Kirja-arvio: Miehuuskokeessa vuotta 1917 katsotaan nuorten poikien silmin

Laila Kohonen

Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy myös nuortenkirjallisuudessa ja hyvä niin. Aikalaiskuvaukset sadan vuoden takaisesta Suomesta levottomuuksineen antavat perspektiiviä siihen, miten nuoret kokivat silloisen maailman. Vahvat muutoksen tuulet olivat ilmassa ja Suomen kohtalon hetket lähellä. Laila Kohosen Miehuuskoe 1917 -kirja perustuu hänen isänsä muistelmiin. Eletään vuotta 1917 Savonlinnassa. Pian kolmetoista vuotta täyttävä Vilho sekä hänen kaverinsa Petja ja Birger elävät huoletonta nuorten elämää.

Pojat keksivät vaarallisen miehuuskokeen: jokaisen pitää kiertää Olavinlinnan muuri. Vilho haluaa näyttää, millaisesta puusta hänet on veistetty, ja kiertää muurin. Miehuuskoe on suoritettu, mutta äiti ja isä ovat asiasta toista mieltä, ja rangaistukseksi Vilho joutuu töihin isän kauppaan.

Linnan kiertäminen on vasta alkua, sillä Vilho kumppaneineen ei aavista, millaiseen todelliseen miehuuskokeeseen he vielä joutuvat. Venäläisiä sotilaita on tullut Savonlinnaan. Venäjältä saapuneen rangaistusretkikunnan myötä perheiden nuoria miehiä katoaa oudolla tavalla ja ihmisiä vangitaan kadulta, mikä herättää epäluuloa ja pelkoa.

Päähenkilö Viljo on reipas ja utelias, ja juuri se vie hänet elämänsä kiperimpään tilanteeseen. 13-vuotias ei voi ymmärtää kaikkea kuten sitä, miksi ystävät ja tutut voivat jakautua kahteen eri leiriin, punakaartiin ja suojeluskuntaa.

Kohonen kirjoittaa nuorista nuorille sympaattisella tavalla. Miehuuskoe 1917 vie mennessään paitsi historian myös lempeän tyylinsä vuoksi. Se on kolmen muskettisoturin Vilhon, Petjan ja Birgerin tarina ajalta, jolloin Suomen itsenäisyys on lähellä, ja miellyttävä kirja aiheensa vakavuudesta huolimatta.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut