Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Pisamakello ja muut hauskat kukat ilahduttavat sysmäläispihassa

Ritarinkannukset kukkivat komeasti sysmäläispihan keittiön ikkunan edessä. Niitä Sinikka Virtanen voi ihailla vaikka pullataikinaa tehdessään. Leipomotyöstä pari vuotta sitten eläkkeelle jääneellä Virtasella on nyt aikaa keskittyä puutarhanhoitoon.

Ritarinkannukset kukkivat komeasti sysmäläispihan keittiön ikkunan edessä. Niitä Sinikka Virtanen voi ihailla vaikka pullataikinaa tehdessään. Leipomotyöstä pari vuotta sitten eläkkeelle jääneellä Virtasella on nyt aikaa keskittyä puutarhanhoitoon.

Puoliso Antero Liimatainen on kukista vähintään yhtä innostunut. Hän kaatoi metsää puutarhan tieltä asetuttuaan taloksi vuonna 1995, ja pihaan alkoi nousta lisää kukkapenkkejä.

-Piha oli pienehkö, mutta täällä oli jo upeita kukkia.

Yhdessä pariskunta vaalii pihapiiriään, käy puutarhamatkoilla Ruotsissa, Virossa ja Latviassa ja jännittää joka kevät, mitä kaikkea maasta nousee.

-Monesti ostamme syksyn alennusmyynneistä pieniä taimia, joita kukaan ei ole huolinut. Niiden kasvua on hauska seurata, Sinikka Virtanen sanoo.

Yksi jäännöskasveista on viime syksynä ostettu tulikuusama, jota Virtanen vaalii kuin silmäteräänsä. Vaaleanpunainen kellokuusama puolestaan kuuluu Liimataisen lempikasveihin.

Isäntä pitää kivikkoperennoista, emäntä akilleijoista. Yhteisiä suosikkeja ovat kärhöt ja pionit.

Suurimman osan kasveista pariskunta on hankkinut lähellä sijaitsevista perennamyymälöistä, mutta he vaihtavat kasveja myös muiden harrastajien kanssa, tilaavat siemeniä ulkomailta ja saavat lahjoituksiakin. Tänä kesänä vieraillut kirjailija Mari Mörö toi tullessaan muutaman kasvin ja teki radio-ohjelmaa puutarhasta.

Pihan kukkavanhuksiin kuuluu oolanniksi kutsuttu isohirvenjuuri. Sen Liimatainen on saanut Uuraisista serkkunsa kotipihalta, jossa se on kasvanut jo vuonna 1917.

Pariskunta nauttii puutarhastaan täysin siemauksin. Sinikka Virtanen kertoo, että Latviassa he tapasivat 89-vuotiaan miehen ja tämän 86-vuotiaan vaimon, jotka hoitavat puutarhaansa kolme tuntia päivässä.

-He sanoivat, että eivät olisi enää tässä ilman puutarhaansa. Puutarhanhoidosta saa paljon iloa, ja se on palkitsevaa.

Kukkien lisäksi pihassa riittää hauskoja yksityiskohtia. Ensimmäisenä tulijat toivottaa tervetulleeksi liikennemerkki, jossa lukee "varokaa sammakoita". Talon seinään on kiinnitetty koristeeksi pieniä Crocs-kenkiä. Puutarhaportin jalkoina on vanhat sähkötolpat, joissa varoitetaan hengenvaarasta. Kärhöt kiipeävät maahan pystytettyjä suksia pitkin.

Liimatainen kutsuu pihaa muutarhaksi.

-Kun ei ole puutarhuri, täytyy olla muutarhuri.

Yksi penkki on tehty ruotsalaisen puutarhurin, Peter Kornin, oppien mukaan pelkkään hiekkaan. Multaa ei ole murustakaan, ja se on istutusvaiheessa pesty kasvien juuristakin pois. Penkissä kasvaa alppikasveja ja japaninbambua.

Pihapiirissä kasvaa myös luonnonkasveja, kuten mäkikuismaa ja hirvenkelloa, joka vielä muutama vuosi sitten oli harvinainen.

Pihan reunalla on pitkä rivi lapsosia, pieniä taimia kasvamassa omissa purkeissaan. Ehkä ne ihastelevat lähellä kasvavaa varjoliljaa, joka on venähtänyt miehen korkuiseksi.

Kukat ovat kiehtoneet Liimataista pikkupojasta saakka.

-Äidilläkin oli paljon kukkia, mutta hän meinasi hermostua, kun olin aina taskut täynnä pistokkaita.

Lapsena Liimatainen näki ensimmäisen kerran mustan orvokin, samoihin aikoihin kun isä kuoli. Luontorunoja kirjoittava Liimatainen on kirjoittanut runonkin mustasta orvokista, kuinka hän äitinsä kanssa ihmetteli kukkaa koko kesän. Runon loppu on surumielinen:

Kesä meni - syksy tuli

Talvella isä alkoi sairastella

sydäntään

nukkui pois...

Tuli mieleen

se musta orvokki

silloin kesällä

- Sitäköhän se tiesi?

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi