Omistajanvaihdos ei muuta linjaa

Etelä-Suomen Sanomien 116-vuotisessa tarinassa alkoi perjantaina uusi aikakausi, kun mediayhtiö Keskisuomalainen ilmoitti ostaneensa ESS:ää julkaisevan Mediatalo ESAn. Kaupan mukana päättyi myös Kivekkäiden suvun historia merkittävänä lahtelaisena mediaperheenä.

Etelä-Suomen Sanomia edelsivät vuonna 1900 perustettu Lahden Lehti ja 1909 perustettu Lahden Sanomat. Nimi Etelä-Suomen Sanomat otettiin käyttöön 1914, kun Lahden Sanomat ja loviisalainen Uusmaalainen-lehti yhdistyvät.

Kivekkään suvulle ESS siirtyi vasta pikkuhiljaa, kun Kaarlo Oskari Kivekäs osti muita omistajia pois. Viimeiset ulkopuoliset pienosakkaat lunastettiin pois vasta 1980-luvulla. Nyt osakkeita myi parisenkymmentä Kivekkään suvun perillistä, suurimpana henkilöomistajana hollolalainen Roope Kivekäs.

Ennen Suomen itsenäistymistä Etelä-Suomen Sanomat kuului nuorsuomalaisten sanomalehtien joukkoon. Nuorsuomalaiset vastustivat venäläistämistoimia ja vaativat, että Venäjän tsaarin oli sitouduttava Suomen erityisoikeuteen. Vanhasuomalaiset taas edustivat myöntyvyyspolitiikkaa ja halusivat olla ärsyttämättä tsaaria.

Nuorsuomalaiset kannattivat yleiseen ja yhtenäiseen äänioikeuteen perustuvaa eduskuntaa, avasivat ikkunoita Eurooppaan ja kantoivat huolta toimittajien koulutuksesta.

Nuorsuomalainen puolue hajosi vuonna 1918, ja Etelä-Suomen Sanomat on täysin riippumaton kaikista puolueista. Nuorsuomalaisen sanomalehtiaatteen perintö elää silti edelleen vahvana esimerkiksi periaatelinjassa, jonka K.O. Kivekkään poika Ossi Kivekäs laati 1971.

Ossin julistuksen mukaan Etelä-Suomen Sanomat puolustaa yksilönvapautta Suomessa ja maailmalla ja vastustaa kaikkea, mikä kahlitsee ihmisiä heidän persoonallisuutensa kehittämisessä ja ilmaisemisessa.

Lehden tehtävä on olla maakuntansa yhteinen sivistysside, joka seuraa alueen kaikkea kulttuurielämää sanan laajimmassa merkityksessä.

Lehden linja ja perintö on sen yksittäisiä tekijöitä, johtajia tai omistajia suurempi. Omistajanvaihdos ei vaikuta siihen, että vastedeskin paikallinen sisältö, maakunnan ihmiset, heidän elämänsä, tuntonsa ja puheenaiheensa on Etelä-Suomen Sanomille kaikkein tärkeintä.

Maakunnan menestymisen ja maakunnallisen median menestymisen välillä on vahva side. Vahva ja kehityksessä mukana pysyvä maakuntalehti on elintärkeä alueelle ja sen asukkaille. Yhtä lailla media menestyy silloin, kun maakunta sen ympärillä on vireä ja elinvoimainen.

Maakunnallinen media antaa alueen asukkaille ja päättäjillekin tarvittavat tiedot, jotta he voivat muodostaa oman näkemyksensä siitä, mikä alueelle on hyväksi. Ja tarvittaessa se voi auttaa luomaan yhtenäisyyttä ja näkemystä paremmasta tulevaisuudesta.

Jos Keskisuomalaisen laajenemisesta Päijät-Hämeeseen on luettavissa jotakin, se on se, että Jyväskylästä kasvanut mediatalokin uskoo Lahden, Päijät-Hämeen ja samalla myös Etelä-Suomen Sanomien yhä valoisampaan tulevaisuuteen.

Se on hyvä uutinen myös alueen asukkaille ja yrityksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syyttelyä ja kärjekkäitä puheita Hollolan koulukeskustelussa – valtuuston puheenjohtaja kielsi maalittamasta ketään
 2. Hyvinvointiyhtymä haluaa ostaa Sairaalaparkin – "Tämä tuli meille pikkuisen puun takaa", sanoo Lahden Pysäköinnin toimitusjohtaja
 3. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 4. Lähteet arvioivat: Pelicans teki helmikuun pelaajakaupoilla ainakin 300 000 euron säästöt
 5. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina - pelastuslaitos raivannut puita vielä maanantaina
 6. Hollolan valtuusto päätti koulujen ja päiväkotien jatkosta - Paimelan koulu ja päiväkoti säilytetään
 7. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 8. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 9. Hovioikeus piti käräjätuomarin kielenkäyttöä "osittain värikkäänä ja jopa epäasiallisena", hän ei silti ollut esteellinen
 10. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 11. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 12. Antti Hänninen kaasutteli toiseksi enduron SM-sarjan avauksessa Hollolassa
 13. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 14. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 15. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.