Lahtelaisvaltuutetun mielestä synnytystalkookohu nosti pintaan puolueessa pesivän naisvihan: "SDP:stä eroaminen on ollut tosi lähellä"

SDP:n lahtelaisvaltuutettu, sosiaalidemokraattisen feministiverkosto DemFemin puheejohtaja Maria Rytkönen sanoo, että ”synnytystalkoot”-kohu nosti pintaan SDP:ssä pesivän naisvihan. Rytkönen toimi kansanedustaja Timo Harakan vaalipäällikkönä SDP:n puheenjohtajakamppailussa viime talvena. Mirja Hussain

Erno Laisi

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen sanavalinnasta reilu viikko sitten alkanut niin sanottu synnytystalkookohu ei näytä laantumisen merkkejä. SDP:n sisällä sanavalinnasta virinnyt keskustelu on tulehduttanut puolueen ilmapiiriä niin paljon, että moni nuori demari on harkinnut puolueen jättämistä.

Näin sanoo lahtelainen kaupunginvaltuutettu, sosiaalidemokraattisen feministiverkoston DemFemin puheenjohtaja Maria Rytkönen, joka itsekin kertoo harkinneensa jäsenkirjan palauttamista.

- Sanon suoraan, että se [SDP:stä eroaminen] on ollut tosi lähellä.

Perjantaihin saakka Rytkönen keskusteli kohusta ja sen seurauksista puolueen vaikuttajien kanssa sisäisesti.

SDP:n pää-äänenkannattajan, -lehden päätoimittajan Mikko Salmen kirjoittaman kolumnin julkaisun jälkeen Rytkönen päätti tehdä ajatuksistaan julkisia.

Rytkönen kirjoittaa Facebookissa, että Salmen kolumni "halventaa ja pyyhkäisee kaiken sen työn", jota Rytkönen ja moni muu on SDP:n eteen tehnyt.

Salmi nostaa kolumnissaan tikun nokkaan Rytkösen johtaman DemFem-verkoston ja sen julkaiseman kannanoton Rinteen kohua herättäneen sanavalinnan jälkeen.

- DemFemin lausunto Facebook-sivuillaan meni aggressiossaan kiusaamisen puolelle, Salmi kirjoittaa.

Kannanotossaan DemFem kutsuu Rinteen sanavalintaa sovinistiseksi ja perustelee väitteensä 11 kohdan listalla.

Listauksessa mainitaan muun muassa, että "Rinteen kehotus antaa ymmärtää, että ihmisten tai nimenomaan naisten tai muiden kohdun omaavien henkilöiden tulisi uhrautua isänmaan edessä synnyttämällä yhteisissä talkoissa".

"Voiko feministipuhe mennä överiksi?"-otsikolla julkaistussa kolumnissa päätoimittaja Salmi sanoo, että Rinne "lynkattiin näyttävästi" varsinkin puolueen sisältä käsin.

- Mietin, että jos liikkeemme taitavat sanankäyttäjät ruoskisivat yhtä ankarasti hallituksen epäoikeudenmukaisia toimia, SDP:n gallup-lukemat huitelisivat ihan eri tasolla, Salmi kirjoittaa. ei tavoittanut Mikko Salmea kommenttia varten.

Rytkösen Facebook-päivityksen voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

"Moni on kokenut oikeudekseen määritellä sen, onko keskustelu tärkeää vai ei"

Rytkösen mielestä reilun viikon jatkunut keskustelu on paljastanut puolueessa pesivän sovinismin ja naisvihan. Hänen mielestään Rinteen sanavalintaa kritisoineet on yritetty hiljentää ja kritisoijien mielipiteitä on vähätelty lukuisin eri tavoin.

- Moni, erityisesti miespuolinen, on kokenut oikeudekseen määritellä sen, onko keskustelu tärkeää vai ei. Piilevistä ongelmakohdista kertoo se, että tällainen moka pääsee edes käymään. Tällaisten sanojen käyttö ja asioilla vitsailu on arkipäiväistä. Sen takia päätimme yhteisönä tarttua tähän ja kertoa, miksi sanan käyttö oli ongelmallista, Rytkönen sanoo ESS:lle.

Rytkönen sanoo, ettei hän halua syyttää sanavalinnasta ja sitä seuranneesta "väärille raiteille ajautuneesta" keskustelusta yksin Rinnettä. Rytkösen mukaan Rinteellä olisi kuitenkin mahdollisuus johdattaa keskustelu oikealle polulle. Rinne ei ole Rytkösen mielestä tarpeeksi napakasti puuttunut kohusta seuranneen keskustelun sävyyn. Monet demarit ovat julkisesti puolustelleet ja jopa kehuneet Rinteen sanavalintaa samalla, kun ovat lytänneet kriitikoiden puheet esimerkiksi "feministien ruikutuksena", Rytkönen sanoo.

- Rinne voisi julkilausua, että ihmisten kokemusten vähättely ei ole ok. Hänen olisi syytä ymmärtää sanoa, ettei tällaisen sanan käyttäminen ole asiallista retoriikkaa.

Rinne kommentoi Rytkösen Facebook-päivitystä toteamalla seuranneensa anteeksipyyntönsä jälkeen käytyä keskustelua "hämmentyneenä ja suruissaan".

- Minä todella toivon ja teen kaikkeni sen eteen, että jakamaton ihmisarvo ja kaikkien ihmisten vapaus tehdä valintoja ja elää ilman minkäänlaista sortoa vahvistuu omassa liikkeessämme, Suomessa ja maailmassa, Rinne kirjoittaa Rytkösen Facebook-sivulla.

ESS yritti tavoittaa Rinnettä lisäkommentteja varten. Avustaja Dimitri Qvintus kertoi, ettei Rinteellä ole tällä erää lisättävää Facebookissa julkaistuun lausuntoon.

Onko SDP feministinen vain puheissa?

Vaikka Rytkönen tunnistaa joistain puolueen toimijoista sovinistisia ja naisvihamielisiä puolia, ei hän halua koko puoluetta leimata. Hänen mielestään SDP:ssä on sisäänrakennettuna ajatus feminismistä. Se, kuinka tietoista feministisen politiikan ajaminen on ollut, on toinen asia, Rytkönen sanoo.

- Siitä hetkestä, kun DemFem perustettiin kolme vuotta sitten, on menty tosi pitkä matka eteenpäin ja parempaan suuntaan.

DemFemin saavutukseksi Rytkönen mainitsee Rinteen puheenjohtajakaudellaan tekemän linjauksen siitä, että SDP on feministinen puolue. Rinne on kutsunut itseään usein "äijäfeministiksi". Viikon kestäneen "synnytystalkoot"-keskustelun jälkeen lienee paikallaan kysyä, onko SDP todella feministinen puolue, kuten Rinne väittää. Facebookissa Rytkönen kirjoittaa, että "feminismi on olennainen osa sosialidemokratiaa, mutta en ole varma enää onko se osa SDP:tä".

- Arvoiltaan SDP on feministinen puolue, ja puolueessa on mukana paljon feministejä. Mutta käytännön toiminnassa riittää vielä paljon tehtävää niin puolueen johdossa kuin järjestökentässäkin, Rytkönen sanoo .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.