Joutsen lopetettiin ampumalla Asikkalassa - Heinolan lintutarha ei voinut ottaa lintua influenssavaaran takia

Anne Honkanen

Asikkalan Uupionkärjestä, Pulkkilanharjun läheltä löydettiin keskiviikkona iltapäivällä huonokuntoinen joutsen, joka jouduttiin lopettamaan ampumalla.

Heinolan lintutarhan hoitaja Olli Vuori kertoo, että lintutarha ei voinut ottaa huonokuntoista lintua hoidettavaksi lintuinfluenssavaaran takia.

– Vesi- ja petolintujen vastaanottaminen on kielletty kaikissa hoitoloissa koko maassa toistaiseksi. Linnut ovat voineet oleskella alueella, jossa on lintuinfluenssa, ja ne voivat olla taudinkantajia, Vuori sanoo.

Paraisilta löydettiin maaliskuussa merikotka, joka varmistui tämän vuoden ensimmäiseksi lintuinfluenssatapaukseksi Suomessa. Huonokuntoinen merikotka toimitettiin hoidettavaksi Turun eläinhoitolaan. Kun linnun todettiin sairastuneen H5N6-tyypin lintuinfluenssaan, jouduttiin kaikki hoitolan linnut lopettamaan taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmisiin, mutta siipikarja ja muut kotieläiminä pidettävät linnut ovat vaarassa. Taudissa on korkea kuolleisuus.

Toinen tauti mahdollisesti kyseessä

Vuori uskoo, että Asikkalan joutsen ei kuitenkaan sairastanut lintuinfluenssaa. Hän epäilee linnun kärsineen joutsenia piinaavasta taudista, joka vaikuttaa niiden tasapainoaistiin.

Tautiin sairastuneet joutsenet voivat kaatua jopa uidessaan. Vuori kertoo linnun löytäneen henkilön kuvailleen joutsenen olleen siinä kunnossa, ettei se pysynyt jaloillaan. Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kerrotaan, että joutsen oli löytynyt Uupionkärjestä rannalta, josta se ei päässyt liikkumaan omin avuin mihinkään.

Asikkalan palokunta luovutti linnun paikalliselle, poliisia avustavalle riistamiehelle, joka lopetti linnun ja hautasi sen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 7. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 8. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 11. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 12. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 13. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 14. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.