Paras innostaja on toinen ihminen

Enqvist Kari

Opetuksessa ollaan ottamassa digiloikkaa. Se tuntuu tarkoittavan tabletteja ja pilvipalveluita, videoiden katselua ja tiedostojen jakamista kavereille.

Tämä kaikki on hyvä asia. Mutta sen tiimoilta on myös riehaannuttu rakentamaan näkymiä, joiden merkillisyydet saavat epäilemään pilvipalvelujen yliannostusta.

Mitä me enää yliopistoilla, kun tietokoneen näytöltä voi kotona seurata maailman huippuyliopistojen opetusta suorana striiminä! Mihin näitä kaiken maailman dosentteja tarvitaan, kun kaikki kurssit löytyvät verkosta!

Tällaisten väitteiden logiikka vaikuttaa perusinsinöörin mielestä aukottomalta. Mutta jotain vikaa siinä täytyy olla. Samaa logiikkaa pitäisi näet voida soveltaa myös teattereihin.

Mihin kaupunginteattereita tarvitaan, kun verkosta voi seurata maailman parhaiden näyttelijöiden esityksiä? Kuka enää haluaa kesäteattereita, kun klikkauksen päässä tarjolla olisi Royal Shakespeare Company?

Teatterin ystävät ovat ottaneet digihaasteen vastaan ja äänestäneet jaloillaan. Kuuluisien näyttelijöiden verkkovideoiden sijasta he viettävät kesäiltansa seuraillen halvoissa kulisseissa kompuroivia amatöörejä. Striimeistä huolimatta kaupunkia vailla omaa teatteria pidetään niin epäkiinnostavana, että start-up-huumakin kiertää sen kaukaa.

Kysymys kuuluu: Miksi?

Koska ihmiselle toisen ihmisen läsnäolo antaa voimakkaan tunnekokemuksen – ja tässä tapauksessa jaetun tunnekokemuksen – jota ei ole mahdollista saada tietokoneen ruudulta.

Myös oppiminen on merkittävältä osaltaan tunnekokemus. Opettaminen ei tarkoita vain tiedon vaan myös noiden kuuluisien hyvien vibojen siirtoa.

Kauan sitten luennointi tarkoitti ääneen lukemista. Professori luki kirjaa ja piti väliin taukoja, jotta opiskelijat ehtisivät kirjoittaa kaiken muistiin. Menetelmä oli tavattoman hidas mutta luultavasti tehokas: käden muisti on usein parempi kuin silmien.

Itse opetan liitutaulua käyttäen. Piirrän sen pintaan verkkaan matemaattisia kaavoja, sillä vaikeimmat asiat pitää oppia konkreettisesti, kättä seuraamalla. En voi kuvitella kenenkään haluavan katsella tätä toimitusta tabletista.

Enää opiskelijat eivät tosin kopioi taululta vaan näpräävät luennolla älypuhelimiaan. Laskuharjoituksissa he joutuvat kuitenkin oppimaan kädellään, kirjoittamaan nuo samat lausekkeet ja niiden johdannaiset hitaasti ja rivi riviltä.

Oppiminen edellyttää kahta asiaa: innostusta ja käsillä tekemistä. Paras innostaja on toinen ihminen, opettaja jonka fyysinen läsnäolo ja karisma piiskaavat meistä esiin voimavaroja, joiden olemassaoloon emme edes uskoneet. Siksi virtuaaliopetus ei milloinkaan voi korvata aitoa asiaa.

Tableteilla puuhastelu on käsillä tekemistä, mutta siitä puuttuu tunnekokemus. Sadan metrin juoksijaksi ei opita katselemalla videopätkiä Usain Boltista ja jakamalla niitä Facebookissa kavereille. Jossakin vaiheessa täytyy ottaa lusikka kauniiseen käteen, kävellä urheilukentälle ja vetää piikkarit jalkaan, kuunnella tuulta ja radan reunalla ärjyvää valmentajaa ja mielikuvissa täpötäytenä hurraavaa katsomoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 2. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 3. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 4. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 5. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 6. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 7. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 8. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 9. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 10. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 11. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka
 12. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 13. Ostarilla: Kauppa meni, parturit ja baarit jäivät – Tonttilan asukkaille ostari on kulttuurin kehto ja olohuone
 14. Marjo Liukkonen luennoi tiistaina Lahden kirjastossa Hennalasta
 15. Kirkonkylän koulun purkua harkitaan Heinolassa, uusi koulu voi olla uudisrakennus tai moduuli

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.