Kokoomuksen jäsentenvälinen tora lokaa pormestarimallia

Perttu Kauppinen

Lahden kunnallispolitiikassa on nähty viime päivinä eriskummallinen ottelu, joka sai alkunsa kokoomuksen kaupunginvaltuutetun Kristiina Joensuun mielipidekirjoituksesta (ESS 10.3.).

Joensuu syytti Lahteen sorvatun pormestarimallin valmistelun olleen ”häikäilemättömän epädemokraattista”. Hänen mukaansa valtuutettuja oli kielletty antamasta tarkempia tietoja mallin valmistelusta ja esimerkiksi kirjoittamasta pormestarimallia vastustavia mielipidekirjoituksia.

Tätä on helppo pitää mielipiteen ilmaisuvapauden rajoittamisena.

Kokoomuksen valtuustoryhmää vetävä Hannu Rahkonen kuittasi Joensuun väitteet nopeasti ”pötypuheiksi” (ESS 12.3.). Rahkosen mukaan kokoomuksen ryhmässä asioista saa olla eri mieltä ja nämä mielipiteet saa vieläpä julkaistakin.

Maanantaina kokoomuksen valtuustoryhmä kuitenkin päätti erottaa Joensuun. Syynä oli, että Joensuu oli tuonut julkisuuteen kokoomuspoliitikoille esitetyn toiveen olla kommentoimatta ”keskeneräisiä asioita” julkisuudessa.

Viikonlopun tapahtumien perusteella kokoomuksessa todellakin on katto korkealla ja seinät leveällä. Asioista saa olla mitä mieltä vain – väärääkin – kunhan vain ei kerro kenellekään, ettei puolue kuitenkaan toivo vääränlaisia mielipiteitä esitettävän. Muuten tulee potkut.

Ihailtavaa avarakatseisuutta.

Itse asialle eli kunnallispolitiikkaan avoimuutta ja selkeyttä tuovalle pormestarimallille kokoomuksen jäsentenvälinen turnaus on tietysti vain haitaksi. Kun kaupungin toinen valtapuolue tekee näin selväksi, ettei soraääniä kaivata, vastustajien on helppoa leimata koko hanke pienten piirien nepotistiseksi puuhasteluksi.

Seuraaviin kuntavaaleihin ja pormestariajan alkuun on vielä kolme vuotta aikaa. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon, mutta on varsin todennäköistä, että Lahden ensimmäinen pormestari on joko kokoomuslainen tai demari – riippuen siitä kumpi perinteisistä valtapuolueista voittaa vaalit.

Nyt puolueiden pitäisi tehdä kaikkensa, jotta suhmurointiepäilyt saataisiin kumottua. Se edellyttää avoimuutta, salailun lopettamista ja niistä keskeneräisistä asioista puhumista. Ja sitä, että pormestarikandidaateiksi yritetään nostaa muitakin kuin nyt käytäväpuheissa toistuvia vakionimiä – Mika Karia (sd.), Sirkku Hildéniä (sd.) ja Juha Rostedtia (kok.).

Pormestarimallia ovatkin vastustaneet juuri valtuuston pienet ryhmät kuten perussuomalaiset. Pienemmille puolueille pormestarimalli on silti mahdollisuus, sillä se tekee kuntavaaleistakin aiempaa henkilökeskeisemmät. Vetävän ja kilpailukykyisen pormestariehdokkaan turvin voi nousta vaalivoittoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.