"Toivottavasti Eppu löytyy ennen talvea" – noin viikon karkuteillä olleen lemmikkikilpikonnan etsintä aktivoi asukkaita Hollolan Kukkilassa

Lemmikkikilpikonna Eppu lähti omille teilleen viime tiistaina Hollolan Kukkilassa.

Janne Nieminen

Kateissa oleva lemmikkikilpikonna on aktivoinut asukkaita Hollolan Kukkilassa. Annukka Markkasen omistama naaraspuolinen nelivarvaskilpikonna Eppu lähti kotipihalta omille teilleen viime tiistaina. 29 vuotta lemmikkinsä omistanut Markkanen kertoo, että konna on livistänyt kotipihoilta kaksi kertaa ennenkin.

– Silloin se on aina löytynyt lähistöltä tai jopa tullut kotiin omin jaloin. Ne ovat olleet noin viikon reissuja, Markkanen kertoo.

Hän uskoo Epun lymyilevän jossakin asuinalueen pensaikossa.

– Naapuruston lapset ovat kolunneet pusikoita tosi aktiivisesti ja ihmiset ovat olleet myös koirien kanssa etsimässä. Kilpikonnan löytäminen on hankalaa, sillä se maastoutuu niin hyvin. Lähistöllä on viljeltyjä peltoja, joissa ei ole oikeastaan vielä kasvustoa. Sinne se ei ainakaan mene näin kuumalla ilmalla.

Kuhinaa Facebookissa

Markkanen on kiinnittänyt kadonneesta lemmikistään katoamisilmoituksia asuinalueelleen. Tapaus on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Vesikansa kierrättää -ryhmässä ilmoitus on kerännyt satakunta viestiä.

– Ihmiset ovat olleet hyvinkin kiihkeänä. Välillä on pitänyt vähän rauhoitella tilannetta, Markkanen sanoo.

Karkulaisen liikkeistä on tehty yksi näköhavainto, kun Kukkilan Murronpellontiellä asuva mies ilmoitti nähneensä eläimen kotipihassaan viime lauantaina.

– Ehti kuitenkin kulua muutama tunti, ennen kuin havaitsija löysi yhteystietoni. Sitten hän ei enää löytänyt kilpikonnaa, Markkanen harmittelee.

Facebook-viestiketjun ansiosta havaintopaikalle saapui myöhemmin useita vapaaehtoisia etsijöitä.

– Yksikin nainen oli tullut polkupyörällä paikalle. Hän sanoi seuraavansa tilannetta hyvin tarkasti ja katsovansa omaa pihaansa säännöllisesti läpi.

Vaikka Markkanen kaipailee lemmikkiä kotiin, hän ei ole vielä suuresti huolissaan karkurin pärjäämisestä.

– Voikukkaa ja muuta ruokaa riittää koko kesän. Nyt kun kelit ovat lämpimät, ei sinänsä ole hätää. Ilmeisesti jotkut kilpikonnat ovat onnistuneet selviytymään talvenkin yli, jos ne ovat päässeet kaivautumaan jonnekin pakkaselta suojaan. Toivottavasti Eppu löytyy ennen talvea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.