Kysely: Emma Kari ja Touko Aalto suosikkeja vihreiden johtoon

Kari sai puoluevaltuuskunnan jäseniltä yhdeksän ja Aalto kuusi ääntä.

Emma Kari (keskellä) on vihreiden helsinkiläinen kansanedustaja. Hän on puoluevaltuuskunnan suosikki Ville Niinistön seuraajaksi. Usva Torkki

Työryhmä

Vihreiden puoluevaltuuskunnan suosikki puolueen uudeksi puheenjohtajaksi on helsinkiläinen kansanedustaja Emma Kari. tavoitti tiistaina 39 puoluevaltuutetusta 38.

Vastanneista yhdeksän eli lähes joka neljäs pitää Karia suosikkinaan turkulaisen Ville Niinistön seuraajaksi.

- Hän on hyvä mediassa ja edustaa niitä vihreitä arvoja, joita itsekin kannatan, perustelee puoluevaltuutettu Riitta Koskimies Varsinais-Suomesta.

- On hyvä, että puheenjohtaja on kansanedustaja ja kiinni päivänpolitiikassa, sanoo Sini Terävä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitosta (ViNo).

- Emmalla on tosi hyvä asenne, näkyvyys ja ote puolueeseen. Tähän hetkeen tarvitaan naisenergiaa, sanoo Eve Rämö Uudeltamaalta.

Karin kantaa asiaan odotetaan.

Toiseksi puheenjohtajasuosikiksi nousee jyväskyläläinen kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja Touko Aalto, jonka kuntavaalimenestyksen imussa vihreät nousi Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi. Aalto sai kuusi ääntä.

- Touko olisi profiililtaan sopivin jatkamaan työtä, jonka Ville aloitti: vihreiden viemisen koko Suomen puolueeksi ja yleispuolueeksi, sanoo valtakunnallisia henkilöjäsenyhdistyksiä edustava Mikko Välttilä.

- Vaalien jälkeen olen alkanut pitää Touko Aaltoa vahvana ehdokkaana, pohtii Anne Liinamaa Satakunnasta.

Aalto on kertonut ilmoittavansa kantansa huhtikuussa.

Kilpaan on ilmoittautunut vasta yksi ehdokas: tutkija ja puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingistä. Hän sai kyselyssä kaksi ääntä.

- Hänellä on karismaa, perustelee yksi puoluevaltuutetuista.

Moni sanoo Ohisaloa hyväksi ehdokkaaksi, mutta osa pitää häntä vielä liian kokemattomana puoluejohtajaksi.

Yhden äänen saivat sekä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto Helsingistä että ex-kansanedustaja Oras Tynkkynen Tampereelta. He molemmat ovat ilmoittaneet, ettei ehdokkuus ole todennäköinen.

19 puoluevaltuutettua ei halunnut vielä ottaa kantaa puheenjohtajakysymykseen. Yksi heistä on Mikko Strahlendorff Helsingistä. Hänen mielestään seuraavaksi puheenjohtajaksi olisi hyvä valita nainen. Hän ei myöskään vedä kotiin päin.

- Todennäköisesti vihreää liikettä saataisiin koko maahan parhaiten, kun puheenjohtaja olisi muualta kuin Helsingistä.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoo, että ehdokasasettelu päättyy sunnuntaina 7. toukokuuta ja sitten alkaa puheenjohtajakiertue.

- Tavoitteena on käydä niin useissa vaalipiireissä kun ehditään.

Vihreiden puheenjohtaja valitaan jäsenäänestyksellä. Miettisen mukaan ne pääsevät äänestämään, jotka ovat liittyneet puolueeseen toukokuun puoliväliin mennessä. Äänestyskuoret postitetaan jäsenille toukokuun lopulla ja ne palautetaan kesäkuun alussa. Äänet lasketaan puoluekokouksessa Tampereella lauantaina 17. kesäkuuta.

Miettinen povaa tästä vuodesta kaikkien aikojen jäsenennätystä. Nyt jäseniä on noin 7 500.

Työryhmä: Minna Harmaala, Ari Helminen, Outi Laatikainen, Iida Tiihonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 5. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 6. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 7. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 8. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 9. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 10. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 11. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 12. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 13. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 14. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli
 15. Salppurin perinteinen hiihtokoitos loi haasteen – "Rankka reitti, mutta on kiva hiihtää samoja latuja kuin maailman huiput"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.