Sosiaalista itsepuolustusta törppöjä vastaan

Helmi Hämäläinen

Missä voisi ilmoittautua sosiaalisen itsepuolustuksen kurssille?

Olen viime aikoina joutunut ikäviin sosiaalisiin tilanteisiin, joissa joku yrittää osoittaa valta-asemansa törkeästi. Tilanteet ovat olleet niin epämukavia, että olen lamaantunut.

Kuuluisin esimerkki onnistuneesta sosiaalisesta itsepuolustuksesta on Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kättely.

Trump on tunnettu sikamaisesta kättelystään, jolla hän yrittää osoittaa valta-asemaansa riuhtaisemalla vastapuolen kättä itseensä päin. Trudeau esti riuhtaisun tukeutumalla Trumpin olkaan.

Viime viikolla vanhempi mies teki minulle trumpit ja menin täysin sanattomaksi. Samaan törppöilylaariin menevät kaikki ne kerrat, jolloin minua on tytötelty. Tai tilanteet, joissa kysymykseeni on vastattu mulkoilulla.

Olen usein pettynyt itseeni menetettyäni hallinnan tunteen sosiaalisessa tilanteessa. Ikävään tilanteeseen reagointia voisi kuitenkin harjoitella. Paineensietokyky ja toimintavalmius eivät ole sisäsyntyisiä ominaisuuksia.

Joskus törppöyksien sivuuttaminen on yksinkertaisesti helpompaa kuin napakka reagointi. Nopea ja asiallinen reaktio voisivat kuitenkin vaikuttaa koko törppöilykulttuuriin.

Törppöilyä tapahtuu, koska se tapahtuu salassa, ja koska sillä on taipumus lamauttaa. Paljastamalla törppöilyrakenteita voisimme hillitä törppöjen haluja. Ei kai kukaan halua olla julkisesti dominoiva ääliö?

Mediapersoona Maria Veitola on julkaissut Instagramissa saamiaan vihakommentteja. Joku voisi sanoa julkiseksi nolaamiseksi, mutta eikös lasten kasvatuksessakin parhaat tulokset saavuteta uhkailulla ja kiristyksellä. Tai sitten viestien julkaisu vain provosoi lähettäjää.

Toimittaja Lauri Nurmi kertoo kirjassaan , että hän on kohdaannut tilanteita, joissa poliitikko tulee ja taputtaa toimittajaa olkapäälle.

Tuntematonta ihmistä ei kuulu taputella olkapäälle. Vanhempi voi taputtaa lastaan olkapäälle: ”Voi poika rukka.” Viestinnän ammattilainen kehotti Nurmea taputtamaan poliitikkoa takaisin.

Ei ole kohteen vastuulla, jos joku yrittää todistaa valta-asemansa rumasti. Vähintä, mitä ikävässä tilanteessa voi tehdä, on puolustaa itseään. Trump ei ole lopettanut käsien repimistä Trudeaun kuuluisan kättelyn jälkeen.

Mitä jos Trudeau olisi sanonut Trumpille kohteliaasti ”Anteeksi, mutta kai ymmärrätte, että tuollainen dominointiyritys on alentavaa ja loukkaa tasavertaisuuttamme?” Paine pahoitella olisi varmasti kasvanut ainakin yhden törpön verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.