Vääntö Lahden luottamuspaikoista alkaa maanantaina - liittoutuvatko punavihreät kaapatakseen vallan hallituksessa?

Maanantaina alkavia Lahden luottamuspaikkaneuvotteluita käydään Pekka Komun (sd.) johdolla. Juha Peurala

Vili Uuskallio

Lahden uuden kaupunginvaltuuston suurin valtuustoryhmä SDP järjestäytyi keskiviikkona. Kokouksessa valittiin ryhmän johto luottamuspaikkaneuvottelujen ajaksi.

Valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja samalla neuvottelujen vetäjäksi valittiin Pekka Komu. Muut neuvottelijat ovat 1. varapuheenjohtaja Sirkku Hildén, 2. varapuheenjohtaja Reijo Savurinne, sihteeri Jetta Laakso ja kunnallisjärjestön puheenjohtaja Heikki Moilanen.

Moilasen mukaan SDP tavoittelee kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden lisäksi merkittävien lautakuntien puheenjohtajuuksia sekä merkittäviä maakunnallisia puheenjohtajuuksia.

SDP sai kuntavaaleissa 19 valtuutettua. Edellisten kuntavaalien ykkönen kokoomus jäi 14 paikkaan.

Valtuustossa SDP:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla on enemmistö (30/59). Kaupunginhallituksessa punavihreät sen sijaan jäisi vähemmistöön (5/11), jos paikat jaetaan perinteisen laskukaavan mukaan. Vasemmistoliitto jäisi hallituksen ulkopuolelle. Liittoutumalla neuvotteluissa punavihreillä olisi mahdollisuus saada hallitukseen kuusi paikkaa.

Komu ei halua vielä ottaa kantaa punavihreän koalition mahdollisuuteen.

– En lähde vielä ennustamaan mitään. Käydään neuvottelut ja katsotaan sitten, miltä tilanne näyttää.

Komu katsoo kuitenkin, että asetelma, jossa valtuustossa on erilainen enemmistö kuin kaupunginhallituksessa, voi johtaa hankaliin tilanteisiin.

– Valtuusto voisi kävellä usein kaupunginhallituksen päätösten yli. Sellainen ei tietenkään ole kovin toimivaa eikä hyvää hallintoa. Tällainen ei auttaisi Lahtea. Pitäisi miettiä ensisijaisesti sitä, miten saataisiin luotua tilanne, jossa pystyttäisiin tekemään hyviä päätöksiä mielellään konsensuksessa. Kaupunki on sellaisessa tilanteessa, että tarvitsemme toimivan poliittisen järjestelmän.

Osa asioista ei etene lainkaan valtuustolle vaan päätösvalta on kaupunginhallituksella.

– Jos asiat, jotka eivät mene valtuustoon, kuitenkin herättävät valtuustossa eripuraa, sekin on ongelmallinen tilanne.

Torstaina kokoontunut kokoomuksen valtuustoryhmä nimesi neuvottelijoidensa puheenjohtajaksi Juha Rostedtin ja neuvottelijoiksi Merja Vahterin, Milla Bruneaun ja Francis McCarronin. Neuvottelijoiden sihteeriksi valittiin Jari Salonen. Kokoomuksen Lahden kunnallisjärjestö nimesi neuvotteluryhmän jäseneksi Maritta Vuorisen.

Vihreät ovat valinneet valtuustonryhmänsä puheenjohtajaksi Aleksi Mäntylän ja varapuheenjohtajaksi Salla Palmi-Felinin.

Keskustan ryhmän puheenjohtajana toimii Jenna Koskelo ja varapuheenjohtajana Markku Karjula. Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja on Sonja Falk ja varapuheenjohtaja Marjo Loponen. Pro Lahtea johtaa Kalle Aaltonen.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä järjestäytyy perjantaina. Myös vasemmistoliiton ryhmä kokoontuu loppuviikosta.

Neuvottelut Lahden luottamuspaikkojen jakamisesta alkavat maanantaina 24. huhtikuuta. Jaettavina ovat paikat muun muassa kaupunginhallitukseen, lautakuntiin ja yhtiöiden hallituksiin. Paikkajako on tarkoitus saada sovittua 19. toukokuuta mennessä.

 – Kokoonnumme vähintään viikoittain. Uskon, että kokouksia voi olla kaksikin viikossa. Valmista täytyy alkaa saada, ja vauhdikkaat viikot ovat tulossa, Komu ennakoi.

Valinnoista päättää uusi valtuusto ensimmäisessä kokouksessaan kesäkuussa.

Maakunnallisista luottamuspaikoista neuvotellaan erikseen 26. huhtikuuta alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 5. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 8. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 9. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 12. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 13. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 14. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 15. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.