Lahti pyrkii jälleen Euroopan vihreäksi pääkaupungiksi - Mitä hyötyä tittelistä olisi?

Lahti haluaa olla jatkossakin kansainvälinen ympäristökaupunki, ja "edellinen hakuprosessi näytti, että Lahti huomioitiin erittäin hyvin". Mutta mitä hyötyä Lahdelle on mahdollisesta tittelistä Euroopan vihreänä pääkaupunkina?

Erno Laisi

Lahti tavoittelee vuoden 2020 Euroopan vihreä pääkaupunki -titteliä. European Green Capital Award (EGCA) on Euroopan komission järjestämä yli 100 000 asukkaan kaupungeille suunnattu kilpailu. Kilpailussa vertaillaan kaupunkien kestävän kehityksen toimintaa ja tulevaisuuden tavoitteita 12 eri osa-alueella.

Lahti osallistui kilpailuun tänä vuonna tavoitteenaan vuoden 2019 vihreä pääkaupunki -titteli, mutta pisimmän korren veti Norjan pääkaupunki Oslo. Lahden ja Oslon kanssa finaalissa olivat myös Tallinna, Lissabon ja Gent.

Päätöksen vuoden 2020 tittelin tavoittelusta teki maanantaina kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaosto.

Jaoston puheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) mukaan pelkkä osallistuminen kilpailuun on nostanut Lahden profiilia eurooppalaisten ympäristökaupunkien joukossa, ja siksikin kisaan kannatti lähteä uudestaan.

Rostedtin mukaan kilpailuun osallistuminen on osa kaupungin strategiankin toteuttamista.

- Olemme ja haluamme olla jatkossakin kansainvälinen ympäristökaupunki. Edellinen hakuprosessi näytti sen, että Lahti huomioitiin erittäin hyvin ja on huomioitu sen jälkeenkin monissa muissa tilanteissa.

Tuomaristo nosti tämän vuoden kisassa esille Lahden ympäristövahvuuksina muun muassa pitkäjänteisen toiminnan alueen jätehuollon sekä vesiensuojelun parissa sekä uudenlaiset kestävät maankäytön suunnittelun toimintamallit.

Rostedt sanoo, että Lahti haluaa tehdä kisan voitosta Suomen yhteisen tavoitteen.

- Haluamme mukaan suuria yrityksiä ja ministeriöitä. Sillä tavalla tästä tulee myös kansallinen hanke.

Kuinka vaikeata titteli on saada toisena vuonna perätysten pohjoismaalaiselle kaupungille? Olisiko taktisista syistä kannattanut jättäytyä vuoden 2020 Euroopan vihreä pääkaupunki-tittelin tavoittelusta pois ja yrittää myöhemmin uudestaan?

- En näkisi kovin viisaana pitää välivuosia vain taktikoinnin vuoksi. Emme tiedä tehdäänkö valinnan osalta aluepolitiikkaa vai ei. Olimme jo tämän vuoden kisassa niin vahvasti ykkösinä tietyillä osa-alueilla, että jo se oli hyvä syy lähteä mukaan uudestaan.

Ensi kesänä valittava vuoden 2020 vihreä pääkaupunki saa voitosta 350 000 euron palkinnon. Rostedtin mukaan Lahti satsaa kilpailuun ensi vuonna "joitain kymmeniä tuhansia" euroja.

Mitä hyötyä Lahdelle on mahdollisesta tittelistä Euroopan vihreänä pääkaupunkina?

- Tämä tärkeää alueen elinkeinopolitiikan tulevaisuuden rakentamiselle. On selvää, että pidemmällä aikavälillä palkinnon tästä saavat alueen asukkaat ja yritykset. Haluamme olla ympäristökehityksen ja kestävän kehityksen kärkikaupunki. Sen tavoitteen saavuttamiseen tämä on yksi askel.

Finalistikaupungit julkistetaan huhtikuun alkuun mennessä ja voittaja touko-kesäkuussa 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.