Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Arkisto

Tytön kohtalokkaat virheet

Virheet pitää saada tehdä itse. Vanhempien tekisi tietysti mieli ohjata tyttäriään järkeviin valintoihin ja säädylliseen elämään. Me aikuiset tiedämme muka paremmin, mikä ammatti olisi tytölle paras ja ketkä kaverit sopivia.

Lapsi itse voi haluta kokeilla jotain aivan muuta. Erään ystäväni laudaturin tytär haaveilee tällä hetkellä tarjoilijan ammatista. Isän suupielissä purskahtelevat sylkipisarat hänen purkaessaan tuohtumustaan tyttären ääliömäisestä suunnitelmasta. Miten ihmeessä tyttö, jolla lukupää riittäisi sydänkirurgiaan, voi haaveilla jostain niin huonosti palkatusta ammatista!

Monet tuttavani ovat kokeilleet nuoruudessaan niin ajelehtimista, seikkailemista kuin alisuorittamistakin ja silti heistä on tullut aivan kelpo kansalaisia. Raskaassa fyysisessä työssä vietetty välivuosi on herättänyt lukuhalut uudestaan. Jotkut aikuistuvat vasta kolmenkympin korvilla.

Jos ei itse tiedä mitä haluaa, vanhempien tietämys ei helpota tilannetta tippaakaan. Omat virheet ja väärät valinnat on yksinkertaisesti pakko tehdä itse. Ammatinvalinnan lisäksi nuorten elämää kun hallitsevat paljon isommat asiat: ystävät ja rakkaus. Sosiaalisten taitojen ja parisuhdetaitojen opettelu on nuorella iällä vähintään yhtä tärkeää kuin logaritmien laskeminen. Niissäkin moni oppii vasta virheiden kautta.

Vammaisaktivisti Milla Ilonen on kirjoittanut koskettavan blogin vammaisten nuorten oppimisen tiellä olevista ylihuolehtivista aikuisista. Hän kirjoittaa näin: "Jos haluat edistää aitoa yhdenvertaisuutta, mahdollista lintsaaminen koulusta. Opeta kynttilän sytyttämisen taito. Älä estä aamuista krapulaa. Ja salli sopivasti yhden yön juttuja."

Kuva, jonka Ilonen antaa tavallisten nuorten nuoruudesta tuskin vastaa monen aikuisen toivetta tyttären elämästä. Aikuiset ovat kipeän tietoisia holtittoman sukupuolikäyttäytymisen vaikutuksista seksuaaliterveyteen. Tyttöjen osalta tosin huoleen epätoivotusta raskaudesta ja seksitaudeista sekoittuu huoli moraalista.

Äitejä ja isiä pelottaa, että jostain tulee joku paha poika, joka turmelee tyttäremme ja hyväksikäyttää häntä. Niinhän oikeastaan voi käydä. Mutta sille vanhemmat eivät voi yhtään mitään. Jonkun pitää särkeä jonkun sydän. Joskus täytyy elää jokin raastava kausi, jotta oppii suojelemaan itse itseään. Tyttöjä ei voi suojella heiltä itseltään - saati vapaan elämän kutsuhuudolta.

Sen sijaan me kaikki voimme suojella tyttöjä tuomitsevalta yhteiskunnalta. On tärkeää, ettemme paheksu tyttöjä sen enempää kuin poikiakaan, jos he tekevät jotain sellaista, mitä kapinoinnissaan taitamattomat nuoret tekevät: käyttävät päihteitä ja kiroilevat, ajelehtivat. Kyllä useimmat heistä itsekin keksivät jossain vaiheessa elämälleen hauskemman suunnan.

Annetaan tyttöjen elää itse oma elämänsä.

Rosa Meriläinen

Kirjoittaja on tietokirjailija ja kolumnisti.

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi