Saitko toisen henkilön postia? Toimi näin

Toisen henkilön postia voi tulla itselle varsinkin osoitteenmuutosten sesonkina. Kai Sinervo

Minna Krupka

Kesä on osoitteenmuutosten sesonkiaikaa. Kesäkuussa osoitteita vaihdetaan kaupungista maalle ja loppukesästä muutetaan opiskelupaikkakunnille toisiin kaupunkeihin. Postissa jakelupäällikkönä työskentelevä Kati Vanhanen kertoo, että oikeastaan muuta osoitteenmuutosten sesonkiaikaa ei vuodesta löydy.

- Kaikkein kiireisimmillään määräaikaisten osoitteenmuutosten sesonki on juhannuksena, kun ihmiset lähtevät lomailemaan. Oletan, että asuntokauppakin käy jonkun verran vilkkaana, sillä kesällä tehdään myös vakituisia osoitteenmuutoksia jonkin verran muuta vuodenaikaa enemmän.

Kulkeva posti ei aina meinaa pysyä tehtyjen osoitteenmuutosten tahdissa. Tästä syystä omaan postilaatikkoon saattaa tulla kirjeitä toisen henkilön nimellä. Yleensä kirjeet kuuluvat edelliselle asukkaalle. Näihin tilanteisiin on olemassa oikea toimintamalli.

- Postia ei saa avata. Ensimmäisenä kannattaa katsoa kuoren päältä, mikä jakeluyhtiö postin on jakanut. Jos se on Postin lähetys, niin sen voi tuoda lähimpään Postiin tai Postin postilaatikkoon, Vanhanen aloittaa.

Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy:n lisäksi tunnus PRIORITY tai ECONOMY.

Kuoreen voi laittaa maininnan "jaettu väärään osoitteeseen" ja vaikka myös sen, että mihin osoitteeseen, mutta tämä ei ole Vanhasen mukaan välttämätöntä. Ainakaan voimasanojen siivittämänä.

- Ei ole tarpeen laittaa isolla mustalla tussilla ja korostussanoilla, että posti tuli nyt väärin. Ymmärrän, jos ihminen hermostuu, mutta kyseessä on kuitenkin jonkun toisen posti. Kuoressa saattaa olla vaikka kummilapsen valokuva, jonka tussi voi sotkea kuoren läpi. Ei ole kiva, että toisen lähetys töherretään, Vanhanen painottaa.

Jos posti tulee toistuvasti toisen nimellä

Vanhanen vastaa Hämeenlinnan, Lahden ja Kouvolan alueiden sekä niiden ympäristökuntien jakelusta.

- Haja-asutusalueille postin voi palauttaa myös omaan postilaatikkoon ja merkitä sen noutoheijastimella. Noutomerkit on jaettu haja-asutusalueilla Postin asiakkaille, joilta tulee matkaa lähimmälle kirjelaatikolle yli viisi kilometriä, Vanhanen selventää.

Jos virheellisesti jaetun postin palauttaa oman postilaatikon kautta, se ei saa olla lukollinen. Kerrostalossakin toisen henkilön postin voi kiinnittää vaikka omaan oveen, jotta jakaja osaa ottaa sen mukaansa.

- Tietysti se on silloin jonkun muun otettavissa. On aina parempi viedä se Postin kirjelaatikkoon. Toki toiselle kuuluvan postin saa antaa suoraan jakajallekin.

Joulupukille osoitetut kirjeet löytävät lähes poikkeuksetta Korvatunturille. Markus Henttonen

Entä jos posti tulee toistuvasti omaan laatikkoon toisen nimellä?

- Ehdottomasti kannattaa soittaa Postiin tai ilmoittaa asiasta netin kautta.

Muiden jakeluyhtiöiden toimintaohjeet vastaavien tilanteiden varalle löytyvät yleensä jakajan verkkosivuilta. Päijät-Hämeessä osoitteellisia kirjelähetyksiä tekee ainakin Mediatalo Esan Esa Jakelut. Esa Jakelun kirjeen tunnus on ESA. Virheellisesti jaetusta kirjeestä tulee tehdä ilmoitus ja palauttaa se yhtiöltä tilatussa palautuskuoressa. Ohjeet löytyvät täältä.

- Näissäkin tilanteissa tärkeintä on palauttaa toisen posti avaamattomana ja mielellään mahdollisimman nopeasti. Silloin asiaan voidaan reagoida.

Voiko toisen jakeluyhtiön postin palauttaa myös Postin kirjelaatikoihin?

- Paljon ihmiset laittavat Postin kautta muidenkin jakeluyhtiöiden posteja. Me keräämme ne Lahdessa yhteen paikkaan, yhtiöt noutavat omansa ja jakavat ne uudelleen.

Vanhanen suosittaa, että muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamia lähetyksiä ei laiteta Postin kirjelaatikoihin, vaan että ihmiset noudattavat jakeluyhtiöiden palautusmenettelyä.

Kannattaako kuoreen merkitä lähettäjä?

Kati Vanhasen vastaamalla jakelualueella työskentelee noin 400 jakajaa. On selvää, että joskus tapahtuu inhimillinen virhe ja jakaja jakaa väärään osoitteeseen. Saavatko jakavat kuulla tekemistään virheistä?

- Vain jos niistä on tehty Postille asiakaspalaute.

Osoitteenmuutoksen ja inhimillisen virheen lisäksi syy väärän postin saamiseen voi olla virheellinen osoite.

- Silloin kukaan ei ole muuttamassa, eikä jakaja tee virhettä, mutta lähetykseen on laitettu yksinkertaisesti väärä osoite.

Inhimillisiä virheitä tekevät myös postin lähettäjät. Ihmiset saattavat muistaa esimerkiksi lastensa edellisen osoitteen ja lähettää postin sinne. Eniten viivästyksiä aiheuttavat kuitenkin puutteelliset osoitemerkinnät.

- Niitä on yllättävän paljon. Useimmin puuttuu asunnonnumero. Se hidastaa jakamista.

Osoitteet saattavat myös perustua muistin varaan. Vanhanen kertoo, että maaseudulle tulee paljon postia puutteellisilla osoitteilla muistiin perustuen.

- Pienenpien paikkakuntien pitkäaikaiset jakajat saattavat muistaa, että Virtasen Martta asuu Vääksyssä ison koivun alla, mutta uudet tai tuuraavat jakajat eivät seutua niin tunne.

Usein puutteellisella osoitteella oleva kirje kuitenkin löytää perille oikeana päivänä "hyvin pitkälle muistavien" jakajien ja hyvien osoitemerkintöjen ansiosta. Mutta jos kirje ei löydä oikeaan osoitteeseen, menee se osoiteselvitykseen tai palautuu lähettäjälle. Kannattaako kuoreen siis merkitä lähettäjä?

- Siitä ei ole virallista sääntöä, mutta suosittelen, että lähettäjä merkitään kuoreen.

Osoiteselvitys viivästyttää postin tuloa. Jos se ei tuota tulosta, eikä lähettäjääkään ole merkitty, menee posti viimeisenä viestintävirastolle selvitettäväksi.

- Ainoastaan heillä on oikeus avata toisen henkilön posti.

Juttua editoitu 13.7.2017. Lisätty tietoja:  Postin jakamissa yrityskirjeissä lukee Posti Oy:n lisäksi tunnus PRIORITY tai ECONOMY.  Esa Jakelun kirjeen tunnus on ESA.

Vanhanen suosittaa, että muiden jakeluyhtiöiden väärin jakamia lähetyksiä ei laiteta Postin kirjelaatikoihin, vaan että ihmiset noudattavat jakeluyhtiöiden palautusmenettelyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.