Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Puutarhaunelmia rinteessä ja rappusilla

Kun saapuu Pirkko Kettusen mökkipihaan, tekee mieli huokaista ja vetää syvään henkeä. Kukkaloisto laskee rinnettä alas tyynen järven rantaan, upea auringonpaiste heijastuu jylhältä vastarannalta.

Kun saapuu Pirkko Kettusen mökkipihaan, tekee mieli huokaista ja vetää syvään henkeä. Kukkaloisto laskee rinnettä alas tyynen järven rantaan, upea auringonpaiste heijastuu jylhältä vastarannalta.

Mökin sisällä voi tehdä aikamatkan 70-luvulle. Värikkäät lamput, muovitavarat, vohvelikankaat ja monet huonekalut ovat aitoa retroa. Saunan eteisen hyllyltä löytyy vanha, kahden palan Sunlight-saippuapakkauskin.

- Täällä päästiin saunomaan vappuna 1967. Mökin nimi on mökkipaketin valmistajan mukaan Simpukka, kertoo Pirkko Kettunen, 80.

Simpukassa on saunan ja pesutilojen lisäksi tupa ja kaksi makuuhuonetta. Vieraita on vuosien saatossa riittänyt ja teltat sekä rannan pikkumökkikin ovat olleet ahkerassa käytössä.

Suurimman osan mökkiajastaan Pirkko Kettunen on kuitenkin viettänyt pihalla.

- Haaveilin joskus lapsena puutarhurin urasta. Täällä olen saanut toteuttaa näitä unelmia, vaikkei minusta puutarhuria tullutkaan. On ollut suuri ilo tehdä työtä pihan eteen - työleiristä ei voi puhua. Kaksikymmentä vuotta sitten jäin eläkkeelle ja olen siitä lähtien viettänyt täällä neljä, viisi kuukautta vuodesta. Työvuosina ja mieheni vielä eläessä vietimme täällä viikonloput ja kesälomat.

Mökin takana on vielä hyötypuutarha, josta Kettunen on juuri korjannut runsasta kesäkurpitsasatoa. Talven perunat, porkkanat ja sipulit tulevat omasta maasta sekä marjat hilloihin ja mehuihin. Salaatit ja tomaatit Kettunen viljelee laatikoissa, joissa niitä helpompi käsitellä. Tomaattejakin voi siirtää sopivasti auringonvaloon.

Tänä kesänä maa-artisokat ovat tehneet yllätysiskun läheiseen kukkapenkkiin. Näyttävät varret istuvat silti hyvin perennojen ja kesäkukkien joukkoon. Mökkiä reunustavat konnanmarjat upeine kiiltävine marjoineen. Terassin aidalla on laatikoissa verenpisaroita ja lobeliaa. Sisääntulon molemmin puolin roikkuu amppeleissa lapinneitoja, jotka kukkivat keltaisina koko kesän.

Mökin edessä on kukkapenkin reunustama tasanne. Joukkoon mahtuu samettiruusujen, daalioitten ja mahonioitten lisäksi muutama erikoisempi perenna, joiden kaikkien nimetkään eivät ole tuoreessa muistissa.

- Joka vuosi pitää myös kokeilla jotain uutta. Tänä vuonna hankin näitä, joissa on trumpetin muotoinen kukka, mutta taidan jättää ne väliin ensi vuonna.

Tasanteelta alas rantaan vievät kauniisti sammaloituneet, leveät betoniportaat. Joka askelman reunaan mahtuu komea astia istutuksia. Pirkko Kettunen on erityisen tyytyväinen zinnioihin eli oppineidenkukkiin, jotka kukkivat monissa väreissä koko kesän. Ruukuissa on niin yksinkertaisia kuin kerrottujakin zinnioita.

Puolivälissä portaikkoja Kettunen pysähtyy tuoksuttamaan hopeapensaan kukkaa. Pieni keltainen kukka tuoksuu vahvasti. Lähempänä rantaa kasvaa iso koiranheisi, joka on tänä kesänäkin kukkinut hurmaavasti. Nyt pensaassa on erikokoisia punaisia marjoja - kesän kuivuus on verottanut marjojen kokoa. Varjoliljojen siemenkodat sen sijaan näyttävät suurilta ja muhkeilta.

Vielä ennen laituria pihaan mahtuu runsas alppiruusuryhmä, lumimarjapensaita ja sirotuomipihlaja. Laiturin kulmaa hallitsee iso, veistokselleinen kivi, jota reinustavat rehevät vuorenkilvet.

Pirkko Kettunen pitää kivestä ja on raivannut sammaleen sen pinnasta - kiven muotoa ja värejä pääsee nyt ihailemaan paremmin.

Rannan avaraa näkymää on työstetty reilulla otteella kolmeen kertaan.

- Viime kesänä oli pienempi savotta, mutta 90-luvula raivasimme kaksi rekkakuormallista vanhaa koivua ja kuusta, kertoo Kettunen, jolle metsätyötkin ovat maistuneet. Hän muistelee vielä isoa kiviurakkaa, jolla aikoinaan pohjustettiin autopaikka pitäväksi. Nyt kaunista ruohomattoa katsellessa ei moista uskoisi.

Konnivesi-järvi on puhdas, vesi on "melkein juomakelpoista". Kettunen on ollut aina tarkka ympäristön vaalimisesta - jo 70-luvulla hän pesi ja huuhteli matot kuivalla maalla, eikä järvessä.

Välillä ahkera mökkiläinen on sentään malttanut lähteä metsään omalta pihalta. Vuolenkosken mustikka- ja puolukkamaat ovat antaneet ahkeralle poimijalle runsasta satoa. Entä riippumatto tai puutarhakeinu - missä täällä rentoudutaan?

Keinu on ohjattu naama aurinkoon talon taakse - siinä Pirkko Kettunen ottaa päivätorkut. Samalla voi toki ihailla samalla hyötypuutarhaa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi