Päijät-Hämeen vuoden luokanopettaja tulee pienestä kyläkoulusta Asikkalasta - "Olemme ihan oma ihmislajimme"

Ville Paso

Vuoden 2018 päijäthämäläiseksi luokanopettajaksi on valittu Mari Laurell. Päijät-Hämeen luokanopettajien valitsema Laurell työskentelee luokanopettajana ja rehtorina Asikkalan Kalkkisten koulussa. Valinnasta kerrottiin torstaina luokanopettajien yhdistyksen vuosikokouksessa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jenni Manninen kertoo, että valintaan ovat vaikuttaneet muun muassa Laurellin empatiakyky ja pedagoginen oivaltavuus.

- Hän on myös valmis edustamaan ja viemään eteenpäin luokanopettajuutta, Manninen kuvailee.

Laurell on ollut monessa mukana. Hän on muun muassa ansioitunut pedagogisena kehittäjänä Kalkkisten palvelukeskuksessa, joka on muodostettu kylän peruskoulusta, esikoulusta ja päiväkodista.

Katoava luonnonvara

Mari Laurell työskentelee kyläkoulussa luokanopettajana ja rehtorina.

Välituntivalvonnasta puhelimella tavoitettu Laurell kertoo olevansa otettu huomionosoituksesta. Kalkkisten koululla on käytössä puolen tunnin välitunnit, joten myös opettajalla on aikaa jutella valvontatehtävän ohessa.

- Päijät-Hämeessä on paljon hyviä luokanopettajia, joten yllättihän se.

Lahdessa uransa aloittanut ja edelleen asuva Laurell on työskennellyt Kalkkisten koululla vuodesta 2000. Arki kyläkoulussa on monella tapaa erilaista kuin isoissa kouluissa.

- Unelmapaikkaani olen tullut. Me kyläkoulujen opettajat olemme ihan oma ihmislajimme, sillä meille kuuluu ihan kaikki työ. Milloin huolehdimme märistä vaatteista ja varasukista, välillä olemme talonmiehiä, Laurell kuvailee.

Ja kyllä, pienessä kyläkoulussa on oma varastonsa varasukille.

Aiemmin tällä viikollaSysmän kunta kertoi lopettavansa viimeisen kyläkoulunsa, Nuoramoisten koulun. Laurellin kaltaiset kyläkoulujen opettajat ovatkin katoava luonnonvara.

- Valitettavasti, Laurell harmittelee.

"Vahvuuksia pitää vahvistaa"

Mari Laurell opettaa luokkia 1-3. Yhteensä koko koulussa on 32 oppilasta, joiden lisäksi luotsattavina ovat myös yksiryhmäinen päiväkoti ja esikoulu.

Tätä nykyä Laurell johtaa kyläkoulun ympärille muodostunutta palvelukeskusta. Edelleen jatkuvasta kehitystyöstä on saatu eväitä myös koko kunnan palvelukeskusten kehitystyöhön.

Laurell on ottanut haasteekseen selvittää, miten maaseudulla sijaitseva kyläkoulu voisi toimia sekä taloudellisesti tehokkaasti että laadukkaasti.

Haasteita helpottaa se, että pohjatyöt ovat kunnossa. Kouluja on ympäri Suomen haastanut puolitoista vuotta sitten uudistunut opetussuunnitelma, jossa tietotekniikan rooli on kasvanut ja oppiainerajoja rikottu monien muiden muutosten lisäksi.

- Meillä uusi opetussuunnitelma ei ole tarkoittanut juuri mitään, digitutorin roolissa seutukunnan muita opettajia kouluttanut Laurell kertoo.

Uudistusten keskellä luokanopettajilla, mukaan lukien Laurellilla, on kuitenkin muistettava tärkeä työ koululaisten parissa.

- Ehkä se on se, että jokainen oppilas on yhtä tärkeä ja erityinen. Jokaisella on sekä vahvuutensa että haasteet, ja vahvuuksia pitää vahvistaa, Laurell muotoilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.