Rakennuslupaa voidaan vaatia jopa saunasta, joka on jo 15 vuotta vanha

Saara Larkio

Asikkalassa mökkeilevä pariskunta yllättyi, kun 15 vuotta vanhalle saunalle piti tänä kesänä hakea rakennuslupa. Mökin loppukatselmuksen aikoinaan suorittanut kunnan edustaja oli tarkistanut myös saunan kyselemättä rakennusluvan perään. Näin pariskunnalle jäi se käsitys, ettei sauna tarvitse erillistä lupaa. Luvan tarve tuli esiin vasta Asikkalan kunnan suorittaman rakennuskannan tarkistuksen yhteydessä. Pariskunta maksoi 650 euroa maksaneen luvan, mutta jäi ihmettelemään, voiko lupaa todella periä näinkin pitkän ajan perästä.

Rakennuskannan selvitysprojektin tavoite oli saattaa kunnan rakennusrekisteri ajan tasalle ja rekisteröidä mahdolliset luvattomat rakennukset ja rakennusten laajennukset.

Asikkalan rakennustarkastaja Tapio Tonteri kertoo, että luvattomia rakennuksia löytyi kunnasta 179, kun Heinolassa rakennus- ja huoneistorekisteriin lisättiin vastaavan projektin aikana 10 000 rakennusta. Heinolan vastaava rakennustarkastaja Juha Mara kertoo, että moni on saanut takavuosikymmeninä rakentaa esimerkiksi saunan ilman erillistä lupaa.

Myös Asikkalan rakennuskannan tarkastusprojektin loppuraportissa sanotaan, että "Suuri osa etenkin sivukylien vanhemmista rakennuksista on tehty aikana jolloin rakentaminen ei ollut säädeltyä, rakennuslupia ei vaadittu tai suullinen lupa oli riittävä." Loppuraportissa todetaan myös, että kiinteistönomistajilla oli paljon epäselvyyttä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Raportin mukaan suurin syy puutteellisiin rekisteritietoihin on pitkälti tietämättömyydessä. Raportin ovat allekirjoittaneet projektityöntekijä Tiina Räsänen ja rakennustarkastaja Tapio Tonteri.

"Tasapuolisuuden nimissä linjan on pakko olla kaikille sama"

Vaikka raportin sävy on ymmärtäväinen kiinteistönomistajia kohtaan, on Tonterin linja todellisuudessa tiukempi ainakin käydyn puhelinkeskustelun perusteella.

– Suullisia lupia tai muita kirjallisia lupia kuin rakennuslupia ei voida hyväksyä. Lupa on löydyttävä tai jos sitä ei ole, se on haettava. Muuten homma ei pysy hanskassa täällä kunnassa, Tonteri sanoo.

Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että saunalle on haettava rakennuslupa, koska saunassa on tulisija. Lupaa voidaan vaatia myös jälkikäteen, vaikka sauna olisi ollut paikallaan 15 vuotta.

– Tasapuolisuuden nimissä rakennuslupien kanssa on pakko olla sama linja kaikille kuntalaisille.

Tonteri sanoo ihmettelevänsä, jos joku ei tänä päivänä tiedä, että rakennuslupa tarvitaan myös saunasta.

– Pidän selityksiä luvan puuttumisesta hieman ontuvina.

Asikkalassa mökkeilevän pariskunnan tapaus on Tonterin mukaan kuitenkin poikkeuksellinen. Hän lupaa penkoa asiaa, ja soittaa kohta takaisin. On käynyt ilmi, että lupatunnukset ovat menneet aikoinaan sekaisin, ja asiaa täytyy selvittää lisää.

– Tyypillisin tapaus on sellainen, että mökin omistaja kertoo saaneensa rakentaa saunan rakennustarkastajan suullisella luvalla. Kuitenkin saunaan on vaadittu rakennuslupa niin kauan kuin minä olen alalla ollut eli jo 30 vuotta. Vanhoja tapauksia on hankala penkoa, kun siinä on sana vastaan sana, Tonteri huokaa.

Lupa maksetaan viimeistään purkutuomion väläyttämisen jälkeen

Tonteri kertoo, että tarkastusten yhteydessä tuli ilmi esimerkiksi sellaisia tapauksia, että mökin ostaja oli luullut kaiken olevan kunnossa, mutta osa luvista puuttuikin. Sattuipa niinkin, että jotkut suutahtivat, kun tarkastajat ilmestyivät pihapiiriin lupia kyselemään.

– Me tarkastajathan emme näistä asioista päätä, vaan paine tarkistuksiin tuli poliittisilta päättäjiltä. Mutta odotin enemmän ristiriitoja kuin lopulta ilmeni.

Kiinteistönomistajat ovat hakeneet rakennuslupaa viimeistään saatuaan patistelukirjeen, jossa väläytetään purkutuomion mahdollisuutta. Tonterin mukaan kunnalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin määrätä rakennus purettavaksi, jos omistaja ei hanki vaadittua rakennuslupaa.

Rakennuslupa on maksullinen, ja sen suuruus on kuntakohtainen ja riippuu muun muassa rakennuksen koosta ja käyttötarkoituksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.