seitsemän pohjoismaalaista taiteilijaa: Katariina Lillqvist (Suomi), Nils Claesson (Ruotsi), Tinna Jonné (Ruotsi), Dror Feiler (Ruotsi), Kieran Kolle (Norja), Sebastian Holsen (Norja) ja Albert Scervig (Tanska). Näyttely on kiertänyt Pohjoismaissa, Espanjassa, Belgiassa ja Saksassa, mutta sitä ei ole aiemmin nähty Suomessa.

Värejä värejä

Taidekeskus Taarasti, Taarastintie 6, Nastola 3.–31.7. ti–pe ja su klo 12–17

Taidekeskus Taarasti Nastolassa nähdään taidetta kolmelta kansainvälisesti tunnetulta taiteilijalta: Markus Konttiselta, Niko Luomalta ja Hans Christian Bergiltä. Näyttely esittelee taiteilijoiden näkemyksiä värin ja valon vuoropuhelusta ja suuria, värikkäitä teoksia.

Taarastin näyttelyä täydentävät vanhan kunnantalon tiloissa esitettävät videoteokset Agnieszka Polskalta ja helsinkiläiseltä Noora Geagealta.

Avajaisviikolla 4.–6. heinäkuuta Nastolan vanhalla kunnantalolla järjestetään Väristyksiä-festivaali, jossa on tarjolla muun muassa taiteilijoiden ohjaamia työpajoja lapsille ja vanhemmille.

Footb-all Mix

Lahden hiihtomuseo, Urheilukeskus, Salpausselänkatu 8, Lahti 7.7. alkaen ti–pe klo 9–17, la–su klo 11–16

Pietarin jalkapallon MM-kisojen kunniaksi esillä on 32 jalkapalloaiheista julistetta 32 suunnittelijalta.

Pyhäniemen kartanon kesänäyttely

Pyhäniemi, Rantatie 708, Hollola 30.6.–12.8. ti­–su klo 11­–18

Toimimattomien koneiden sävyttämän Bonk-taiteen kanssa on vuoropuhelussa suomalaisia nykytaiteilijoita: Jan Anderzén, Markku Arantila, Susanna Autio, Petri Eskelinen, Anna Estarriola, Anu Halmesmaa, Antti Immonen, Inka Kivalo, Matias Liimatainen, Ninni Luhtasaari, Sanna Majander, Anne Meskanen-Barman, Saana Murtti, Laura Pehkonen, Jyrki Poussu, Eeva-Liisa Puhakka, Toni-Petri Ruotsalainen, Johanna Rytkölä, Satu-Minna Suorajärvi ja Hanna Holma.

Postikorttien Nastola

Immilän mylly, Arrajoentie 88, Nastola 25.6.–12.8. joka päivä klo 10–20

Valokuvanäyttelyssä Immilän myllyllä on vanhoja postikorttikuvia Nastolasta, vanhimmat 1900-luvun alusta. Postikorttien kautta hahmottuu maatalous- valtaisen Nastolan kunnan kehitys. Korteissa on kuvattu paljon esimerkiksi Nastolan kirkkoa ja luontoa, mutta 1960-luvulta lähtien yhä enemmän teollisuuslaitoksia.

Tiloissa

Haihatus, Jousitie 70, Joutsa 10.6.–17.8. klo 11–18

Taidelaitos Haihatuksessa alkaa jo 19. kesä. Avajaisten perinteinen kansanjuhla on lauantaina 9.6. kello 17–19. Näyttelyssä ovat mukana: Pasi Autio, Jesse Avdeikov, Enoch Bergsten, Niina Braun, Linda Granfors & Aura Hakuri, Viva Granlund, Kaarina Haka, Sampsa Indren, Kirsi Jokelainen, Sakari Kannosto, Aimo Katajamäki, Saija Kivikangas, Ninni Luhtasaari, Aleksi Martikainen, Antti Oikarinen, Henrik Olsson, Benjamin Phillips Nozdrachev, Antti-Ville Reinikainen, Seppo Renvall, Sonja Salomäki, Ilkka Sariola, Annukka Turakka, Juhani Vikainen ja Charlotta Östlund.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.