"Kun piippaus kuuluu, maailma pysähtyy" - katso videolta, mitä kaikkea Kärkölän metallinetsijät löysivät Suivalan kartanon mailta!

Pasi Akkila (vas.) ja Mika Flekander tutkivat Suivalan pitokartanon peltoa. Kärkölän metallinetsijät kysyvät aina luvan maanomistajalta ennen etsintöjään. Kuva: Lauri Rotko Lauri Rotko

Emmi Skyten

Kuuluu piip, kun metallinilmaisin ilmoittaa, että parinkymmenen sentin syvyydessä maan alla on jotain. Mitä korkeampi ääni, sitä jalompaa metallia. Tämä ääni kuulostaa melko kimeältä. Pasi Akkilan silmät loistavat ja hän alkaa kaivaa.

Löytyy murtunut hevosenkengän naula. Se ei vähennä löytämisen riemua yhtään. Kun laite ilmoittaa, että samassa kohdassa on vielä jotain, on kaivettava uudestaan.

Toinen naula.

- Kun piippaus kuuluu, maailma pysähtyy, kuvailee Mika Flekander.

Kärkölän metallinetsijöihin kuuluvat Flekander, Akkila ja Juki Hartikainen etsivät metallia Suivalan pitokartanon pellolla.

Aikaisemmin keväällä kaverukset löysivät paikalta muun muassa viikinkiaikaisen kupurasoljen. Sen arvellaan olevan mahdollisesti tuhat vuotta vanha, mutta tarkempia tietoja varten tarvitaan tutkimuksia.

Etsijät lähettivät soljen ja sen läheisyydestä löytyneen vyön helan sekä epäillyn korun osan Lahden kaupunginmuseon kautta Museovirastolle tutkittavaksi. Näin on muinaismuistolain mukaan meneteltävä kaikkien yli sata vuotta vanhojen esineiden kanssa.

Aivan kaikkia nauloja ja nappeja Museovirasto ei tarvitse kokoelmiinsa, mutta niistäkin onkin ilmoitettava, sillä tällä tavalla suojellaan kansallista kulttuuriperintöä.

Tilaajille aiheesta pidempi juttu kuvineen tästä linkistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.