McCarronin lääke taloustilanteeseen: "Koko konsernia koskevat yt-neuvottelut"

Francis McCarronin (kok.) johtama tekninen ja ympäristölautakunta komensi viranhaltijat selvittämään, voitaisiinko investointeja tehdä toteuttaa tehokkaammin. Viena Kytöjoki

Vili Uuskallio

Lahden kuluvan vuoden budjetti on pettämässä arviolta 10 miljoonalla eurolla. Ensi vuodelle on luvassa palveluiden heikennyksiä ja todennäköisesti myös nykyistä korkeampia veroja.

Teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajan Francis McCarronin (kok.) mielestä tilanteeseen olisi reagoitava aloittamalla koko kaupunkikonsernia koskevat yt-neuvottelut.

- Yt-neuvotteluita ei pidä käsittää vain irtisanomisina. Rakenteellisia uudistuksia ei voi tehdä ilman yt-neuvotteluita, jotka koskevat jokaista työntekijää.

Lahden ja Nastolan yhdistymisen tuoma irtisanomissuoja rajoittaa irtisanomisia.

- Asioita voidaan järjestellä uudelleen. Jos ihmiset eivät hyväksy uudelleenjärjestelyä, he eivät myöskään kuulu turvan piiriin, McCarron toteaa.

"Investoinneista ei kannata säästää"

Kaupunkiympäristön toimiala on useina vuosina joutunut etsimään säästökeinoja. Parhaillaan pohditaan, löytyisikö yli 200 investoinnin listalta kohteita, joita voitaisiin siirtää eteenpäin ja toteuttaa tehokkaammin. Säästömahdollisuudet ovat kuitenkin rajalliset, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen (sd.).

- Helposti syntyy mielikuva, että investointien lykkäämisellä erityisesti säästettäisiin jotain. Paljon enemmän on kiinnitettävä huomiota siihen, miten kaupungin tulopohjaa kasvatetaan. Miten saadaan uusia asukkaita ja yrityksiä ja matkailutuloja. Nämä ovat olennaisia asioita. Kadunrakennuksella vaikutetaan näihin asioihin.

Lautakunta käsittelee talousarviotaan keskiviikkona pidettävässä kokouksessa. Minna Lampinen (sd.) sanoo, että investointilistan perkaamisessa on kyse lähinnä eleestä ja kosmetiikasta.

- Lautakunnan säästöillä ei taloustilannetta pelasteta. En näkisi, että meidän on tällä hetkellä järkevää lähteä säästämään investoinneista.

Jos esimerkiksi katuremontteja lykätään, ne voivat tulla tulevaisuudessa entistä kalliimmiksi.

- Vuosituhannen molemmin puolin valtuusto halusi näyttää hyvää taloudenpitoa. Korjausinvestoinneista tingittiin, ja nyt ongelmat räjähtivät käsiin, Heikki Moilanen (sd.) toteaa käsillä olevaan kouluremonttien sumaan viitaten.

- Perusinfrasta on pidettävä huolta, oli taloustilanne mikä tahansa, McCarronkin myöntää.

"Ei yli 20,75:een"

Lahden viranhaltijajohdon mukaan verotuksessa on jopa 20 miljoonan euron korotuspaine.

- Tulopuolesta tulee varmaan kova vääntö. Korotetaanko veroja, myydäänkö omaisuutta vai millä tuloja keksitään lisää. Jos vaihtoehtoina on veronkorotus tai palveluiden alasajo, valitsen korotuksen, lautakunnan jäsen Jari Hartman (sd.) toteaa.

Maarit Tuomen (ps.) mielestä tiukassa taloustilanteessa on otettava "luupin alle" kaikki, mikä ei ole kaupungin ydintoimialaa ja koske ihmisten henkeä ja terveyttä. Hän kyseenalaistaa esimerkiksi Green city -panostusten mielekkyyden.

- Varmaan Lahti joutuu korottamaan veroja, mutta toivottavasti ei molempia (tuloveroa ja kiinteistöveroa).

Tuloveroprosentti ei Tuomen mielestä voi missään tapauksessa voi nousta korkeammaksi kuin Hämeenlinnassa ja Kouvolassa eli yli 20,75:een. Lahden nykyinen veroprosentti on 20,25.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 2. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 3. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 4. Politiikka, päihteet ja seksi johtivat soittokieltoihin – rajoitusten aika päättyi Yleisradiossa 1970-luvun alussa
 5. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 6. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 7. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 8. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 9. Näppis: Mitä yhteistä Gigantilla, XXL:llä, Powerilla ja Bauhausilla? Taitaa vain työntekijä maksaa veroa Suomeen. Ei paljoo taida yhteisöveroa maksella tähän maahan. Suosikaa kotimaista!
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Lukijalta: Lahti Energiaa myydään vaikka väkisin
 12. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 13. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"
 14. "Vaihtoehdot olivat aseelliset ryöstöt tai luontoala" – Varuskunnan lakkautus vei yliluutnantti Mikko Kettuselta, 40, kutsumustyön, mutta nyt metsä elättää sissin jälleen
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Työntekijältä ei saa kysyä syntymäpäivälahjatoivetta, ja muita järjettömiä sääntöjä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.