Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Hyysäävistä vanhemmista Facebook-hitti - Miksi meillä on kasvatusvimma?

Yksivuotias Selma Korhonen sai kokeilla Launeen perhepuiston temppuilutuokiossa, miltä tuntuu istua leikkivarjon keskellä. Kuva: ESS

Lahtelainen opettaja ja kaupunginvaltuutettu Helena Salakka sai sosiaalisen median kommenttikentät laulamaan Etelä-Suomen Sanomiin kirjoittamallaan kolumnilla. Hän kirjoitti ylivarovaisista kasvattajista.

Lahtelainen opettaja ja kaupunginvaltuutettu Helena Salakka sai sosiaalisen median kommenttikentät laulamaan Etelä-Suomen Sanomiin kirjoittamallaan kolumnilla. Hän kirjoitti ylivarovaisista kasvattajista.

"Tajuan, että lapsia pitää kieltää ja varoittaa. Tajuan myös, että jos lapsi saa kuulla kouluikään asti pelkkää kieltämistä ja varoittelua, hänestä kasvaa nössö pelkuri", Salakka kirjoitti.

Salakan kolumnia on jaettu sosiaalisessa mediassa kymmeniätuhansia kertoja ja kommentoitu sekä puolesta että vastaan.

- Ihmiset ovat ottaneet kolumniini kantaa, perustelleet väitteensä, kertoneet hauskoja tai koskettavia esimerkkejä omasta elämästään - ja kannustaneet toisiaan näissä keskusteluissa. On hienoa, jos Suomessa hyvin tyypillisen eipäs-juupas -keskustelun aika kasvatusaiheista alkaa olla ohi, Salakka toteaa.

Raahelainen tietokirjailija, kahden lapsen isä ja lastentarhanopettajaopintojaan viimeistelevä Tatu Hirvonen sanoo, että aikuiset ovat nykyään kasvattamisessa turhankin aktiivisia. Vallalla on suorastaan kasvatusvimma.

- Me vanhemmat olemme paljon lasten kanssa. Heidän pitäisi kuitenkin päästä myös keskenään kaatuilemaan ja oleilemaan.

Turvallisuuskasvatushankkeissa on Hirvosen mielestä hyvä ajatus, mutta turvallisuuden tarve pitää myös perustella. Suomalaisessa yhteiskunnassa käy helposti niin, että kun jotakin tapahtuu, lyödään heti jarrut ja kiellot päälle ilman keskustelua siitä, mitä tapahtuneesta voisi oppia. Joskus kieltoja seuraa syyllistäminen.

- Jos yksi lapsi tippuu koulun pihalla puusta, kiipeily kielletään. Toiset syyllistävät häntä siitä, ettei puihin saa enää kiivetä, Hirvonen sanoo.

Itsesuojeluvaisto ja suojeluvaisto ovat ihmisille luontaisia, mutta nykymaailmassa ja mediapommituksessa nekin johtavat helposti ylilyönteihin.

- Yksi vanhempi, yksi inhimillinen moka riittää tekemään lööpin. En ihmettele, että kouluissa, iltapäiväkerhoissa ja muissa vastaavissa on valtavat paineet.

Pari vuotta sitten Varo, varo, varo! - Irti ylisuojelevasta kasvatuksesta -kirjan julkaissut Hirvonen sanoo, että lapsilla ja aikuisilla on eri jutut ja erilainen fysiikka. Kun lapsi kopsauttaa päänsä jonnekin, aikuinen kauhistuu ja sanoo, että tuon täytyi sattua. Lapsi jatkaakin matkaansa ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Lapsi kokeilee uutta ja välillä epäonnistuukin. Taitojen kartuttaminen on Hirvosen mielestä paras vakuutus. Pikkumustelmien pieni riski ei riitä syyksi kieltää toimintaa, joka antaa lapselle elämyksiä ja oppimiskokemuksia.

- Sekin vaikuttaa, miten lasten kanssa suhtautuu erilaisiin paikkoihin ja tilanteisiin. Välitänkö jännittynyttä olotilaa vai analysoimmeko yhdessä tilannetta. Lapsia opetetaan suhtautumaan konflikteihin rauhallisesti, keskustelemalla ja opetetaan tervehtimään ihmisiä ja puhumaan näiden kanssa.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi