Poliisi: Kenenkään ei kannata pelätä Lahden keskustassa liikkumista

Saara Larkio

Hämeen poliisilaitoksella oli lauantaina takanaan "kohtuutavallinen yö", eikä mitään Turun puukotuksiin liittyvää ilmiötä noussut esiin vuorokauden aikana. Poliisi sai hoitaakseen normaaliviikonloppuun kuuluvia tehtäviä.

Rikoskomisario Juha Pynttäri oli lauantaina poliisin tilannekeskuksen johdossa ja sanoi, että ihmiset voivat mennä yleisötapahtumiin ja Lahden keskustaan ilman pelkoa. Tapahtumajärjestäjiä ei ole ohjeistettu lisäämään turvatoimia tai järjestyksenvalvojien määrää Turun tapahtumien takia.

- Niin valitettava kuin Turun tapaus onkin, se ei ole sellainen tapahtuma, jonka tarvitsisi pysyvästi muuttaa ihmisten tapaa toimia. Kenenkään ei tarvitse elää eri tavalla kuin ennen, eikä tarvitse alkaa pelkäämään, Pynttäri sanoo.

Isot yleisötapahtumat ovat jo lähtökohtaisesti hyvin valvottuja, niissä on useita järjestyksenvalvojia töissä, ja yleensä ihmisten laukut tutkitaan sisääntulon yhteydessä.

- Kadulla tai torilla väkivaltaisia hyökkäyksiä on vaikeampi ennakoida, mutta tärkein ennaltaehkäisy on poliisin näkyminen ihmisten keskuudessa ja partioiden liikkuminen keskustassa ja siellä, missä on paljon ihmisiä. Näin mahdollisiin tilanteisiin ehditään reagoida nopeasti, Pynttäri sanoo.

Turussa poliisi sai pääepäillyn kiinni kolme minuuttia hälytyksestä.

Toistaiseksi ei tarvetta lisätä kameravalvontaa tai betoniporsaita

Hämeen poliisi tiedotti jo aiemmin, että se on nostanut valmiutta myös Päijät-Hämeessä. Partioita on ohjeistettu liikkumaan siellä, missä tapahtuu, kuten isojen yleisötapahtumien tuntumassa. Toki tapahtuman luonnekin vaikuttaa poliisin näkymiseen.

Lahden keskustassa on myös useita kaupungin omistukseen kuuluvia valvontakameroita, joiden näkymää poliisi pystyy tarvittaessa seuraamaan niin livenä kuin tapahtumien jälkiselvitystä varten. Lisäksi yrityksillä on omia kameroitaan, joiden kuvaa voidaan pyytää avuksi tutkintaan.

Pynttäri ei ole kuullut, että valvontakameroita tai betoniporsaita tai muita vastaavia varotoimia olisi tarkoitus lisätä Lahdessa tai lähialueilla.

- Näin ainakin toistaiseksi. Asiaan saattaa tulla muutoksia tulevaisuudessa, mutta päätökset siitä tehdään todennäköisesti vasta sitten, kun kaikki Turun tapahtumiin liittyvät yksityiskohdat ovat tiedossa.

Marokon kansalaiseksi tunnistettu 18-vuotias mies puukotti perjantaina Turun keskustassa useita ihmisiä. Kaksi naista kuoli ja kahdeksan henkilöä loukkaantui. Pääepäilty on poliisin tiedossa ja sairaalahoidossa, koska poliisi ampui häntä reiteen kiinnioton yhteydessä. Pidätettynä on myös neljä muuta Marokon kansalaista.

MTV:n tietojen mukaan pääepäilty oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.