Ahon ja Rantasen läpimurto vastuunkantajiksi parasta antia Leijonille – Marjamäki vältti tuloksellisen mahalaskun MM-jäillä

Leijonien Sebastian Aho vauhdissa MM-pronssiottelussa Venäjää vastaan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Neljäs sija taisi olla Suomelle maksimisuoritus jääkiekon MM-kisoissa. Tappiollinen välierä Ruotsin tähtisikermää vastaan kuvasi Leijonien haavoittuvuutta. Pelaajien tasoero oli nähtävissä paperilla ja jäällä, eikä Suomi pystynyt tällä kertaa kompensoimaan sitä tiiviillä joukkuepelaamisella ja maalivahdin ihmepelastuksilla.

Suomelle kisojen parasta antia olivat nuorten hyökkääjien Sebastian Ahon ja Mikko Rantasen vahvat läpimurrot Leijonien vastuunkantajiksi. Molemmat olivat pelanneet aikuisten arvokisoissa aiemminkin, mutta nyt he nousivat eturiviin.

Aho on mainio kiekkoilija, mutta henkisesti hän joutui ehkä liiankin kovaan paikkaan yrittäessään hinata joukkuetta mainetekoihin. Tästä kokemuksesta on kuitenkin varmasti hyötyä Aholle ja Leijonille tulevaisuudessa.

Myös Rantanen pelasi tulosvastuullisessa roolissa ja onnistui hienosti. Rantanen toimi aiemmin nuorten MM-kultajoukkueen kapteenina, ja hänellä on selkeästi johtavan pelaajan ominaisuuksia.

Myös puolustaja Julius Honka yllätti positiivisesti. Hän kiekkoili rohkeasti ja paransi peliään panosten koventuessa. Se on pelimiehen merkki.

USA-peli ainoa ehyt kokonaissuoritus

Pelillisesti Leijonat kulki päävalmentaja Lauri Marjamäen johdolla ääripäistä toiseen. Esitykset vaihtelivat ottelujen sisälläkin railakkaasti.

Turnauksen synkimpänä lukuna oli kaikkien aikojen ensimmäinen tappio Ranskalle.

Pitkin kisoja pohdittiin päävalmentaja Marjamäen joukoilleen laatimaa pelitapaa. Lisäksi kuohuntaa aiheuttivat päävalmentajan ratkaisut pelaavan kokoonpanon suhteen.

Pelitapa oli alussa tietyllä tavalla pelokas, hidaskin. Pyrittiin minimoimaan virheitä ja riskejä sillä ajatusmallilla, että joukkue olisi valmiina puolustamaan joka tilanteessa – myös silloin kun sillä on itsellään kiekko hallussa.

”Turvalliset” pelitilannevalinnat eivät tuottaneet vaadittavaa tunnetta pelaamiseen. Leijonien pitää usein päästä niin sanotusti törmäyskurssille vastustajan kanssa ja kamppailemaan, jotta se olisi parhaimmillaan.

Pelitapaa viilattiin aktiivisempaan suuntaan pelien edetessä ja hedelmiä korjattiin USA-ottelussa, jossa Leijonat pystyi turnauksen ainoaan ehyeen kokonaissuoritukseen.

Mihin suuntaan, Leijonat?

Jo ennen turnausta kävi selväksi, ettei Suomi saa MM-jäille aivan parhaimpia pelaajiaan. Tämä kuuluu pelin henkeen MM-kisoissa. Kieltäytymisiä tulee aina – osin loukkaantumisien takia ja osin muiden syiden takia. Tästä on oikeastaan turha mieltään pahoittaa niin kauan kuin MM-kisojen systeemi on sellainen, etteivät absoluuttisesti parhaat pelaajat siellä NHL:n pudotuspelien takia kiekkoile.

Yhden MM-turnauksen perusteella ei voikaan vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä Suomi-kiekon tilasta. Kokonaiskuvaa on katsottava tarkemmin. Tosin syksyinen World Cup -turnauskaan ei jättänyt kovin mairittelevaa käsitystä Leijonista.

Etenkin Marjamäelle pääsy neljän joukkoon MM-kisoissa oli suuri helpotus, vaikka hän muuta julkisuudessa väittäisikin. MM-turnauksen neljäs sija ei ole maailmanloppu, mutta toisaalta Leijonien esitykset jättivät kosolti miettimisen aihetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.